Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Luka Gaženica

Bulj: Oni koji su dvaput bojali tunele pogodovali su turskoj tvrtki

Miro Bulj
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
26.03.2018.
u 16:18

Šutnja ministra Butkovića potvrđuje kako je riječ o još jednoj tužnoj hrvatskoj priči, kaže Bulj

Mostov saborski zastupnik Miro Bulj iz zadarske je luke Gaženice zatražio da se u Saboru u četvrtak organizira tematska sjednica Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu s temom dodjele koncesije na putnički terminal u toj luci, najavivši da će, ne poduzme li resorni ministar Oleg Butković ništa po pitanju te sporne koncesije, tražiti njegovu ostavku.

"Gaženica je strateški interes Hrvatske, a oni koji su dvaput bojali tunele na autocesti pogodovali su turskoj tvrtki da dobije ovakvu luku nizašto. Šutnja ministra Butkovića potvrđuje kako je riječ o još jednoj tužnoj hrvatskoj priči u kojoj su Zadrani uskraćeni za informacije o Gaženici, koja je najvažnija luka u Dalmaciji", poručio je Bulj u ponedjeljak s konferencije za novinare.

Najavio je kako će na tematsku sjednicu saborskog odbora, uz ministra Butkovića, pozvati i predsjednika te članove Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar.

Inače, Bulj je na prošlotjednoj sjednici Sabora upozorio da se luka Gaženica, u koju je država uložila 200 milijuna eura, sada daje turskoj kompaniji u koncesiju na 20 godina, i to za samo nešto više od 32 milijuna kuna. 

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Miro Bulj
1/10

Marko Pupić Bakrač iz Akcije mladih i Rudolf Dvorski iz stranke Modes kazali su u ponedjeljak kako je dodjeljivanje koncesije po ovako nepovoljnim uvjetima nadstranačko pitanje, jer se radi o novom obliku privatizacije protiv interesa građana.

Marjana Šešelja Botić iz Akcije mladih apelirala je  na DORH da "preuzme priču" od zadarskog Općinskog državnog odvjetništva jer su, istaknula je, u ovom slučaju ugroženi interesi Republike Hrvatske.

"Ne bi me čudilo da se na Uskrs potpiše ugovor o koncesiji za Gaženicu, jer u subotu ističe rok za žalbu", rekla je Šešelja Botić.

Naime, Upravno vijeće Lučke uprave Zadar je 16. ožujka donijelo odluku o dodjeli koncesije na 20 godina jedinom ponuditelju, tvrtki Zadar International Port Operations (ZIPO) koja je potkraj prošle godine osnovana u Zagrebu. Iza te tvrtke stoji Global Ports Holding, međunarodni konzorcij kojemu su vlasnici u Turskoj, a jedan od manjih suvlasnika je Europska banka za obnovu i razvoj.

Zadar International Port Operations dobit će koncesiju za zgradu putničkog terminala, morski akvatorij te parkiralište. Ponudili su 1,6 milijuna kuna za stalni iznos godišnje naknade koncesije, plus varijabilni dio zarade u iznosu od 2, odnosno 6 posto.

Komentara 9

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
16:37 26.03.2018.

Naj obrazovaniji mobstovac, jedini:))

AN
AnteizmalogZGa
17:59 26.03.2018.

Evo ga sveznajući Buljo. Ma ljudi moji je li to moguće ...rekao bi pok. Mladen Delić!!! Ja bi se dao samozapaliti na Trgu Bana Jelačića kad bi bio ovakav "sveznadar".

FR
franjo
19:58 26.03.2018.

Za sve su Srbi krivi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije