Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smrt emanuela ezgete

Ginekolog: Sin mi je umro, a rekli su da je sve u redu

egzeta
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
05.09.2014.
u 19:15

– Nema teže stvari od gubitka djeteta, a to što se tužim s kolegama, samo mi još stavlja sol na ranu. Neopisivo mučan osjećaj...

– Nema teže stvari od gubitka djeteta, a to što se tužim s kolegama samo mi još stavlja sol na ranu. Neopisivo mučan osjećaj... – kaže ginekolog dr. Jozo Ezgeta čiji je sin Emanuel umro 2009. u dobi od četiri i pol mjeseca u zagrebačkoj Klaićevoj bolnici zbog srčane mane. Zbog nesavjesnog liječenja jučer je na Općinskom kaznenom sudu počelo suđenje pedijatricama-neonatologinjama iz zagrebačke Petrove bolnice Emiliji Juretić, Vesni Vukelić, Nini Peruško Matasić. Tereti ih se da su, unatoč sumnji na morfološki poremećaj srca djeteta, postavljenoj prenatalno prije porođaja, propustile novorođenče poslati na kardiološku i drugu obradu.

Umro u Klaićevoj

Malenom Emanuelu, kaže njegov otac, u dobi od četiri i pol mjeseca, 2. ožujka 2009., stanje se naglo pogoršalo i nakon nekoliko sati umro je u Klaićevoj bolnici unatoč svemu što su liječnici poduzeli da ga spase.

– Četiri dana prije porođaja, nakon ultrazvučnog pregleda, ginekolog u Petrovoj bolnici postavio je sumnju da naš sin ima srčanu pogrešku. Emanuel je šesti dan nakon porođaja otpušten iz bolnice kao zdravo dijete, a da nije provedena kardiološka obrada. Prije nego što je otpušten, pitao sam neonatologinju Juretić je li sve u redu s njegovim srcem i odgovorila mi je da jest. Specijalizirao sam ginekologiju u Petrovoj, poznavao sam i osobno kolege i nisam imao razloga ne vjerovati kolegici – govori dr. Ezgeta, koji se i kao otac i kao liječnik nakon smrti dječačića nije mogao ne upitati je li mu se trebala upaliti lampica i je li trebao inzistirati na kardiološkoj obradi djeteta, ali, ponavlja, vjerovao je kolegici. Optužene neonatologinje pred sutkinjom Tamarom Pleše smireno su kazale da se ne osjećaju krivima. Tužiteljstvo je u istrazi bilo odustalo od progona optuženih, nakon čega su roditelji Emanuela Ezgete sami nastavili progon, na što imaju pravo kao oštećeni, istodobno se obraćajući nadležnim institucijama i tvrdeći da medicinsko vještačenje nije provedeno prema odredbama ZKP-a. Potom se dogodio obrat jer je tužiteljstvo 2012. opet preuzelo slučaj i nastavilo progon optuženih. U istrazi je vještačenje radio pedijatar kardiolog prof. Vladimir Ahel koji je zaključio da se radilo o prirođenoj srčanoj pogreški čiji se simptomi javljaju kad dijete ima između četiri i šest mjeseci.

Obrati u slučaju

Branitelj optužene dr. Vukelić rekao je da dokazi na koje se poziva tužiteljstvo nju ekskulpiraju krivnje dodajući da mu je nevjerojatno i neobično da je tužiteljstvo temeljem istih dokaza odustalo od progona pa ga nastavilo. Branitelj optužene dr. Peruško Matasić ustvrdio je da je ona nedužna i da optužnica nije ni trebala doći do suda. Ivan Stanić, odvjetnik dr. Juretić, zadržao si je pravo da po zakonu uvodni govor održi nakon izvođenja dokaza. Tužiteljica je predložila da se provede novo sudskomedicinsko vještačenje kako bi se utvrdile sve činjenice o smrti djeteta te je li se ona mogla spriječiti i jesu li propuštene radnje optuženih imale za posljedicu smrt djeteta. Odvjetnica roditelja Ezgeta tražila je da se provede inozemno vještačenje jer su se u parnici iz ovog slučaja već izuzeli zagrebački i splitski Medicinski fakultet. Obrana se načelno nije protivila novom vještačenju, no istaknuli su da u spisu već ima vještačenje prof. Vladimira Ahela i da bi novo vještačenje trebalo provesti nakon drugih dokaza. Na to je odvjetnica obitelji Ezgeta kazala da se prof. Ahel neovlašteno poslužio memorandumom riječkog Medicinskog fakulteta, zbog čega ga je i sud opomenuo, te da u vrijeme vještačenja nije bio na popisu stalnih sudskih vještaka, što je dovoljan razlog za novo vještačenje. Sutkinja Tamara Pleše očekivano je odlučila da će se prvo provesti novo sudskomedicinsko vještačenje. Inače, stručno povjerenstvo Ministarstva zdravstva 2009. u sastavu doc. dr. Aleks Finderle, prof. dr. Igor Prpić, prof. dr. Zora Zakanj i prof. dr. Božo Krušlin zaključilo je da su laboratorijski nalazi i prenatalno postavljena sumnja na poremećaj morfologije srca djeteta bili indikacija za ciljanu kardiološku obradu i druge obrade i da je počinjen stručni propust neonatologa iz Petrove bolnice. Dr. Ezgeta kaže da mu je najgore što bi mu sin sa srčanom pogreškom, da je uočena na vrijeme, uz odgovarajuću terapiju danas bio živ.

Komentara 20

BD
branka.dragicevic.12
21:09 05.09.2014.

Baš je zgodno kad se kolege po struci, sve sami doktori, natežu i proturiječe jedni drugima i nadmudruju dokazujući da su upravo oni u pravu, a ovi drugi u krivu !!! Pa što onda preostaje običnom čovjeku koji nema znanjaa iz medicinske nauke ???

NV
novo vriijeme
21:35 05.09.2014.

Tako je to kada uhljebi ufoteljeni bez natječaja sjede na zadatku očuvanja korumpiranog zdravstva u Agenciji za kvalitetu u zdravstvu i jedino se bave planetarnim putovanjima o našem trošku. Ovom doktoru je umrlo dijete i on dobro zna zašto ihh tuži, a koliko ima ovakvih slučajeva jer nema stručnih smjernica, kontrole ni poboljšanja kvalitete ali ljudima se kaže moralo je tako biti i šta mogu.

PO
ponavljac
21:13 05.09.2014.

kada se ovo događa liječnicima,, njhovim kolegama, ostali obični smrtnici koji imaju znatno manja primanja, mogu samo zamisliti koliko kvalitetnu uslugu njima pružaju u hrvatskim bolnicama, ali zato i jesu naši liječnici sa najvećim plaćamna u državi uz pravnike . jer ipak rade na suzbijanju sirotinje , tko je sposoban ima novaca za liječenje, a tko nema neka se uzda u sreću , zar netko očekuje humanost i empatiju od hrvatskih liječnika? Sigurno ima i takvih ali su manjina u sustavu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije