Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'DIJELI HRVATSKO DRUŠTVO'

Stranka s imenom i prezimenom traži zabranu pozdrava 'za dom spremni'

U Nadinu obljilježena 27 obljetnica stradanja vojnika i civila
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
21.05.2020.
u 16:52

Ivica Relković, odnosno Stranka s imenom i prezimenom, zalažu se za potpunu zabranu korištenja tog pozdrava u javnom prostoru, a taj stav će, uđu li kandidati stranke u Sabor nakon srpanjskih izbora, odmah postati i zakonski prijedlog

Hrvatskom društvu potreban je dosljedan otklon od tereta koji sa sobom nosi ustaški pozdrav "za dom spremni", poručili su danas iz Stranke s imenom i prezimenom, čiji su članovi Ivan Kovačić, Dalija Orešković, gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić, gradonačelnik Knina Marko Jelić, aktivist iz Imotskog Toni Rebić, ekonomist Josip Budimir te savjetnik Ivica Relković, koji je danas objavio tekst upravo na ovu temu, koja predugo dijeli hrvatsko društvo.

"Svako daljnje vezivanje Hrvatske i njezine budućnosti uz teret NDH treba okončati. Svaka spremnost na poigravanje s pozdravom "za dom spremni" treba biti zauvijek zaustavljena sa sviješću da nekom taj redoslijed riječi znači doslovno redoslijed smrti u obitelji: oca, majke, strica, brata, djeteta, starca, Židova, Srbina, Roma, Hrvata "s druge strane"... Ne postoji humanist, kršćanin ni čovjekoljub koji vlastitom tolerancijom, a kamoli simpatijom, može opravdavati glasnost parole koja je drugom bila sintagma za smrt", piše Ivica Relković.

>> VIDEO Ivica Relković u studiju Večernjeg lista: ZDS se ne smije nalaziti u statutima. Narod od toga treba otklon

Prekidom svake daljnje upotrebe pozdrava "za dom spremni" daje se najčišći pijetet dragovoljcima koji su ga nosili na odorama, smatra, a aktivni i samoinicijativni otklon od nasljeđa NDH, pa time i pozdrava "za dom spremni", jedini je put i za nepolitiziranu memoriju na žrtve Bleiburga i križnih puteva bez obzira je li riječ i o vojnicima pobijenim bez suda, a ne samo civilima pobijenim bez ikakve krivnje.

"Tamo gdje se čini da je prijepor neizbježan i trajan, a to su komemoracije žrtava Bleiburga i križnih puteva, upravo bi otklon od naljeđa NDH i njegovih obilježja, uz veću želju samih organizatora, a ne policije, da se otkloni i vizualna ikonografija i verbalna retorika vezana uz NDH, omogućio i obiteljima da njihove žrtve više ne budu korištene kao argument i broj kojim se ispisuje ideološka konfrontacija, nego da zavlada isključivo pijetet bez ikakve i prema ikom usmjerene ideološke provokacije. Da bi se mogao uopće započeti takav proces, nužno je da otklon onog dijela naroda, naših građana, koji se osjećaju povezaniji baš s tom memorijom posegnu za neuvjetovanim i vlastitom voljom započeti otkon od nasljeđa NDH. Hrvatskoj treba budućnost radi koje ne treba dopustiti da oni koji se vode bilo kakvim parcijalnim ili ideološkim interesom slobodno i javno koriste "za dom spremni" baš zato što su za budućnost nespremni, za nove neopterećene generacije nespremni, zapravo, za dom nespremni", zaključio je.

Ivica Relković, odnosno Stranka s imenom i prezimenom, zalažu se za potpunu zabranu korištenja tog pozdrava u javnom prostoru, a taj stav će, uđu li kandidati stranke u Sabor nakon srpanjskih izbora, odmah postati i zakonski prijedlog.

Komentara 25

KE
kelj
17:07 21.05.2020.

Stvarno maštovito, tolerantno, liberalno i originalno. Evo, ja predlažem da Dalija Orešković počne vraćati 200 milijuna kuna za koliko je oštetila RH zločinačkim udruživanjem u organizaciju koja je eliminirala Karamarka koji se zalagao za odustajanje od arbitraže s MOL-om.

FM
fmica
17:15 21.05.2020.

Ružnu Rašović jako smeta ZDS...

Avatar dragovič
dragovič
17:10 21.05.2020.

Zahvaljujuci hrabrost nasih Gromova,HOS-ovaca,Tigrova,Pauka,Puma.... imamao slobodnu nezavisnu demokratsku drzavu Hrvatsku. Tko su ti sto bi zabranjivali svetinje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije