Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sastanak na vrhu

Gazprom dolazi i zbog ulaska u Inu?

aleksej miller
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
09.07.2014.
u 08:00

Aleksej Miller trebao bi se sastati s premijerom Milanovićem, predsjednikom Josipovićem i ministrom Vrdoljakom

Prvi čovjek Gazproma Aleksej Miller danas će razgovarati s predsjednikom Ivom Josipovićem, primit će ga i premijer Zoran Milanović, a na sastanku će sudjelovati i resorni ministar Ivan Vrdoljak. U razgovoru od kojeg se puno očekuje dotaknut će teme iz različitih energetskih područja. Kako doznajemo iz visokih izvora, jedna od tema bit će Ina. Gazprom je zainteresiran za ulazak u vlasničku strukturu Ine i Miller će o tome otvoreno razgovarati s domaćim političarima koji u rukama drže više od 47 posto Ine. Ulazak Rusa u naftnu kompaniju nije moguć ako Mađari ne prodaju svoje dionice, ali bez hrvatskog pristanka Rusi ne mogu ni ući u kompaniju, a bez hrvatskih dionica ne mogu steći većinski paket.

I drugi ruski energetski div Rosnjeft još je zainteresiran za Inu, ali samo će se jedna od te dvije tvrtke upustiti u konačne pregovore jer, kako doznajemo, neće ulaziti u dvoboj u Hrvatskoj. Gazprom je već prisutan u regiji jer je kupio Naftnu industriju Srbije, dok Rosnjeft nema podružnicu u ovom dijelu Europe. Ulaganje u istraživanje Jadrana tema je na kojoj se neće previše zadržavati jer su po tom pitanju u Gazpromu već napravili sve korake prema konačnom ulaganju. Gazprom je već bio u “data roomu” i poslao signale da će se gotovo sigurno prijaviti na natječaj za eksploataciju Jadrana.

Otvorena tema je i Južni tok. Iako Hrvatska ima samo odvojak tog plinovoda, za Ruse je to strateški projekt pa je svaki njegov centimetar važan. Miller bi mogao razgovarati i o akciji “upumpavanja” plina u europska skladišta, koja je počela tijekom lipnja, kako bi se smanjila mogućnost plinske krize iduće zime. Iako je sastanak s Millerom zakazan za teme iz energetike, on je nesumnjivo i politički. Šef Gazproma osobni je prijatelj s predsjednikom Vladimirom Putinom, a Gazprom nastupa i kao izaslanik vanjske politike Rusije.

>> Sve o Putinovu naftašu Alekseju Milleru koji dolazi u Hrvatsku

>> 'Dolaze predstavnici Gazproma. Razgovarat će s Josipovićem i Milanovićem'

Komentara 5

Avatar Viking1
Viking1
10:05 09.07.2014.

Kakav Gazprom, INU treba nacionalizirati

Avatar Darac ZG80
Darac ZG80
08:38 09.07.2014.

s priče na djela !!!!

ST
stjepanovic
09:05 09.07.2014.

Ne oni dolaze da da nam ponude napredak I zaposljavanje ...Sada prakticno zele dotuci I ono malo prava..*( ako uopce postoje) ...sve to u suradnji s..domacim izdajnicima...Davor Stern zna punooooooo pa kako se niko njega ne sjeti svih ovih godina....cudno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije