Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

'Građanski rat nedemokrata i liberala u EU'

Francuski predsjednik predlaže stvaranje europskog programa koji će izravno financirati lokalne vlasti koje prihvaćaju izbjeglice
18. travnja 2018. u 07:21 13 komentara 583 prikaza
Emmanuel Macron u Europarlamentu
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

U govoru o budućnosti Europske unije pred zastupnicima Europskog parlamenta u Strasbourgu francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je jučer na izgradnju “nove europske suverenosti” i okrivio “naš nacionalni egoizam” za dovođenje Europe do situacije u kojoj “kao da ponovno niče neki građanski rat” između pobornika liberalne demokracije i pobornika autoritarnosti i iliberalizma.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pred crkvenim je dužnosnicima u Parizu govorio sat vremena “Popravimo oštećene odnose” Macron krenuo ususret Crkvi – laička Francuska zabrinuta

Povratak ‘prave Francuske’

– Ponekad naš nacionalni egoizam ispada važniji od onoga što nas spaja s ostatkom svijeta. Postoji fascinacija iliberalizmom, koja je sve veća… Ali, ako odustanemo od vezanosti uz demokraciju i Europu, idemo krivim putem. Moramo graditi novu europsku suverenost kojom ćemo pružiti čvrste i jasne odgovore našim sugrađanima, reći im da ih možemo zaštititi i pružiti rješenje za nemir svijeta. U ovom teškom trenutku europska demokracija naša je najveća nada – rekao je Macron, francuski predsjednik koji je prije godinu dana došao na vlast na snažnoj proeuropskoj politici, ali koji još nije uspio dovoljno zainteresirati druge države članice Europske unije, ponajprije Njemačku, da prate njegove ideje velike reforme Europe.

Emmanuel Macron u Europarlamentu | Autor : Reuters/PIXSELL/Ilustracija Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

– Ne želim dopustiti da se ovdje nastani ta apatija koja je gurnula naš kontinent prema provaliji, nacionalizmu, napuštanju sloboda… Odbacujem tu ideju, koja jača u Europi, prema kojoj je demokracija osuđena na nemoć. Suočeni s autoritarnošću koja nas okružuje sa svih strana, odgovor nije autoritarna demokracija, već autoritet demokracije – poručio je Macron pred dupkom punom dvoranom Europskog parlamenta. Zastupnici su se, naime, u znatno većem broju odazvali raspravi o budućnosti EU s 40-godišnjim predsjednikom Francuske, nego s premijerima Irske, Hrvatske i Portugala, koji su o istoj temi i u istom formatu proteklih mjeseci govorili prije Macrona.

Prema Macronu, oni koji danas najviše govore protiv Europe zapravo predlažu samo povratak na nekadašnje nacionalističke sukobe, koje “smo već probali i znamo njihove posljedice”.

Krenuli rezovi i nemiri Macrona ne uzbuđuju prosvjedi – on provodi reforme

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pozdravio je Macronov govor i zaključio da je “prava Francuska opet tu”.

– Vaš izbor dao je novu nadu Europi. Nadam se da će vaše ideje biti okrunjene uspjehom i možete računati na potporu Komisije – dodao je Juncker.

Reforma Dublina

No, nekim zastupnicima Macronove ideje nisu se činile dovoljno detaljne.

– Govorio je o europskoj, a ne o nacionalnoj suverenosti. Ostalo je nejasno kako takvu europsku suverenost postići jer Macron nije dao nikakva rješenja u tom smislu – komentirao je Jozo Radoš, hrvatski europarlamentarac iz redova liberala. Davor Škrlec, njegov kolega iz redova zelenih, shvatio je da Macron ima pet važnih ciljeva za jačanje europskog suvereniteta.

– To su europska monetarna unija, zajednička obrana, klimatsko-energetska i digitalna suverenost te kvaliteta hrane. Pozvao je na ambiciozniju politiku koja će doprinijeti ciljevima Pariškog sporazuma i uvođenje poreza na CO2 – komentirao je Škrlec.

Kad je riječ o migrantskoj politici, Macron je pozvao na prevladavanje podjela među državama članicama i usvajanje reforme dublinskih propisa o azilu. Macron predlaže stvaranje europskog programa koji će izravno financijski podržavati lokalna tijela vlasti koja prihvaćaju i integriraju izbjeglice.

Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu:

Emmanuel Macron u Europarlamentu
1 / 12
Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu! Italija - 362 000 aktivnog osoblja, 586 tenkova i oko 750 zrakoplova Italiju stavlja u 10 najmoćnijih vojnih sila svijeta. 
MARINA ŠUNJERGA Hoćemo li se pokrenuti ili ćemo do 2030. čekati svog Macrona Emmanuel Macron želi osvojiti Europu s novom kampanjom Macronizam Macronov marš za Europu ide i prema Hrvatskoj Merkel i Macron de gaulle – adenauer Macron čekao Merkel za reforme

Bez europske perspektive Balkanu ponovno prijeti rat

Podržat ću proširenje samo ako prvo dođe do produbljivanja i reforme našeg EU, rekao je Macron i ustvrdio da sada nije vrijeme za daljnje proširenje EU na zapadni Balkan. On ne želi da se Balkan okrene Rusiji ili Turskoj, ali ne želi ni da EU prima nove članice dok se ne reformira. Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker upozorio je pak da bi uskraćivanje nade ulaska u EU moglo odvesti zapadni Balkan u novi rat.

– Ako tim zemljama u iznimno kompliciranoj regiji oduzmemo europsku perspektivu, doživjet ćemo ono kroz što smo već prošli 1990-ih – rekao je Juncker.

U Medulićevoj se urušio dio zgrade
MEDULIĆEVA ULICA
Urušio se dio zgrade u centru Zagreba: 'Pukim slučajem bio sam izvan prostora i nije se dogodilo ono najgore'
Junior Adventures
Sigurnost na internetu
Znate li kako vaša djeca koriste internet?
  • Lujo123:

    jedan jako poznati psihijatar napisao je dijagnozu ovom čovjeku koji je prošao seksualno zlostavljanje kad je imao 14 godina od strane svoje učiteljice tada babe od 39 godina, a danas "prve dame" Francuske. Ukratko - PSIHOPATA!!

  • ing-12345:

    Macron je u pravu. EU se opasno približava građanskom ratu ali građanskom ratu DEMOKRATA PROTIV LIBERALNE DIKTATURE.

  • @ploto@:

    Ovaj mali padobranac kojeg su globalne elite instalirale.,laže čim zine,ne postoji liberalna demokracija u obliku kojeg on zagovara.To je eufemizam za korporativnu diktaturu.