Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žele stabilnu vladu

Njemačke kompanije odahnule jer euroskeptici nisu došli na vlast u Italiji

Sergio Mattarella imenovao je Carla Cottarellija za prijelaznog premijera
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
29.05.2018.
u 07:00

Mattarella je imenovao bivšeg dužnosnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Carla Cottarellija za prijelaznog premijera sa zadaćom da pripremi izbore i sastavi državni proračun

U njemačkim kompanijama odahnuli su nakon što euroskeptici ipak nisu uspjeli doći na vlast u Italiji, poručili su iz Njemačkog udruženja industrijskih i trgovinskih komora (DIHK).

Iz njemačke su vlade ranije u ponedjeljak bili poručili kako se nadaju da će u Italiji biti uspostavljena stabilna vlada, podsjeća Reuters.

Antiestablišmentske stranke tijekom vikenda su odustale od nastojanja da formiraju vladajuću koaliciju u Italiji nakon sukoba s predsjednikom Sergiom Mattarellom koji je u nedjelju poručio mandataru za sastav nove vlade Giuseppeu Conteu da ne može prihvatiti euroskeptika Paola Savonu za ministra financija. 

Potom je Mattarella u ponedjeljak imenovao bivšeg dužnosnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Carla Cottarellija za prijelaznog premijera sa zadaćom da pripremi izbore i sastavi državni proračun. 

Volker Treier, čelnik odjela vanjske trgovine pri DIHK-u, u ponedjeljak je kazao da takva odluka populističkih stranaka znači da je "preskupi talijanski koalicijski sporazum" za sada povučen.

"To je donijelo olakšanje njemačkim kompanijama", rekao je Treier.

Poručio je ujedno da će Italija ove godine istisnuti Britaniju s mjesta petog najvećeg njemačkog trgovinskog partnera.

U Berlinu je jučer glasnogovornica vlade istaknula respekt njemačke vlade spram talijanske demokracije i tamošnjih političkih institucija te kazala da službeni Berlin priželjkuje stabilnu vladu u Italiji.

Sergio Mattarella imenovao je Carla Cottarellija za prijelaznog premijera
1/14

U Bruxellesu je njemački državni ministar za europske poslove Michael Roth kazao da se u službenom Berlinu nadaju da će Italija ubrzo formirati stabilnu i proeuropsku vladu, podsjeća Reuters.

Komentara 10

Avatar Oneill
Oneill
08:37 29.05.2018.

Nemci sebi biraju ko će u drugim Državama vladat slučaj Italija u Europskoj uniji Njemci su lobirali prijetili sve moguće napravili da bi srušili novu vladu što su i uspjeli a sve u ime Europe sa ovim slučajom je potvrđenoo da je Njemačka u stvari Europa pitanje želimo mi to.

ST
stomugromova
07:25 29.05.2018.

Najbolje da vlasnici i dioničari njemačkih korporacija odlučuju u ime talijanskog naroda tko će u Italiji doći na vlast !! Kršenje Ustava i onemogućavanje vlasti koju narod bira samo će još više ojačati protivnike globalne lihvarske kriminalne organizacije koja jee okupirala EU države i drži ih u ropstvu.Znači kad treba poštovati izbornu volju naroda to jer populizam,a kad odnarođeni centri moći uvode kršenje zakona i diktaturu,to je demokracija.Vrijeme je za promjene diljem EU.

Avatar Dalmatinka.
Dalmatinka.
17:56 29.05.2018.

Švabe natrag u svoju kućicu..raus! Dosta je bilo švabovanja po Europi i čačkanja po tuđim vladama i ministarstvima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije