Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nesuđeni predsjednici

Gdje su “nestali” kandidati

skare ožbolt
Foto: Tom Dubravec
1/2
28.02.2010.
u 15:00

Onih 11 koji su predsjedničku utrku izgubili - nekamo su “nestali”. Gdje su, što rade nakon kampanje, zapitali smo ih sve redom.

Čak 12 predsjedničkih kandidata tjednima je bilo pod opsadom medija i javnosti. Kamere, mikrofoni, diktafoni... Oči javnosti uperene u njih gdje god bili, ma što govorili i obećavali. I onda je jedan od njih uspio zasjesti na Pantovčak, a onih 11 koji su predsjedničku utrku izgubili - nekamo su “nestali”. Gdje su, što rade nakon kampanje, zapitali smo ih sve redom.

– Zbog zasjedanja Sabora i početka sezone predavanja na Medicinskom fakultetu, gdje sam redovni profesor, nisam uspio nikamo otputovati. Na manji ću odmor tek u svibnju. Ipak, opustio sam se proteklih tjedana tako što sam otišao na dva koncerta u Lisinski, odgledao sam premijeru “Bjesova” u HNK i pogledao “Splitski akvarel” u Ciboni – kazao nam je u politici i dalje i te kako aktivni Andrija Hebrang.

Odmah nakon prvog kruga izbora svom se dotadašnjem načinu života vratio i Josip Jurčević. Posao i obitelj opet su postali centar njegova svijeta.

Primorčev CSI

– Nakon kampanje upriličio sam jedno okupljanje obitelji i prijatelja na kojem smo se družili, pa i pričali o izborima – kazao je Jurčević, čiju svakodnevicu ponovo čini rad u Institutu Ivo Pilar te predavanja suvremene nacionalne i svjetske povijesti na zagrebačkim Hrvatskim studijima i osječkom Filozofskom fakultetu.

– Bacio sam se na pripremanje znanstvenih radova, a pripremam i knjigu o iskustvima s predsjedničkih izbora. To je prvi put da jedan od sudionika izbora stručno piše o toj temi – najavio je Jurčević.

– Taman kad je kampanja završila, mene je krenulo! – uzvratio je srčani i ubojito kritični Damir Kajin.

– Baš ste me zatekli kako igram tenis – zadihano se s Floride javio Boris Mikšić.

– Odlazim i na ribolov. Sa suprugom sam dva tjedna proveo i na skijanju u Coloradu, a za koji dan poslovno odlazim u Kinu i Singapur – najavljuje Mikšić, odavši i to da mu je na dan kad smo razgovarali na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje prihvaćena molba za doktorat, pa sad kreće u istraživanja.

Desetak dana u Americi proveo je i Dragan Primorac te aktivirao mjesto profesora na sveučilištu Penn State. Potom je održao nastavu iz pedijatrije na splitskom Medicinskom fakultetu, a s grupom stručnjaka pokrenuo je i Studij forenzičke znanosti.

– Meni nije bio potreban nikakav specijalni odmor, jer za cijelo vrijeme kampanje uopće nisam izgubila energiju. Dapače, to mi je dalo još i dodatnu energiju – pohvalila se Vesna Pusić, polemična saborska zastupnica, angažirana predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju EU...

Tuđman usred ispita

– Nakon Nove godine suprug i ja smo s kćeri otputovali u London, kamo je ona otišla na postdiplomski studij. Tamo smo proveli pet dana, odlazeći u kino, galerije... Uspjela sam si i puno toga lijepoga donijeti iz Londona jer su u to vrijeme bile sjajne rasprodaje. Bio je to pravi antistres program – kroz smijeh će V. Pusić, koja je u Zagrebu dušu hranila koncertom Paca de Lucije, “Splitskim akvarelom”...

– Čim je kampanja za mene završila prvo sam sav nepotrošeni novac podijelila raznim udrugama, bolesnima... – kaže Vesna Škare-Ožbolt. Vratila se svome odvjetničkom poslu i obitelji.

– Najprije smo svi skupa bili nekoliko dana na Bjelolasici. Onda sam ja prošli tjedan službeno provela pet dana u Maroku. Marokanski iscjelitelj Mekki Torabi moj je klijent. Vidjela sam sve slojeve tamošnjeg društva, bila sam i gošća marokanske princeze. Ljudi su srdačni i neposredni, kralj je reformator, žene su i pokrivene i otkrivene glave, muškarci nose duge tunike s kapuljačama, u Casablanci je subotom navečer kao u Brazilu tijekom najluđih dana, svi “šopingiraju” do ponoći. Probala sam sva njihova tradicionalna jela. Kolači su jako fini, mada malo preslatki – niže dojmove V. Škare-Ožbolt.

U Zagreb se nije vratila praznih ruku. Kćeri je darovala nakit i dvije tradicionalne haljine, sebi jedan čajnik...

– Nema odmora dok traje obmana – u šaljivu je tonu započeo Miroslav Tuđman, kojeg smo prekinuli dok je u Mostaru održavao ispite.

– Da bih mogao sudjelovati u predsjedničkoj kampanji morao sam uzeti dva mjeseca slobodno, tako da su me nakon izbora dočekale brojne obveze i zaostaci. Odmora i nije bilo. Da bih stigao odraditi ispite u Mostaru u ovih dva-tri dana, vozeći se, prešao sam oko 1200 kilometara – objasnio je Tuđman, koji je na mostarskom Filozofskom fakultetu gostujući, a na zagrebačkom FF-u redovni profesor na Odsjeku informacijskih znanosti. Zbog kišovita siječnja nije si priuštio odlaske u prirodu.

Čari stare pecare

Od predsjednika HGK i Uprave Kraša Nadana Vidoševića uspjeli smo tek doznati da se u krugu obitelji oporavlja od nedavnog pada s konja, pri čemu je slomio nekoliko kralježaka. Zbog toga je odgodio i već dogovorenu proslavu 50. rođendana. Prisilno mirovanje krati uživajući u svim onim dobrim filmovima koje prije nije stigao pogledati.

– Nakon izborne utrke, vikendom sam s obitelji znao otići u svoj vinograd gdje gradim etno-selo. Obnovio sam tamo staru pecaru, štagalj, a namjeravam napraviti i avionsku pistu. Otišao sam koji put i u Bizovačke toplice na plivanje, a zbog jake prehlade morao sam i mirovati – priča Slavko Vukšić, koji u ova dva mjeseca svojim avionom nije letio, zbog lošeg vremena.

– Nažalost, morao sam povući i jedan težak potez. Od 140 zaposlenika svoje firme njih desetak sam zbog krize morao otpustiti. No, čim se situacija popravi te ljude ponovo ću zaposliti – obvezao se Vukšić.

Bandića građani izvrijeđali, prijatelji ga napuštaju, a on tvrdi da se osjeća dobro

Gdje je nestao Milan “čovjek, a ne stranka” Bandić, radi li k’o konj, je li u depresiji, pitanja su koja građani bistre uz kavu. Nakon što je izgubio predsjedničke izbore više ne puni naslovnice, a fotografije s večera zavičajnih klubova sutradan osvanu na stranicama “lakog” štiva.

Drastično je smanjio radijus djelovanja, a jedini pravi izlet završio je fijaskom. Samo tri dana nakon gubitka izbora s gradonačelnikom Metkovića posjetio je tamošnje stanovnike čije je kuće poplavila Neretva.

Cijeli tekst pročitajte u današnjem Večernjem listu.

Komentara 24

TC
tigar-cro
16:04 28.02.2010.

Sve, same....notorne....LOPINE, koje bi u svakoj, \"normalnoj\" državi....bile min. 10-15 god, u zatvoru!!!! A, ovdje im se, kreteni....dive...

LU
luena
16:24 28.02.2010.

Bandic da radi kao konj,hajte molim vas ...nikad nije i nece ...Ali zato trci ko konj.

OB
-obrisani-
23:12 01.03.2010.

nestali su u Italiji gosp uredniche. Poštovani, Dugo sam razmišljao o Berlusconievoj \"Ocupare\" izjavi za Istru. Što će biti za 15-ak godina sa RH u EU, koji je scenario? Nakon što se sve zemlje pridruže EU jedini mogući modus osim obdržavanja granica (što je beskonačno dugo nemoguće) EU jeste: raspad EU. Kome odgovara raspad EU? Velikim zemljama članicama koje nemaju kolonije i prekomorske departmane odn. kojima su oduzete nakon 2svj rata. Našim najvećim tzv prijateljima: Italiji i Njemačkoj. Kako i kada raskomadati male države? (O Belgiji i Švicarskoj ne sada.) Opasnost leži u namjeri brisanju granica između zemalja članica EU u određenom trenutku, recimo 2025 AD nakon ulaska RH u EU - transregionalnoj podjeli i sl. Nakon raspada EU, nakon što svi već zaborave prijašnje zastarjele zemljovide premijer Italije će reći: čekajte ne zna se više gdje su granice, po kojim kriterijima sada NOVE granice? Ovo je naša zemlja! NAŠA STVAR! Mogli smo pola Trsta onda, možemo i sad. I Italija će stati na zapadne granice BiH ... Dvije stvari su za lijek: 1. Otezati, otezati i samo otezati i nikada NIKADA ne ući u EU. Male nacije u EU gube identitet. Neulazak jeste pokazatelj snage jedne nacije. 2. Osigurati jače, čvršće veze među zemljama bivše Yu uključiv Bugarsku i Rumunjsku - stvaranje tržišta 30miliona - pred ulazak u EU. Igra EU diplomacije je slijedeća: uvaliti vrlo sličan sporazum i pozivati se kao da je taj već potpisan. Ne potpisivati niti račun bez prethodne provjere. A kad se podvala ponovi, ima li koje druge opcije osim ostavke premijerke? Svjetlo istine prekriva koprena dva urotnika u Rimu. Zato ću jogu treniram. U idućih 30 godina kada engleski postane drugi službeni jezik u RH poput Nizozemske, više nikoga neće biti briga za domovinski rat i RH uopće - identitet nacije se tada gubi. Ako bih mogao što zamoliti bilo bi to vratiti 20tak hrvatskih banaka u većinskom vlasništvu stranog kapitala u hrvatske ruke pred skori ulazak RH u EU. Pitanje je dali će u Eu biti moguće i dozvoljeno podržavljenje domaćih banaka u stranom vlasništvu. Bilo to nacionalizacijom-podržavljenjem većinskih (51%) paketa banki kao u Vel. Britaniji, Islandu i drugdje, ili na koji drugi način. Bez toga sve je izgubljeno. P.S. Ne bih htio Istru vidjeti u raljama Italije. Opet, niti novi savez sa Srbijom baš nije ... S druge strane, kad bih mogao birati u kojoj bih se zemlji rodio - Italija, Francuska, ipak Italija je naj definitivno. Opet, ono prvo Istru u raljama ne bih... (Eto prijavio sam za svaki slučaj silovanje. Sad idem na ručak negdje u Toscanu. A doma ću večerati, naše (ne pitajte koje) bolje kuhaju). Zahvaljujem Sa poštovanjem

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije