Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska kakvu trebamo

Građani i elite još se nisu identificirali s Unijom

Europska unija više nije sustav koji je jedinstven kad su u pitanju vrijednosti. Taj sustav vrijednosti ozbiljno je ugrožen, smatra Jandroković.
27. lipnja 2018. u 16:10 5 komentara 297 prikaza
Gordan Jandroković
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Hrvatska je članica EU već pet godina, no naši se građani, ali ni političke ni ekonomske elite, još uvijek do kraja ne identificiraju s tim članstvom. Tu je tezu u svom govoru na jučerašnjoj konferenciji iznio predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. Uzrok takvom odmaku prema EU Jandroković vidi i u činjenici da je Hrvatska, kako je kazao, u EU ušla kasno, kada su temeljne vrijednosti na kojima je Unija izgrađena već bile poljuljane. Te su vrijednosti, upozorava predsjednik Sabora, danas na teškoj kušnji.

Ministri u Europskoj skupštini prije rasprava o poljskim zakonima prijetnja vladavini prava EU jača pritisak na Poljsku zbog pravosudne reforme

Otupjela romantična vizija

– To više nije sustav koji je jedinstven kad su u pitanju vrijednosti. Taj sustav vrijednosti ozbiljno je ugrožen, a kada bismo napravili katalog vrijednosti po pojedinim državama, vjerujem da bi se jako razlikovao od zemlje do zemlje – kazao je Jandroković, upozoravajući kako je migrantska kriza ugrozila sigurnost EU i njezinih građana.

Ističe kako u takvim okolnostima ne treba zaboraviti činjenicu da su vrijednosti na kojima je izgrađena EU, mada danas poljuljane pod pritiskom migrantske krize, osigurale najdulje razdoblje mira u Europi što, ističe, treba posebno naglašavati mlađim generacijama. Jandroković je uvjeren kako je europsko zajedništvo u novim okolnostima i brzim promjenama globalnog okruženja koje donose nesigurnost i strah jedini alat kojim je moguće zaštititi građane EU pa i Hrvatske.

Chrispin Mwakideu Vape li za standardom? Evo što novinar iz Kenije kaže o Plenkovićevoj izjavi o Afrikancima

– Nikad prije nije bilo veće potrebe za EU – uvjeren je Jandroković. Drži da Hrvatska u takvim okolnostima mora tražiti vlastito mjesto i voditi računa o svojim interesima.

– Treba osluškivati znakove vremena, donositi odluke i jačati savezništva – naglasio je Jandroković, ali i upozorio kako taj posao nije jednostavan, posebno kada se uzme u obzir činjenica da saveznici na koje je Hrvatska uvijek računala više međusobno nisu u idiličnim odnosima.

Jandroković naglašava kako je želja hrvatskog naroda od samog početka stvaranja neovisne države bila vraćanje u europski krug. No, kaže kako je zemlja bila izložena agresiji, što je značajno otupilo romantičnu viziju koju su građani imali na početku. Ipak, hrvatsko je društvo uložilo enormne napore, mijenjalo se nabolje i postiglo velik uspjeh, ulazak u EU, no tek 2013., kada su već mogle vidjeti pukotine u samoj EU.

Zagreb: Konferencija Hrvatska kakvu trebamo, 5 godina u EU, panel diskusija: Gospodarstvo i EU Hrvatska kakvu trebamo 'Tržište rada bit će nešto najdinamičnije što će se događati u idućih pet do deset godina'

Uteg povijesne dinamike

1990-ih imali smo rat, izgubili smo milijarde eura, dok su s nama usporedive zemlje u EU ušle već 2004., od kada su im na raspolaganju bile milijarde eura. Kada smo danas kritični prema sebi, treba reći da nas je povijesna dinamika dobrim dijelom onemogućila u napretku. Da nije bilo tako, Hrvatska bi bila jedna od najuspješnijih tranzicijskih i postkomunističkih zemalja u Europi – uvjeren je šef Sabora.

Gordan Jandroković
1 / 7
Gordan Jandroković
Jadranka Joksimović Ukupno 14 Srbija otvorila nova poglavlja u pregovorima s EU-om Migranti iz Libije Trodnevno čekanje Danski teretni brod sa 108 migranata može pristati na Siciliju
ŠTO NOVO ZNAMO O KORONAVIRUSU
Molekularna biologinja iz Infektivne bolnice: Nema dokaza da se virus širi aerosolom
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • MATEO:

    Gospodine Jandrokoviću, ispravnije bi bilo da ste prije spomenuli elite nego građane. Ja ,stanovnik ili žitelj ( ne volim biti građanin jer s druge straqne imamo seljake) RH sam se od nastanke EU s njime identificirao,. priželjkivao je i dočekao, ... prikaži još!, ali nisam doživio da se je lokalna vlast, ajmo reći elita s njome identificirala, već je ostala na brdovitom Balkanu. Mate

  • Tihi:

    Građani i elite još se nisu identificirali s Unijom a znamo da se unija nije identificirala sama sa sobom . Izbjegklice - posljedice rata zadaju pored "super zarade prodajom oružja" i osvajanja teritorija . se obijaju o glavu sa obzirom ... prikaži još!om što narod uspijeva da pobjegne iz pakla i kad nema kuda bježe i svojim neprijateljima u ruke koji nisu naoružani i ne ubijaju ih kao doma u njihovim domovinama ... Sad kako to riješiti . Zato je jedino riješenje ne konvencionalni ratovi . Samo nesmije nitko da to kaže pravi koji misle i to predobro zanju istinu.. !!!

  • Danijel2:

    Treba se prvenstveno uzdati sam u sebe. Bježeći od nekih postojećih porobljivača, Hrvati su upadali u ralje još gorih. Kako su prošli Radić, Frankopani i brojni drugi ! Prema tome kako mediji rade (RTL, NOVA TV, dijelom i HRT), mi ... prikaži još!, mi smo još na Balkanu.