Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Gigantski crvi stigli u Europu: Kako ih nismo prije identificirali?

Ovi gigantski crvi ne pripadaju europskim vrtovima u kojima se uzgaja povrće.
24. svibnja 2018. u 09:12 6 komentara 8187 prikaza
Crv
Foto: Screenshot

Kada je profesor Jean-Lou Justine dobio prvu fotografiju divovskog crva, biolog je bio oduševljen, prenosi Washington Post. Ovi gigantski crvi ne pripadaju europskim vrtovima u kojima se uzgaja povrće. 

Keply Što je to? Pred vratima ju dočekala misteriozna stvar, tjedan dana kasnije dogodilo se nešto grozno

– Nemamo mi takve životinje u Francuskoj, rekao je Justine, profesor Nacionalnog prirodoslovnog muzeja u Parizu. Ovi grabežljivi crvi potječu iz Azije, gdje je puno toplija i vlažnija klima, a kako su došli na europski kontitent, znanstvenicima nije jasno.

Tjedan dana kasnije, Pierre Gros, koji je prvi uočio crva, poslao je profesoru još jednu fotografiju na kojoj je bila druga vrsta golemog crva. Justine je prvo mislio da se Gros zeza s njima.

 – Čovjek donosi ove crve s putovanja i pretvara se da ih pronalazi u svom vrtu, uvjeren je bio Justine.

On i njegovi suradnici ubrzo su shvatili da nije riječ o šali pa su zamolili građane da im pošalju fotografije ako uoče divovske crve. Pregledom hrpe pristiglih materijala, znanstvenicima je postalo jasno da po francuskim vrtovima već duže vrijeme haraju ovi predatorski crvi.

– Ova vrsta prilično je tajnovita, živi u zemlji i lako ih je previdjeti, a to uostalom i objašnjava kako su se slučajno proširili diljem svijeta – objasnio je britanski znanstvenik Archie Murchie s Instituta za agronomiju i bioznanosti. 

Riječ je o crvima predatorima koji se hrane glistama, a svoj plijen ubijaju malim količinama otrova tetrodotoksina kojim paraliziraju svoj plijen. Znanstvenici nisu bili šokirani veličinom crva, već činjenicom u kojoj se državi to dogodilo.

– Ovo je Francuska! Mi bismo trebali biti razvijena zemlja. Imamo mnoštvo znanstvenika, sveučilišta su posvuda. I opet, nitko do sad nije identificirao crve – zaključuje Justine.

Ruža VELIKO OTKRIĆE Znanstvenici odgonetnuli genom ruže Klinci izvode pokuse u Tehničkom muzeju Nikola Tesla Do subote na pet lokacija Dobro došli na Festival znanosti. Neki zbog njega uzimaju i slobodne dane Ilustracija ZNANSTVENICI ISTRAŽUJU Je li postojala još jedna civilizacija prije ljudske?

 

Aleksandar Petrović
Pred njim su tek bile godine
Aco otkrio što je našao u Draženovu novčaniku nakon nesreće, jedno će zauvijek ostati tajna
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
 • jurajuric118:

  nema kontrole na ulazu u europu. ovde svaka budala more upelati kaj god oče. išel sam poslovno u australiju pred par godina. doslovno ni grickalice europske ne smeš imati sa sobom. ako imaš moraš ih prijaviti i onda veterinarski carinik ... prikaži još! odluči da li smiješ to sa sobom unijeti dalje od aerodroma. znači kontrolira se apslotno sve. iako sam išao poslovno, morala je za mene jamčiti australska tvrtka da nebum napravil neko sranje dok sam tam. e to je uređena država. rekel mi je taj poslovni partner prije nego sam dolazil da poštujem do maksimuma autoritet policije/carine jer inače nebum ni ušel dalje od kontrole. nema tam balkanskih svađa i prepirki i teranja nekoga u k.

 • alf:

  Nije niti cudo, u Evropi nema neke vece kontrole kada su u pitanju hrana, biljke i zivotinje, kao sto to imaju Amerika, Novi Zealand i Australia. Te gliste su vjerojatno stigle brodom.

 • Avatar PLEN_KI_MOON
  PLEN_KI_MOON:

  Papaju GMO,GMO izaziva mutacije a ko zna šta još žderu u prirodi kontaminirano Monsantovim otrovima!