Naslovnica Vijesti Hrvatska

Glavaš ostao bez mandata i plaće, propao mu plan o podmićivanju

Glavašu ostaje saborska mirovina jer ima tri uzastopna mandata i više od 15 godina staža.
16. kolovoza 2010. u 14:18 79 komentara 7 prikaza
glavaš
Foto: Arhiva VL
Pogledajte galeriju 1/3


Jesu li osobe bliske Branimiru Glavašu, pravomoćno osuđenom za ratni zločin u Osijeku, zaista, kako pišu mediji, pokušale utjecati na peteročlano vijeće Vrhovnog suda koje je donijelo pravomoćnu presudu? Zasad je sigurno samo to da je predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin zaista alarmirao glavnog državnog odvjetnika RH Mladena Bajića nakon što je razgovarao s jednom osobom iz Glavaševa okruženja.

>>Hrvatin: Prijavio sam razgovor s osobom iz Glavaševa okruženja

>>Glavašu prestaje zastupnički mandat, ali mu ostaje mirovina

Znao previše o spisu
Predsjednik Hrvatin potvrdio je, naime, Večernjem listu da je “upozorio mjerodavne na jedan razgovor s jednom osobom” koji mu se učinio neprimjerenim jer se odnosio na slučaj Glavaš. Razgovor se dogodio izvan Vrhovnog suda, u susretu koji nije bio dogovoren, nego je mogao biti i slučajan, s jednom osobom iz Glavaševa okruženja. Iako se nametnuo zaključak da bi to mogao biti Ivan Drmić, saborski zastupnik HDSSB-a, jer ga se ovih dana povezuje s aferom podmićivanja sudaca Vrhovnog suda, Drmić to negira i tvrdi da Hrvatina, kao ni bilo kojeg suca Vrhovnog suda, ne poznaje i nije se ni s kim od njih sastajao. Razgovor je vođen u vrijeme nakon što je – početkom lipnja – bila održana javna sjednica na kojoj se raspravljalo o slučaju osječkih ratnih zločina.

– U tom trenutku odluka je već bila donesena, što ocjenjujem na temelju toga što je javna sjednica već bila održana, jer se nisam raspitivao niti sam išta znao o odluci – kaže Hrvatin. Osoba iz Glavaševa okruženja raspitivala se o stanju spisa, imala je informacije o kolanju spisa, iako su te informacije možda mogli crpiti i iz novinskih članaka.

– Raspitivanje o predmetu koji je u tijeku na Vrhovnom sudu ocijenio sam neprimjerenim – kaže Hrvatin.

Novac od transfera Vide

Očito je nakon toga USKOK s tajnim službama krenuo u akciju, čije rezultate još ne znamo, ali riječ bi mogla biti o ozbiljnom pokušaju ne samo utjecaja nego i podmićivanja sudaca Vrhovnog suda koji su odlučivali o slučaju Glavaš. U toj akciji usput je otkriven i nižepozicionirani službenik Vrhovnog suda koji je u nekim drugim predmetima odavao podatke o odlukama i spisima, prije nego što bi odluke bile otpravljene sa suda. Taj bi službenik uskoro mogao biti izravno optužen, navodi se u krugovima bliskima istrazi.

Saborsko povjerenstvo jučer je zaključilo da je Glavašev saborski mandat prestao s danom pravomoćnosti presude, 2. lipnja, te će o tome izvijestiti Sabor. Glavaš pak tvrdi da mu mandat traje dok o tome ne odluči Sabor i traži plaću za srpanj. Direktori javnih tvrtki koji su u medijima prozvani za prikupljanje novca za podmićivanje sudaca to negiraju, a osječki kuloari bave se pitanjem je li štogod novca od transfera Domagoja Vide, 2 milijuna eura, završilo kod Glavaša u Drinovcima. Klupsko čelništvo koje je odstupilo te je optužbe odbacilo.

ZDRAVI ZUBI
Bolesti desni mogu izazvati čak i infarkt!

A1 izdvaja za Vas

  • -obrisani-:

    hehehehe,kaubojska drzava...ratni zlocinac u bekstvu a placa mu drzava koja ga ganja sa pravosnaznom i izvrsnom presudom penziju iz vlastitog budzeta...pa dajte mu onda i sluzbeni auto i vozaca....a ludi srbi ne daju penziju mladicu ptoriv koga postoji samo optuznica....e komedije.

  • Universo:

    Sramota je kaj si ovaj Glavaš dopušta.Žalosno je da je ovakav čovjek bio general HV-a jer on nema niti trunke srama.Da mu je stalo do ove države nebi niti primao svoju plaću jer za nju nije ništa napravio da ne ... prikaži još! kažem još da je pobjegao u drugu državu.Stvarno neka ga bude sram jer tako se ne ponaša jedan general.

  • sedam:

    tko je ovaj kondukter, i gdje mu je kapa?