Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČELO DOCJEPLJIVANJE

Branka Aničić i 60 korisnika domova primili i drugu dozu cjepiva

Foto: PIXSELL/Romana Kovačević Barišić
1/7
19.01.2021.
u 19:48

Nije to ništa. To je jedan mali ubod koji vjerujem da je siguran i 100 posto koristan, poručuje Branka

Drugu dozu Pfizer/BioNTechova cjepiva protiv koronavirusa primila je danas Branka Aničić, 81-godišnja korisnica zagrebačkog doma za starije Trešnjevka, žena koja je prva u Hrvatskoj primila spasonosno cjepivo. Nakon isteka tri tjedna prima se druga doza cjepiva, danas ju je primilo 60 korisnika zagrebačkih domova u kojima ih se do sada cijepilo tisuću.

>> VIDEO Gospođa Branka primila drugu dozu cjepiva protiv koronavirusa

Ukupno se cijepilo gotovo 50 tisuća građana RH, a planira se do ožujka procijepiti oko milijun ljudi. Prema planu cijepljenja, sada bi na redu trebali biti stariji od 65 i kronični bolesnici, međutim, cijepili su se suci i dio saborskih zastupnika, među njima i neki koji su COVID preboljeli i imaju antitijela bar osam mjeseci.

Puna imunost na SARS-CoV-2 stječe se dva tjedna nakon druge doze; oboljeti se može i nakon prve doze cjepiva, ali bi u tom slučaju to trebao biti blaži oblik. I cijepljena osoba, kao i oni koji su COVID-19 preboljeli, i nadalje se trebaju pridržavati epidemioloških mjera te nositi masku jer nije jednoznačno dokazano da ne mogu prenijeti virus, odnosno prije nekoliko tjedana tvrdilo se da virus mogu prenijeti. HALMED je primio 139 prijava sumnji na nuspojave cjepiva. Većina je uobičajena reakcija (bolno mjesto uboda, temperatura itd.), dok su u osam slučajeva zabilježene reakcije preosjetljivosti (osip, svrbež i koprivnjača nedugo nakon primjene cjepiva), zbog čega su primijenjeni antialergijski lijekovi.




 

Ključne riječi

Komentara 8

SO
Sobrudolf
23:30 19.01.2021.

Moja sucut gospodji Branki, u tim godinama joj nece biti lako podnijeti predstojece kemoterapije.

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
16:11 19.01.2021.

Gospođi želim sreću.

DU
Deleted user
16:06 19.01.2021.

Samo ti daj - bolje ti nego ja! A o tih "mjesec, mjesec i pol" do normaliteta: da buši sto, normalitet ne buš vidjela...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije