Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Galeb je podržao i HDZ, smeta samo nekima u Rijeci'

Unatoč žestokoj oporbi u Gradskom vijeću, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ne odustaje od projekta
17. kolovoza 2019. u 08:33 71 komentara 5874 prikaza
Foto: Goran Kovacic/pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Dvojbe o obnovi Galeba, ploveće rezidencije Josipa Broza Tita, koji je posljednjih deset godina u vlasništvu Grada Rijeke, koja brod želi urediti u muzej, ovih su dana kulminirale, nakon što su otvorene ponude koje su pristigle na javni natječaj za obnovu čak 117 metara dugog broda.

MUZEJ Galeb će obnoviti kraljevički Dalmont ili “Viktor Lenac”

Na natječaj za obnovu Titova broda pristigle su samo dvije ponude, obje znatno više od procijenjene vrijednosti nabave od 42 milijuna kuna s PDV-om. Ponuda tvrtke Dalmont d.o.o., koncesionara nekadašnjeg kraljevičkog brodogradilišta, iznosi 58,6 milijuna kuna s PDV-om, dok je drugi ponuđač, Brodogradilište “Viktor Lenac”, dao ponudu od 75,8 milijuna kuna s PDV-om.

Neće ostati bez EU novca

Protivnici obnove Galeba, među kojima je najglasniji Tihomir Čordašev, vijećnik Akcije mladih, kaže kako su ponude pokazale da je obnova nerealna, da nema smisla i da je riječ o preskupom projektu koji će ugroziti proračun Grada Rijeke s obzirom na to da će Grad, po njemu, morati ići u nova zaduženja.

 | Autor : Goran Kovacic/pixsell Foto: Goran Kovacic/pixsell

– Očito je da Obersnel ne može realno sagledati smislenost ovog projekta, već ga gura pod svaku cijenu, što nas je i dovelo do situacije da sad moramo izvlačiti grad iz ponora – poručio je medijima Tihomir Čordašev. Tvrdi kako je upornost prvog čovjeka Rijeke oko obnove Galeba dovela Grad u takvu poziciju da, što god da se dogodi, Grad gubi velik novac – ako se odluče za obnovu, treba im novo zaduženje jer izvođači traže više novca nego što je Grad osigurao, a ako se odustane od obnove, Grad gubi milijune iz EU fondova, odnosno 25 posto od odobrenih sredstava iz EU fondova. Čordašev stoga smatra da je jedina opcija da Vojko Obersnel ponudi ostavku na mjesto gradonačelnika s obzirom na to da je obnova Galeba “njegov” projekt.

Vijećnici koji su protiv obnove Galeba kažu da je riječ o “rupi bez dna” kada je u pitanju točan trošak obnove jer se cijena podvodnih radova tek naknadno mora utvrditi, tu bi moglo biti novih iznenađenja.

UPITNO Hoće li Titov Galeb uploviti u četvrti život kao brod-muzej?

Iz Kluba HDZ-a sada se boje, kažu, da bi Rijeka zbog neisplativog projekta obnove Galeba mogla ostati bez novca za obnovu zgrade Palače šećerane. Stoga tvrde da je na vijećnicima da na sjednici Gradskog vijeća spriječe gradonačelnika Obersnela da ugrozi obnovu Šećerane te da ga prisile da odustane od Galeba.

No, prvi čovjek Rijeke tvrdi kako obnova Titova broda nije upitna te kako su sve optužbe na njegov račun lažne. Poručuje kako je još rano reći je li ijedna od dviju pristiglih ponuda prošla s obzirom na to da nadležne stručne osobe rade evaluaciju ponuda.

 | Autor : Goran Kovacic/pixsell Foto: Goran Kovacic/pixsell

Podsjeća da je Rijeka iz EU fondova za realizaciju projekta osigurala oko 32 milijuna kuna te da su od države dobili još 700.000 kuna, a da preostali novac za obnovu i opremanje broda planiraju osigurati kreditnim zaduženjem te novcem iz spomeničke rente. Grad Rijeka dobio je i 10 milijuna kuna od države za realizaciju objekata koji se grade u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, što obnova Galeba jest.

Vojko Obersnel poručio je i da neće biti potrebna nova kreditna zaduženja jer mogu preusmjeriti sredstva koja nisu iskorištena u obnovi kompleksa Benčić. Gradu Rijeci je, podsjetimo, predložio kredit od 44 milijuna kuna – 17 milijuna za obnovu Galeba i 27 milijuna kuna za obnovu Palače šećerane, i taj je iznos dostatan, kaže. Tvrdi i da neće ostati bez EU novca, niti time itko prijeti.

– Ne vidim razlog zbog kojeg se dio gradskih vijećnika protivi obnovi Galeba osim ideologije.

Lučka kapetanija PREKRŠAJI I KAZNE Lučka kapetanija Rijeka utvrdila brojne nepravilnosti u pomorskom prometu

Zaštićeno kulturno dobro

HDZ-ov bivši ministar kulture Božo Biškupić proglasio je brod zaštićenim kulturnim dobrom, a bivša HDZ-ova ministrica regionalnog razvoja Gabriela Žalac odobrila 10 milijuna kuna za ovaj projekt, kao i 10 milijuna eura EU sredstava, što je također moralo odobriti njezino ministarstvo. Dakle, institucijama Republike Hrvatske i EU projekt je dobar i spremni su ga sufinancirati, samo nekima u Gradskom vijeću Rijeke nije – rekao je V. Obersnel za riječki Novi list.

Podržavate li obnovu Galeba i uređenje u muzej?

 • Da 22,39%
 • Ne 77,61%
Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
 • IvoDivo:

  Zločin je podizati spomenik najvećem ubojici hrvatskog naroda, najvećem zločincu europe nakon rata.

 • inot:

  rastepst i u staro željezo prodat,samo se podjele stvaraju ,kao da nema pametnijih i korisnijih stvari sa tom lovom napraviti

 • jozoblekic:

  Odvratni komunisti fuj