Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.01.2019. u 08:10

Bolesni dečko iz Matulja zaglavi zbog liječenja konopljom, a generalov sin ni zbog hrpe kokaina.

Pravomoćna presuda o dvije godine zatvora za Huanita Luksetića iznenadila je sve. Osuđen je zbog 11 posađenih stabljiki i 15 kilograma konoplje.

Zvuči loše, jer uzgoj marihuane zabranjen je. Ali taj 40-godišnjak boluje od multipleskleroze, teške i rijetke neurodegenerativne bolesti koja čovjeka izobliči, potpuno ga liši kontrole nad vlastitim pokretima, ravnotežom i koordinacijom. Bolesnik pati u bolnim spazmima, nekontroliranom grčenju mišića, od čega postaje nepokretan.

Huanito Luksetić u invalidskim kolicima nije zahvaljujući konopljinu ulju koje je sam pravio. Nije ga kupovao na crnom tržištu, koje za velik novac nudi kojekakve pripravke, već ga je pravio sam. To nije ni krio, a pomagala mu je i mama, i susjedi, i prijatelji, pa je jedan od njih i sam zaradio 10-mjesečni zatvor.

Premda se joint-dva u džepu u Hrvatskoj tretira kao zakonski prekršaj, uzgajati konoplju zabranjeno je. Kao da je taj joint-dva došao iz bezgrešnog džepa. No dok je dotad anonimni dečko iz mjestašca kraj Matulja bolestan zaglavio zbog konoplje, hrvatska javnost svjedok je jednoj bitno, bitno različitoj kriminalno-pravosudnoj priči.

Sin umirovljenog generala kojem je nađena znatna količina ne samo marihuane već i neusporedivno opasnijeg kokaina te novca u vrijednosti trosobnog stana u Zagrebu, dobiva prvo godinu dana zatvora, da bi se to odmah preinačilo u 730 sati društveno korisnog rada! Priča Davida Kruljca o hrpama novca koji se prenosio u vrećicama i tajanstvenom Tom Fordu iz Srbije, čini se, uvjerljivija je potvrda dobrog ponašanja nego što su to spazmi od multipleskleroze. I nije to jedini primjer.

Ugledni građani u Hrvatskoj i nakon što uzrokuju četiri smrti zbog nepažnje u prometu i dalje slobodno dišu i drže se arogantno. Nepravde zbog prava nerijetko vrište do neba.

Da je tako, dokazuje i signal iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, stigao i prije no što je Huanito Luksetić obukao zatvorsku odjeću. Zbog njegova zdravstvenog stanja, spremna je pomilovati ga. I to bi bio jedini pravedni rasplet ove gorke pravosudne priče.

Živi zid ispred Ureda predsjenice govorio o slučaju Huanita Luksetića

Komentara 2

PU
paul-umpe
15:19 26.01.2019.

halo majstore 15 kila ali 15 kila.zna li netko koliko je 1 kg a kamo li 15

AR
Arger
12:36 26.01.2019.

Huanita osloboditi bi bilo pravedno? Pa sta onda sa Merčepom, ili on mozda nije bolestan?Razlika izmedu njih je sto je Huanito narkoman,a Mercep je zaduzio ovu zemlju.To je sad kao svima normalno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije