Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
susret s talijanima

Gianfranco Fini u Puli pod velikim osiguranjem

fini (1)
Foto: Saša Miljević/Pixsell
1/9
21.09.2010.
u 20:59

Ispred Zajednice Talijana u središtu grada, objekta kojeg Puljani zovu Circolo policija je bila na nekoliko punktova.

Uz posebno jako osiguranje kakvo nije viđeno kada dolazi predsjednik Josipović, premijerka Kosor ili njihovi gosti, u Pulu je stigao Gianfranco Fini, predsjednik Donjeg doma talijanskog parlamenta. Ispred Zajednice Talijana u središtu grada, objekta kojeg Puljani zovu Circolo policija je bila na nekoliko punktova, no bila je i u susjednim ulicama, bilo je popriličan broj ljudi iz osiguranja u civilu, a ispred Circola je, prije nego li će stići Fini, bila i interventna policija sa psom.

U Circolu je Gianfranco Fini posebno toplo dočekan i svi su mu zahvaljivali zbog posjeta, a ondje je bilo oko 200 predstavnika Talijana Istre, Rijeke, Slovenije i Slavonije. U ime domaćina Finija su pozdravili Furio Radin, Fabrizio Radin i Maurizio Tremul. Bio je ondje i pulski gradonačelnik Boris Miletić ali nije govorio, a u ime županije nije bio nitko. Jakovčić je u Austriji, a već je ranije govorio kako se sa Finijem neće naći.

Obraćanje Gianfranca Finija počelo je opisom koliko je ponosan jer je on prvi predsjednik talijanskog parlamenta koji je došao u službeni posjet Talijanskoj uniji u Istri. Cijeli Finijev govor odisao je velikim izrazima prijateljstva prema Hrvatskoj pa je tako Fini najavio i to da će talijanski parlament sigurno biti prvi ili među prvima koji je ratificirati dokumente za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Da nije bilo polemika oko ovog političara kojeg se obilježavalo kao velikog ljubitelja Mussolinija i neofašiste, reklo bi se da Gianfranco Fini veliki demokrata. Barem se to moglo razabrati iz njegovog govora kojeg hrvatski novinari nisu mogli najbolje pratiti jer nije bilo prijevoda. Puno puta je Fini ponovio podršku ulaska Hrvatske u Europe, a nekoliko je puta spomenuo i ovogodišnji susret trojice predsjednika ( Italije, Hrvatske i Slovenije ) na koncertu u Trstu kao zalog perspektivi i promjenama. Spominjao je i tešku povijest, hvalio talijansku zajednicu u Hrvatskoj koja je sačuvala korijene i uspjela se održati kroz suživot, pozdravio je dvostruko pravo glasa u dvojezičnost...

”Italija vam je zahvalna iako vas ponekad nije razumijela, a rezultati su mogući ako vas naše dvije vlade podržavaju, kazao je Fini, a u biranom je govoru žrtve fojbi spomenuo tek kao povijesnu činjenicu.
- Žrtve treba poštovati, ali valja gledati u budućnost, a Europa je perspektiva, govorio je Fini u Puli.

Fini u Puli točno na dan Mussolinijeva posjeta
Dok je predsjednik Donjeg doma talijanskog parlamenta Gianfranco Fini danas u Zagrebu sa svojim domaćinom, predsjednikom Sabora Lukom Bebićem razmjenjivao prijateljske poruke prije nego što će se zaputiti u posjet Talijanskoj uniji u Puli, nemali broj poznavatelja povijesti pitao se je li današnji datum – 21. rujna – izabran slučajno za Finijev posjet Istri.

Iako se Fini, bivši čelnik neofašističkih stranaka, deklarativno odrekao fašizma i "Mussolinija, najvećeg političara svih vremena", upravo je njegov nekadašnji idol Duce prvi i jedini put posjetio Pulu prije 90 godina, i to baš 21. rujna.

– Vjerujem da je datum pomno odabran i da je riječ o političkoj provokaciji – kaže povjesničar Darko Dukovski, stručnjak za povijest Istre: – Vuk dlaku mijenja, ali ćud ne. Fini se može izdavati kao desni centar, no u duši ostaje ono što je bio.

Talijanski desni centar nije se odrekao politike neofašističkih stranaka poslije II. svjetskog rata – teritorijalnih pretenzija prema Dalmaciji, Rijeci i Istri, te koncepta "neoslobođenih zemalja", problema esula i vraćanja imovine.

– Iza svega stoji novac. Osim toga, dolazak je tempiran kako bi Fini u glasača skupio političke bodove, posebice nakon raspada desnice – kaže.

Fini je "uzvratio" posjet pošto je Luka Bebić, očito nesvjestan potencijalno nezgodna datuma, lani posjetio Italiju i moliške Hrvate.

– Prije 90 godina u tadašnjem je pulskom kazalištu Mussolini govorio o barbarskoj nižoj slavenskoj rasi prema kojoj je potrebna politika batine. Njegovi su batinaši žarili i palili, no zna se da je Mussolini tada u Puli dobio i dvije pljuske. Fini je dugo baštinio fašističku tradiciju koja je Istri učinila veliko zlo i zbog koje je stradalo 17.000 ljudi. Nikada se ti fašisti nisu ispričali i poklonili žrtvama. Zato je, za antifašiste, Fini nepoželjan. Ako je promijenio političke stavove, neka se ispriča narodu Istre i pokloni žrtvama fašizma – kazao je predsjednik SAB-a županije Tomislav Ravnić.

– Fini je gost Hrvatskoga sabora. On je predsjednik europskog parlamenta koji nitko u Hrvatskoj ne može izbjegavati – kazao je Damir Kajin: – Bio je neofašist s idejama koje nitko u Istri i Hrvatskoj ne može prihvatiti. Međutim, on se još 90-ih godina morao ispričati za zlodjela Mussolinijeve politike i odreći se pretenzija prema Hrvatskoj i Sloveniji. Time što dolazi u Hrvatsku i hrvatske institucije pokazuje da priznaje teritorijalni integritet i simbole naše države.

Kajin: Dobio bi nogom u stražnjicu
Ne znam tko je odredio datum njegova dolaska, ali mislim da se nije vodilo računa o tome da je prije 90 godina u Puli bio Mussolini. Zna se kako je prošao Mussolini, a mislim da bi i danas u Istri isto prošao netko tko bi zagovarao ideje kao i Mussolini. Dobio bi nogom – u stražnjicu.

Komentara 20

ST
standup
23:49 21.09.2010.

artur,..ma sve su te u Istri \"antifasisticke\"-Mitologije,..a i \"Narodni-heroji\"..., koji su stradali, mnogi od njih Slucájno,...\"partizani\" su sve prenapuhali, jer od 300. 000 stanovnika 1945. u Istri, su protjerali 250. 000 i to do 1949.,...!!

OB
-obrisani-
21:45 21.09.2010.

Autonomija istre i ostale fraze ---godinama nam uvaljuju IDSOVCI a na kraju nam dovedu ove talijanske fašiste------zašto u istri nema mađarskih škola,bosanskih i srpskih a talijani imaju sve privilegije ---i nema bosanskih ni mađarskih ni srpskih emisija na radiu puli ali opet talijani imaju i na kraju još dođe ovaj fašist-----da neće za par dana jakovčić zatražit autonomiju da se zaštiti od hrvatskog pravosuđa

GA
gabriela__
21:40 21.09.2010.

Sramota. Što ga netko nije išćepetao kao i njegovog idola prije 90 godina?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije