Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gunja i dalje avetinjski prazno selo, građani u šoku i zapanjeni viđenim

Na ulicama je najviše pripadnika policije, vatrogasaca, HGSS-a i drugih službi koje rade na sanaciji terena. Provode se aktivnosti na dezinfekciji terena, a u centru je postavljen i veliki plastični rezervoar s pitkom vodom.
29. svibnja 2014. u 19:18 4 komentara 2708 prikaza
Gunja,poplava
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/12

I dok se u nekim poplavama ugroženim područjima, poput Strošinaca i Đurića, danas krenulo s uključivanjem struje, situacija u Gunji i dalje je 13 dana nakon probijanja nasipa i početka poplava katastrofična. U selo se, kao i u druga poplavljena područja, može samo uz propusnice i korištenje zaštitnih mjera zbog straha od zaraza i epidemija.

Na ulicama je najviše pripadnika policije, vatrogasaca, HGSS-a i drugih službi koje rade na sanaciji terena. Provode se aktivnosti na dezinfekciji terena, a u centru je postavljen i veliki plastični rezervoar s pitkom vodom. U isto vrijeme provode se i aktivnosti na uklanjanju životinjskih lešina. Na ulicama je i danas bilo mrtvih svinja, ovaca, mački... U Savskoj ulici naišli smo na desetak mrtvih ovaca, dok je u jednom dvorištu u ulici bana Josipa Jelačića najmanje 50-ak. Neke su se počele raspadati.

Posebni kamioni koji idu po selu i prikupljaju te lešine rade neprekidno, ali ne stignu ih sve ukloniti. To izaziva intenzivan smrad. Može se reći da se i većina sela isušila i da vode više nema na mnogim ulicama. Ipak, oni niži dijelovi i dalje su poplavljeni. Pristup kućama u nekim ulicama moguć je samo uz čamce HV-a koji prevoze mještane do kuće i natrag. Građani koje sretnemo na ulicama najčešće su u šoku i zapanjeni viđenim. Kažu da je jedno vidjeti svu tu tragediju preko televizije i fotografija u novinama, a drugo sve to vidjeti uživo. Još više ih boli neizvjesna budućnost i to što se ne zna kada se može očekivati njihov povratak kućama. Svi se slažu da će do toga dana proći još mnogo vremena. Odlučuju se na dolazak kako bi spasili ono što se spasiti može.

Kuće su prepune vlage, a treba se riješiti i bakterija koje je voda donijela. Sve to treba i očistiti, a onda ponovno izgraditi. Više desetaka kuća, onih starijih, u međuvremenu se urušilo. Poslije svega viđenoga mještani moraju na detaljnu dezinfekciju. Prskaju se automobili, peru čizme, bacaju zaštitna odijela, maske i rukavice, a onda prskaju i potplati cipela i peru ruke.

>>Slavoniju je pogodila katastrofa! Kako u budućnosti poboljšati obranu od poplava?

Ilustracija
VAŽNO
Imate atmosferski bojler? Ovo su neke stvari na koje treba paziti kako biste izbjegli tragične posljedice

A1 izdvaja za Vas

  • Dejan1000:

    Zbog ovih poplava Vlada je trebala podnijeti ostavku.

  • evropljanin:

    tragedija za mijestane kao i za zivotinje.jnima svima treba velika pomoc.

  • Tihi:

    Gunja i dalje avetinjski prazno selo, a građani toga sela ( ne seljaci ) u šoku i zapanjeni viđenim... jel nisu vjerovali do sada politici ili sami sebi ? Naravno da je velika tragedija treba velijka pomoć i mnogo rada ... prikaži još!ada da se sve savlada ...