Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Genetska studija pokazuje da su mamuti u krvi imali vrstu antifriza

Mamutov su hemoglobin znanstvenici dobili kao u "Jurskom parku": sljedove DNK ucijepili su bakteriji E. coli, a ona je proizvela željeno tkivo.
03. svibnja 2010. u 19:40 1 komentara 12 prikaza
Mamuti
Foto: Flickr CC

Kako se organizam mamuta, posebno mozak, opskrbljivao kisikom kada su u Sibiru za ledenoga doba preživjeli temperature u kojima se sve ledilo? Iz očuvanih tkiva triju sibirskih mamuta biolozi su proučili i rekonstruirali hemoglobin, glavni sastojak crvenih krvnih zrnaca, koji tijelo opskrbljuje neophodnim kisikom. Hemoglobin je u mamuta bio genetski prilagođen kao neka vrsta krvnog antifriza, tako da kisik oslobađa i pri vrlo niskim temperaturama, kaže nalaz.

Zanimljiv je postupak ekipe sa Sveučilišta Manitoba u Kanadi. Sljedovi mamutova DNK konvertirani su u sličan lanac RNK i ucijepljeni u bakteriju E. coli. Tako je potaknuta bakterija proizvela hemoglobin posve jednak kao da je krvni uzorak mamutu uzet jučer. Među tri bitne razlike prema slonovima najvažnija je neponovljiva sposobnost otpuštanja kisika pri vrlo niskim temperaturama.

Zanimljivo je što mamut potječe iz toplih dijelova Afrike gdje sa slonom dijeli zajedničkoga pretka, ali je tek na sjeveru razvio krzno (što je manji evolucijski problem), ali i sustav opskrbe mišića i, posebno kritično - mozga, na vrlo niskim temperaturama.

Polarni beskralježnjaci poput meduza bore se protiv zamrzavanja vrstom staničnog antifriza, nekom vrstom gela koji se ne može smrznuti.

Povratnici i iseljenici
Tko se vraća u Hrvatsku? 'Život u Njemačkoj donosi mnogo toga, ali dom je ipak dom'
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
  • M@rsij@nac:

    Sibirski Shamani znali su uroniti ,odmah po rodjenju, djete u vrlo hladnu vodu na 10-tak sekundi .Posto bebica jos nema nacina mjeriti vrijeme to izgleada kao vjecnost .Um i tijelo reagira i aktivira latentnu sposobnost proizvodnje antifriza . Takav covjek ... prikaži još! ,kad odraste ,moze bez problema podnijeti dvostruko i trostruko vecu hladnocu nego prosjecna osoba.... Sljedbenici tumo yoge mogu bez problema sjediti nagi i na temperaturi od -30 C.