Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Je li postojala još jedna civilizacija prije ljudske?

Ako je industrijska aktivnost jedne prijašnje vrste kratkotrajna, možda je nećemo lako moći vidjeti. Prikazi toplinskog maksimuma uglavnom nam pokazuju vremenske razmake, a ne upućuju nužno na vremenski raspored uzroka.
16. travnja 2018. u 12:24 16 komentara 28343 prikaza
Ilustracija
Foto: Reuters/PIXSELL

Prije 56 milijuna godina Zemlja je bila zagrijana znatno više od današnjih temperatura, iz tog se razloga led na polovima rastopio. Može li taj događaj,  tzv. paleocensko-eocenski toplinski maksimum (PETM), biti dokaz globalnog zatopljenja prouzročenog izumrlom civilizacijom koja je vladala Zemljom prije čovječanstva? 

Klimatske promjene utjecat će i na migraciju Klimatske promjene Svjetska banka do 2050. predviđa 143 milijuna "klimatskih migranata"

Možda zvuči poput teorije urote koja se može pronaći na stranicama koje se bave NLO-ima, ali znanstvenici su ozbiljno istražili tu ideju. Profesor Adam Frank sa Sveučilišta u Rochesteru piše u Atlanticu da bi istraživanje moglo pružiti uvid u pronalazak života vanzemaljaca ili o našem utjecaju na Zemlju. 

"To je zagonetka. Ako je industrijska aktivnost jedne prijašnje vrste kratkotrajna, možda je nećemo moći lako vidjeti", ističe Frank.

Možda bi trebalo uzeti u obzir nove metode otkrivanja dokaza o kratkotrajnim događajima koji su ostavili traga u sedimentima. Drugim riječima, ako nešto eksplicitno ne tražite, možda to nećete ni vidjeti, prenosi Metro.

Frank kaže da su istraživači razmišljali o tome što bi sve naša civilizacija mogla ostaviti u stijenama, a da to pronađu buduće civilizacije – plastiku u oceanu, dokaz uporabe gnojiva i fosilnih goriva. "Civilizacije bi mogle, nakon kolapsa, potaknuti uvjete za stvaranje više fosilnih goriva kako bi se njima mogla koristiti buduća društva."

"Naš je rad otvorio spekulacije o tome da bi neki planeti mogli imati cikluse izgrađivanja i propasti civilizacije. Ako se civilizacija koristi fosilnim gorivima, klimatske promjene mogu dovesti do velikog smanjenja razine kisika u oceanu", zaključuje Frank.

pucketanje zglobovima Dosadna navika Znanstvenici napokon objasnili zašto zglobovi pucketaju Zrakoplov kihanje u avionu Ako putujete avionom ovo istraživanje moglo bi vas zabrinuti Vrućina Klimatske promjene Nastavlja se trend porasta temperatura: 2017. je bila najtoplija godina u povijesti
ŠTO JE SVE SNIMILA 'BUBA'
'Ante je rekao da kada ovo prođe sigurno imaš 500.000 kn, a ovo ti šalje da imaš za Uskrs'
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
  • reborn:

    Ovaj članak je "politički korektno" razmišljanje: Ako je postojao PETM, onda on mora biti uzrok djelovanja industrijski razvijene civilizacije koja je (valjda logično) baš zbog svog djelovanja uništila samu sebe. Suprotno od toga, "politički nekorektno" razmišljanje bi bilo: ako je ... prikaži još! postojao PETM i bio je uzrokovan prirodnim čimbenicima, onda bi se slična situacija mogla ponavljati i u buduće, pa čak i danas. Međutim, mi dogmatski znamo da globalno zagrijavanje postoji, i isto tako dogmatski znamo da su glavni krivci ljudi i njihova industrijska djelatnost, pa je stoga razmišljanje kako bi PETM mogao biti uzrokovan kroz prirodne procese - znanstvena hereza! A takve znanstvenike treba pribiti na stup srama, javno ih prozvati fanaticima i negatorima kad već spaljivanje na lomači nije dozvoljeno...

  • deda1234:

    Naravno.. Postoji i dan danas.. Mi ih inace zovemo zivotinje ali bi mogli ucit od njih...

  • afer:

    NIJE. do '41 bile su samo amebe...