Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Goldstein: Odluka izvan preporuke Vijeća, GLAS: Još jedno udaljavanje od civiliziranih zemalja

Suci Visokog prekršajnajnog suda donijeli su odluku da poklič "Za dom spremni" na početku pjesme "Bojna Čavoglave" pjevača Marka Perkovića Thompsona nije prekršaj
03. lipnja 2020. u 17:05 42 komentara 3363 prikaza
Uoči Dana Državnosti Thompson održao koncert na nogometnom igralištu u Tribunju
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Povjesničar Ivo Goldstein u srijedu je kazao da odluka suda oko pozdrava “Za dom spremni” nije utemeljana na zdravim liberano-demokratskim osnovama, dok je akademik Zvonko Kusić istaknuo da su prepruke Vijeća za suočavanje s prošlošću ostavile društvu da se odredi o tome.

U Nadinu obljilježena 27 obljetnica stradanja vojnika i civila 'DIJELI HRVATSKO DRUŠTVO' Stranka s imenom i prezimenom traži zabranu pozdrava 'za dom spremni'

Suci Visokog prekršajnajnog suda donijeli su odluku da poklič "Za dom spremni" na početku pjesme "Bojna Čavoglave" pjevača Marka Perkovića Thompsona nije prekršaj.

Povjesničar Goldstein, koji je bio član Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, mišljenja je kako ta odluka nije utemeljana na zdravim liberalno-demokratskim osnovama.

Također, smatra da je odluka izvan onoga što je Vijeće preporučilo 2018. godine u Dokumentu dijaloga koje sadrži preporuke o posebnom normativnom uređenju simbola, znakovlja i drugih obilježja totalitarnih režima i pokreta.

"Mi smo donijeli preporuke prema kojima se poklič ‘Za dom spremni’ može koristiti izuzetno u komemorativne svrhe po odluci Vlade", kazao je podsjetivši da je Vlada nakon donošenja tog dokumenta, trebala donijeti određene zakonske propise, što nije učinila.

Marko Perković Thompson SPORNA PJESMA Visoki Prekršajni sud donio konačnu odluku: Pozdrav ZDS na početku pjesme Čavoglave nije prekršaj

Vlada je kupovala vrijeme ne radeći ništa godinu dana dok je Vijeće radilo, a kada je dobila dokument s nizom preporuka što napraviti, po tim preporukama nije napravila ništa, tvrdi.

"Kada bi Vlada generalno zabranila ‘Za dom spremni’ i eventualno ga dozvoljavala u nekim posebnim uvjetima po samoj svojoj odluci, onda bi čitava priča da to ide na Visoki prekršajni sud bila besmislena", poručio je Godstein za Hinu.

Uz opasku da nije pravnik, Goldstein je kazao da ovakvim sudskim epilogom preporuka Vijeća ipak nije mrtva niti je cijela priča završena.

"Sud je dozvolio Za dom spremni na početku Thompsonove pjesme Bojna Čavoglave, odnosno kazao da se to neće kažnjavati, ali to ne vrijedi za opće korištenje tog pokliča. Druge su situacije vezane za izvikivanje, korištenje pokliča i insignija, i dalje su kazneno problematične", kazao je Goldstein.

Predsjednik tog vijeća, akademik Kusić Hini je rekao da nije na članovima vijeća niti na njemu samome da komentiraju određene sudske odluke.

Mirando Mrsić: 'Bernardićevo koketiranje s ustaškim pokličem 'Za dom spremni' je nedopustivo'

"Mi smo dali smjer za koji mislimo da bi društvo trebalo reagirati i ostavili otvoreno da se društvo odredi", poručio je dodavši da se eksplicitno ne može odrediti prema toj odluci.

"Sud ima svoje rezone, ali mislim da nije naše da to komentiramo", zaključio je Kusić.

Građansko-liberalni savez (GLAS) ocijenio je odluku Visokog prekršajnog suda još jednim udaljavanjem Hrvatske od civiliziranih zemalja i naroda.

"Današnja odluka Visokog prekršajnog suda o tome da je dozvoljeno izvikivati nacističko-ustaški poklič 'Za dom spremni' još je jedno udaljavanje Hrvatske od civiliziranih zemalja i naroda”, priopćio je GLAS.

"Svi misleći ljudi u ovoj zemlji trebali bi se ozbiljno zabrinuti zbog sada više ne puzajuće, nego institucionalne rehabilitacije ustaštva i nacizma u našoj domovini", poručuje GLAS.

Majice i zastave HOS-a na obljetnici ubojstva 12 redarstvenika Renata Rašović Kada već neće politika, zašto se branitelji sami ne obračunaju sa ZDS?

U priopćenju navode da je Hrvatska pod vlašću čovjeka koji se pravi da je "uglađeni briselski gospodin i tobože stoji uz bok njemačkim političarima", dok najviše institucije u Hrvatskoj, od članova Akademije znanosti i umjetnosti do visokih sudova, dopustivim proglašavaju nešto što je u civiliziranom svijetu razina ekscesa s kojim se policija i pravosuđe ekspresno i efikasno obračunaju.

GLAS poziva sve građanke i građane Hrvatske da ozbiljno razmisle o tome kakve se poruke šalju ovakvim odlukama.

"Nedodirljivost pojedinih institucija zbog njihove tobožnje neovisnosti ne može biti opravdanje za odluke koje su u suprotnosti s demokratskim poretkom, humanim društvom i dosezima civilizacije kojoj želimo pripadati. Banalnost širenja zla Hrvatskoj je već donijela previše tuge, vrijeme je da takvim pojavama kažemo odlučno - ne", stoji u priopćenju.

objavio na Instagramu
Šprajca šefovi snimali kako dolazi na posao, njegova reakcija je urnebesna
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
 • Avatar našopanaguskamatejica
  našopanaguskamatejica:

  Za mene je iznad svega najzanimljivije koje se to osobe izjašnjavaju o civilizacijskim vrijednostima.

 • Gensoman1000:

  Niti jedna civilizirana zemlja ne dopusta politicarima da cenzuriraju pjesme, knjige i umjetnost.

 • HR_CRO:

  Sloboda govora i izražavanja su vrednote demokratske civilizacije, a Goldstein i njegovi drugovi očito spadaju u jugokomunističku civilizaciju gdje su se progonili svi neistomišljenici titoista.