Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prognoze sindikalista

Gotovo 65 posto slavonskih prosvjetara stupa u štrajk

prosvjetari
Foto: Davor Kibel/PIXSELL
1/3
24.09.2015.
u 14:45

Tražimo četiri posto veće plaće, što je iznos jedne dnevnice. Prosječna nam je plaća oko 5600 kuna, što je stotinjak kuna manje od prosječne hrvatske plaće, poručio je povjerenik Ivica Nikić

Gotovo 65 posto prosvjetara u slavonskim županijama, procjenjuju sindikalisti, štrakat će u petak. Oni koji dođu na nastavu, brinut će o djeci za koju će biti organizirano čuvanje.

-Tražimo četiri posto veće plaće, što je iznos jedne dnevnice. Prosječna nam je plaća oko 5600 kuna, što je stotinjak kuna manje od prosječne hrvatske plaće. Usto, 75 posto ljudi nam je visokoobrazovano, a prosječna plaća u zemlji za visoku spremu je 8700 kuna – usporedio je županijski sindikalni povjerenik Ivica Nikić.

Prosvjetari učenicima ne smiju sugerirati da ostanu kod kuće, no Nikić dodaje kako su njihovi đaci, srednjoškolci, dovoljno zreli da se sami informiraju i prosude te vjeruje da nastave neće biti. Profesor s osječkog Poljoprivrednog fakulteta Drago Bešlo ističe kako oni nisu “manje vrijedni društvu pa da se medicinarima povećava plaća, a njima ne”.

- Kada su nam 2012. rezali plaću za šest posto, ministar nam je obećao kako smo prvi na redu  kada se bude povećavala. Eto, želimo biti bar drugi na redu – podsjetio je Bešlo. Ne žele izazvati nerede, poručuju sindikalisti, ali vrijeme je, ističu, da se netko zapita zašto prosvjetni djelatnici štrajkaju otkako postoji naša država.

- Ne štrajkamo protiv SDP-a ili HDZ-a, nego zato jer smo nezadovoljni – kazao je sindikalist Aleksandar Lukadinović.

>> Mirenje propalo. Sindikati u petak kreću u štrajk

Komentara 6

MI
mihaela15
17:05 24.09.2015.

Podrška prosvjetarima! Bilo je i vrijeme više......

Avatar lajavopseto
lajavopseto
16:32 24.09.2015.

Samo neka štrajkaju ali svo vrijeme štrajka NE platiti ni lipe.

MA
macor
14:50 24.09.2015.

Providno od sindikalista.Koju im je funkciju HDZ obecao? Stolice u Saboru kao vaktile onome Kunstu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije