Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čelnik Gazproma

Miller: Gospodo iz EU, odjenite se pa u Tursku po plin

Russia's President Vladimir Putin (R) meets with Gazprom's Chief Executive Alexei Miller at the Novo-Ogaryovo residence outside Moscow, in this October 29, 2012 file photo. To match Special Report RUSSIA-CAPITALISM/GAS  REUTERS/Aleksey Nikolskyi/RIA Novos
Foto: Reuters (Ilustracija)
08.12.2014.
u 21:50

Ankara sada može "plinski ventil" iskoristiti u dijalogu s Europom

Nakon što je Rusija pod pritiskom Europske unije zbog sukoba u Ukrajini odustala od izgradnje plinovoda Južni tok koji je preko Bugarske i Srbije plinom trebalo opskrbljivati Europu, ruski vođa Vladimir Putin dogovorio je da plinovod Plavi tok prolazi turskim teritorijem, a "otkupna stanica" bit će na granici Turske i Grčke.

Dar iz Unije

Kapacitet je plinovoda kroz Tursku 63 milijarde prostornih metara, kao i planirani Južni tok. Ovim je, kako kaže Aleksej Miller (na fotografiji uz Putina) šef ruskog Gazproma, Turska je dobila upravo ono što je Bugarska izgubila kao članica EU jer je morala, pod pritiskom EU, odustati od prolaska plinovoda svojim teritorijem. Riječ je o tri milijarde eura investicija, kao i o prihodu od tranzita 18 milijardi prostornih metara plina godišnje.

– EU odnosno Europska komisija jednostavno je darovala Turskoj plinski ventil. I mislim da ga Turska može iskoristiti u bilateralnom dijalogu s Europom. A mi smo dobili novog strateškog partnera u plinskom biznisu – rekao je Miller i objasnio kako se sada mijenja prodajna strategija Gazproma, važnost Ukrajine za tranzit ruskog plina za Europu "svodi se na nulu", a Gazprom nije na gubitku, što je možda bila namjera EU kada je Bugarskoj "savjetovala" da odustane od Južnog toka.

– Kraj Južnog toka predstavlja i kraj našeg dosadašnjeg modela opskrbe Europe plinom. Dosad smo dovodili svoj plin do europskih potrošača, a sada prelazimo na novi model: od sada ćemo plin prodavati na granici. Tko hoće, kupovat će plin na turskoj granici. Mi smo u infrastrukturu, da bismo plin za Južni tok doveli do stanice "Rusija" na obali Crnog mora, potrošili 4 milijarde dolara. Sada će sve to biti u funkciji plinovoda preko teritorije Turske. Taj plin će zemlje EU, ponavljam, morati kupovati na granici Turske. Ne možete natjerati nekoga da vas voli. Ako potrošač neće da mu se roba dostavlja u kuću, onda će se očito morati odjenuti i otići u trgovinu, a zimi se mora odjenuti još i toplije. Naravno, može se ponijeti i paket, može i treći energetski paket, najvažnije je da on ne ostane prazan – poručio je Miller.

Sjever može, jug ne

Srpski predsjednik Tomislav Nikolić telefonski je razgovarao s ruskim predsjednikom Putinom. Agencija Tas prenijela je da je tema bila "perspektive energetske suradnje" i da su sugovornici "razmotrili bilateralnu suradnju i daljnji rad u energetskoj sferi u smislu obustave projekta Južni tok".

Reagirao je i EU i poručio Turskoj da ne podriva sankcije uvedene Rusiji. Izaslanstvo EU predvođeno šeficom diplomacije Federicom Mogherini putuje u Tursku u prvi posjet jednog ovako visokog izaslanstva Turskoj nakon više godina da bi "pružilo novi poticaj često zategnutim odnosima Turske i EU". Sigurno će biti riječi i o najnovijim zbivanjima u vezi s dostavom ruskog plina.

Inače, dok se EU protivi Južnom toku, plinovodom Sjeverni tok ruski plin doprema se za Europu i u Njemačku preko Baltika.

>> Ruski otkaz zapravo je pritisak na EU

Ključne riječi

Komentara 67

NP
npravednost
00:41 09.12.2014.

"Reagirao je i EU i poručio Turskoj da ne podriva sankcije uvedene Rusiji. " - prijevod: EU pudlica je dobila direktivu velikog gazde - zločinačkog meštra USA (fuck EU) , pa mora pred gazdom glumiti kao da nešto naređuje Sulejmanunu veličanstvenom. "Izaslanstvo EU predvođeno šeficom diplomacije Federicom Mogherini putuje u Tursku u prvi posjet jednog ovako visokog izaslanstva Turskoj nakon više godina da bi "pružilo novi poticaj često zategnutim odnosima Turske i EU". - prijevod: evo glasno su zagalamili da čuje gazda ( na drugoj strani oceana ) ali dolazi zima, postaje hladno a plina nema . Frka je - blesavi rusi - eu im nabila sankcije pa se oni kao nešto ljute i neće silom gurati plin besplatno smušenim, naivnim - moglo bi se reći "priglupim" EU birokratima ...

PA
pacoje
00:48 09.12.2014.

Izgleda da ako nece EU rusiju i tursku ,da ni ovi sada nece EU, sada nece tako tu EU,nema TU lutnje

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
23:19 08.12.2014.

Jos bi valjalo dodati, da je ukrajinski (dugorocni) plan, za alternativni dovod plina (LNG) u ozbiljnim problemima jer Turska ne dozvoljava povecani promet koji bi izazvali LNG tankeri kroz Bospor, kako zbog stvarne guzve tako i zbog toga sto ce vise prodati ovima koji dodju u Tursku po plin. Jos jedna epizoda EU sapunice radnog naslova - sto je nama nasa borba dala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije