Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predsjednica

'Donijela sam odluku o pomilovanju Huanita kao predsjednica, žena i majka'

Huanito
Foto: Pixsell
1/8
27.01.2019.
u 12:18

Predsjednica je rekla da nikada ne komentira odluke pravosuđa pa neće ni četverogodišnje suđenje Huanitu Luksetiću, oboljelom od multiple skleroze koji je, kako tvrdi, uzgojio 11 stabljika konoplje za vlastito liječenje.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović odbacila je u nedjelju medijska nagađanja da je smjenom Mate Radeljića s dužnosti svog savjetnika za unutarnju politiku sklopila "pakt o nenapadanju" s premijerom Andrejom Plenkovićem te je poručila kako će i dalje upozoravati na probleme koji postoje u društvu jer je njezina zadaća "biti i korektiv stanja".

"Nisam sklopila pakt ni sa kime, i dalje ću upozoravati na probleme koji postoje u društvu. Moja je zadaća biti i korektiv stanja. Dakle, ne mogu razmišljati niti o svojoj budućoj karijeri niti o nekakvom rejtingu, već isključivo o dobrobiti svih hrvatskih državljana, bez obzira kakvi bili moji osobni stavovi i provenijencija, a sebe držim modernom konzervativkom", rekla je predsjednica u intervjuu za N1 televiziju.

Pogledajte i galeriju 

Huanito
1/6

Grabar-Kitarović: Predsjednica sam svih građana

Grabar-Kitarović ističe da mora biti predsjednica svih građana odnosno, kako je naglasila, i onih koji su drukčije orijentacije i pomirivati sva stajališta.

"Predsjednik si zapravo ne može dopustiti luksuz da bude na ovoj ili onoj strani političkog spektra kao takav, već da isključivo štiti hrvatske državne interese i interese svih hrvatskih državljana", rekla je u odgovoru na pitanje kako komentira optužbe medija s desnog spektra da je sklopila pakt o nenapadanju s premijerom Plenkovićem i da ona "više nije desno".

Na pitanje je li najavila premijeru da će se kandidirati za još jedan mandat, predsjednica Republike odgovorila je: "Pa, ne mogu reći da sam najavila. Da smo razgovarali o tome, jesmo".

Na činjenicu da je u sadašnjem sazivu Hrvatskoga sabora praktički trećina parlamenta promijenila stranački dres, rekla je da će u konačnici o tome "presuditi birači".

"U konačnici su građani ti koji će presuditi, ja ih pozivam da to učine, jer njihovo je demokratsko pravo pokazati što misle o tome i jesu li takvi prebjezi legalni ili nisu", rekla je. 

Ističe da takvi prelasci moraju biti zbog "općeg dobra, a ne zbog vlastite karijere ili zbog održavanja u političkoj sferi ili u političkom životu". "Jer, prije ili kasnije to dođe na naplatu", poručila je.

U Vukovaru su rane još nezaliječene

Govoreći o objavi snimke djece u Vukovaru koja nisu ustala na intoniranje hrvatske himne, što je napravio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava na internetskim stranicama Grada Vukovara, predsjednica je poručila kako se državu ne mora voljeti, ali se njezine institucije i simbole treba poštivati.

"Moj je stav vrlo jasan, ovu državu ne morate voljeti, međutim, ovo je vaša država, morate je poštivati, i njene institucije i njene simbole. S druge strane, kad je riječ o djeci, apsolutno ne smijemo manipulirati djecom. Naravno, oni jesu indikator razmišljanja starijih, ali trebamo se svi zajedno zapitati o tim pojavnostima u društvu, zašto je do toga došlo i kao društvo reagirati na to, očito obrazovanjem, razgovorima, uključivošću i razumijevanjem problema", rekla je.

Upozorava da se Vukovar, osim što je zahvaćen depopulacijom i problemima s kojima se susreću i drugi dijelovi Hrvatske, "ima još i nezaliječene ratne rane", poručivši da se oko tog grada svi moramo usredotočiti.

"Ne možemo prebacivati odgovornost ni na gradonačelnika niti na bilo koga. Mislim da razgovarati o Vukovaru samo jednom godišnje u obilježavanju Kolone sjećanja nije dobro. To sam rekla već više puta i to ponavljam sve ove godine i nastojim iskoristiti svaku prigodu kako bih otišla u posjet Vukovaru. Treba riješiti i pitanja iz prošlosti, dakle, procesuiranje ratnih zločina i sve ostalo, međutim, valja se okrenuti i budućnosti, valja otvarati nova radna mjesta, dovoditi investitore u Vukovar", naglasila je.

Jer, dodala je, puno političkih problema i nestabilnosti proizlazi iz gospodarskih i socijalnih problema i pitanja. "A da treba poraditi na obrazovanju i da se treba suočiti i s tim kurikulom iz povijesti i da treba biti vrlo realan - treba. I treba postojati rasprava koja nije ostrašćena".

U slučaju Huanita Luksetića reagirala sam kao predsjednica, kao žena i majka

Svoju najavu da će pomilovati Huanita Luksetića, koji je osuđen na dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog marihuane koju je uzgajao kako bi ublažio simptome multiple skleroze, objasnila je zdravstvenim razlozima osuđenog, rekavši da ima potrebu reagirati "i kao predsjednica i kao žena i majka".

 "Kao što ste vidjeli, u posljednjih nekoliko godina vrlo sam šturo koristila taj institut pomilovanja, mislim da se njega ne smije bagatelizirati i sad sam ga odlučila iskoristiti jer držim da je ovo upravo jedan ogledan slučaj kako treba koristiti pomilovanje", rekla je.

Uvjerena je da osuđeni nije posjedovao marihuanu zbog preprodaje, kao što stoji u presudi koju, rekla je, nije stigla pročitati u cijelosti, ali će to učiniti.

"Neću komentirati odluke suda ni kako su došli do tog zaključka. Ponavljam, prije svega, meni je važno zdravstveno stanje gospodina Luksetića. Isto tako, moram reći da mi se, u međuvremenu, jako puno osoba koje boluju od iste bolesti javilo iz drugih država i reklo da koriste marihuanu kako bi uspjeli koliko-toliko imati normalan život", dodala je.

VIDEO Evo što kaže Huanitova majka Zlata

 

Komentara 49

ZV
Zvjerko
12:43 27.01.2019.

Samopromocija, samopromocija, samopromocija!!! Da je htjela pomoći Huanitu onda je to mogla odraditi u tišini, a ne davati intervjue i gostovati po raznim emisijama. Sve više mi se pivraća od ove žene.

Avatar siva_sova
siva_sova
13:02 27.01.2019.

ne zalaže se za legalizaciju medicinske marihuane a pomilovat će huanito pa ovo je licemjerno do bola...

DU
Deleted user
13:04 27.01.2019.

Koje li patetike - žena, majka, kraljica. Koliko intelektualno deficitaran moraš biti da na sva zvona unaprijed razglasiš pomilovanje, a potom izvališ kako "nikad ne komentiraš odluke pravosuđa". Kad će više ti izbori da ova žena konačno ode.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije