Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Evolucija

Genetska studija pokazuje da su mamuti u krvi imali vrstu antifriza

Mamuti
Flickr CC
03.05.2010.
u 19:40

Mamutov su hemoglobin znanstvenici dobili kao u "Jurskom parku": sljedove DNK ucijepili su bakteriji E. coli, a ona je proizvela željeno tkivo.

Kako se organizam mamuta, posebno mozak, opskrbljivao kisikom kada su u Sibiru za ledenoga doba preživjeli temperature u kojima se sve ledilo? Iz očuvanih tkiva triju sibirskih mamuta biolozi su proučili i rekonstruirali hemoglobin, glavni sastojak crvenih krvnih zrnaca, koji tijelo opskrbljuje neophodnim kisikom. Hemoglobin je u mamuta bio genetski prilagođen kao neka vrsta krvnog antifriza, tako da kisik oslobađa i pri vrlo niskim temperaturama, kaže nalaz.

Zanimljiv je postupak ekipe sa Sveučilišta Manitoba u Kanadi. Sljedovi mamutova DNK konvertirani su u sličan lanac RNK i ucijepljeni u bakteriju E. coli. Tako je potaknuta bakterija proizvela hemoglobin posve jednak kao da je krvni uzorak mamutu uzet jučer. Među tri bitne razlike prema slonovima najvažnija je neponovljiva sposobnost otpuštanja kisika pri vrlo niskim temperaturama.

Zanimljivo je što mamut potječe iz toplih dijelova Afrike gdje sa slonom dijeli zajedničkoga pretka, ali je tek na sjeveru razvio krzno (što je manji evolucijski problem), ali i sustav opskrbe mišića i, posebno kritično - mozga, na vrlo niskim temperaturama.

Polarni beskralježnjaci poput meduza bore se protiv zamrzavanja vrstom staničnog antifriza, nekom vrstom gela koji se ne može smrznuti.

Komentara 1

MR
M@rsij@nac
02:55 04.05.2010.

Sibirski Shamani znali su uroniti ,odmah po rodjenju, djete u vrlo hladnu vodu na 10-tak sekundi .Posto bebica jos nema nacina mjeriti vrijeme to izgleada kao vjecnost .Um i tijelo reagira i aktivira latentnu sposobnost proizvodnje antifriza . Takav covjek ,kad odraste ,moze bez problema podnijeti dvostruko i trostruko vecu hladnocu nego prosjecna osoba.... Sljedbenici tumo yoge mogu bez problema sjediti nagi i na temperaturi od -30 C.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije