Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti EU izbori

Glavak: Procesu uvođenja eura treba pristupiti polako

"Prošle godine prvi puta smo imali suficit, država je više zaradila nego što je potrošila. Vrlo dobro se upravlja financijama i približavamo se mastriškim kriterijima", rekla je Glavak
04. svibnja 2019. u 13:13 5 komentara 241 prikaza
sunčana glavak
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Kandidatkinja na listi HDZ-a za EU izbore Sunčana Glavak poručila je kako HDZ na izborima računa s pet mandata, osvrnula se i na analize koje pokazuju laganu skeptičnost građana prema uvođenju eura rekavši kako tom procesu treba pristupiti polako te da su tijekom protekle dvije godine neki preduvjeti za uvođenje zajedničke valute, poput racionalnog upravljanja financijama s razine središnje države, već ispunjeni.

HDZ DRUŽENJE S GRAĐANIMA HDZ u Karlovcu: Cilj su eurozona i Schengen

"Prošle godine prvi puta smo imali suficit, država je više zaradila nego što je potrošila. Vrlo dobro se upravlja financijama i približavamo se mastriškim kriterijima", rekla je Glavak na HDZ-ovoj konferenciji za novinare na koprivničkoj manifestaciji Dani travnjaka.

Euro će, kazala je, biti uveden kad se zadovolje svi uvjeti, a za trajanja tog procesa nužno je educirati građane, kazati im da neće biti poskupljenja.

HDZ-ova kampanja pozitivna i optimistična

Rekla je i da HDZ na izborima za EU parlament računa na pet mandata.

"Vodimo pozitivnu, optimističnu kampanju. Reakcije građana daju nam razlog za optimizam", istaknula je Glavak.

Kazala je i kako je sjajno to što se poljoprivrednici tog dijela Hrvatske mogu osloniti na najvećeg prehrambenog proizvođača.

"Uložilo se preko tri milijarde bespovratnih sredstava u Koprivničko-križevačku županiju. Ne samo u poljoprivredu, infrastrukturu, jer ne smijemo zaboraviti niti program Zaželi kroz koji je 200-ak žena dobilo priliku da pomognu starijim osobama", kazala je Glavak.

Karlo Ressler obilazak Krapinsko-zagorske županije Ressler: HDZ priprema Hrvatsku za Europu nove generacije

Naglasila je i da se proteklih 20 godina u županijsko zdravstvo nije ulagalo koliko se ulaže danas, a to je otprilike 100 milijuna kuna.

"Trenutno se u Hrvatskoj s preko 80 posto bespovratnih sredstava financiraju javni projekti. To je nešto što ne bismo mogli sami učiniti i tu je prednost ulaska u Europsku uniju", kazala je Glavak.  HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu zalagat će se, kaže, da se u narednom razdoblju ne smanjuju sredstva kohezijskog fonda, jer ona su nam nužna za razvoj.

Drago Prgomet Drago Prgomet 'Izašao sam iz stranke i vratio se, ali nisam mijenjao stavove. Želio sam europski HDZ'

Kandidat HDZ-a Stjepan Adanić složio se kako su benefiti ulaska Hrvatske u Europsku uniju veliki, što dokazuje preko 14 milijardi kuna koja su uložena u Hrvatsku.

"Zadatak svih nas koji ćemo ući u Europski parlament, jest  omogućiti povećanje sredstava koja će se naći u novoj financijskoj omotnici za razdoblje od 2021. do 2027.", zaključio je Adanić.

VIDEO: HDZ predstavio listu za EU izbore

VARANJE GRAĐANA
Pozivaju građane na oprez: Ako primijetite da vam dolaze ovakvi ugovori, javite se policiji
Rovinj: U Grand Park Hotelu održan 8. Susret guvernera i bankara
ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE
HUB otvorio natječaj za programe financijske pismenosti: Nagrade do 10.000 kuna
  • ribar110:

    A tko ste vi gospođo Glavak?Vidim Vas kako virite iza svačijeg ramena i klimate glavom na ono što ti isti govore.Vi nemate blage veze sa ekonomijom,tu ste gdje jeste jer ste bili dobra i poslušna.

  • midea:

    imali smo suficit ?? matematika im je svijetska , država ne plati dugovanja i onda ima suficit !

  • Somelier:

    Kada pomislim da Slovačka, Kosovo i Crna Gora imaju Euro onda mislim da gospođa Glavak ne zna o čemu govori. Jedini razlog zašto još nemamo euro je pljačka turista. Početkom sezone uvijek jača Kuna tako da umjetno jačamo BDP a ... prikaži još! ustvari na kursnim razlikama varamo turiste i ostale goste.