Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju

Galbraith: Malo bi koja zemlja izručila svoje generale pobjednike

galbraith
Davor Javorović/Pixsell
17.04.2011.
u 14:00

Bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj smatra da presuda Gotovini i Markaču nije presuda SAD-u te podsjeća da njegova zemlja na Oluju nije imala primjedaba.

S Peterom Galbraithom, prvim američkim veleposlanikom u Hrvatskoj, razgovarali smo nekoliko sati nakon objave presuda hrvatskim generalima. Senator iz Vermonta u Hrvatskoj je bio od 1993. do 1998. godine, a šira javnost najviše će ga pamtiti po sceni kad se na završetku Oluje popeo na traktor sa srpskim izbjeglicama.

Kako komentirate presudu Haaškog suda trojici generala? Jeste li iznenađeni?

- Nisam znao što očekivati. U Haagu sam svjedočio i za tužiteljstvo i za obranu, ali osim toga nisam posebno pratio suđenje. Bio je to dugačak pravni proces, Sud je ozbiljno i temeljito razmotrio i odvagnuo dokaze. Istaknuo bih jedno: jasno je da su zločini počinjeni nakon Oluje. Sud je odlučio tko je za njih odgovoran i to je to.

Je li ovdje zapravo riječ o zamjenskom suđenju? Jesu li u Haagu generali sjedili umjesto predsjednika Franje Tuđmana?

- Da je Tuđman poživio, siguran sam da bi ga bili optužili, no ipak ne mislim da je ovo bilo suđenje njemu. Sud je obavio svoj posao - pregledao je dokaze i izrekao presudu.

Kriminaliziraju li ove presude rat ili Oluju, za koju su Amerikanci dali zeleno svjetlo?


- Ne, ovo nije presuda Hrvatskoj niti Domovinskom ratu. Domovinski je rat bio legitiman čin samoobrane. Nije to ni presuda protiv SAD-a, iako su neki to pokušali sugerirati. SAD se nije protivio Oluji. Ta je operacija spasila Bihać i dovela do završetka rata u Bosni. Nismo imali primjedbi na operaciju jer je bila potrebna i u toj sam odluci i sam sudjelovao. No mi smo, ja sam osobno upozorio Tuđmana da mu je obveza da zaštiti civile. Ta je upozorenja, nažalost, ignorirao i za to se danas polažu računi, no ponavljam, ništa ne mijenja činjenicu da je operacija Oluja spasila Bihać i dovela do završetka rata u Bosni.

Jeste li o presudi hrvatskim generalima razgovarali sa svojim kolegama iz tog vremena?

- Ne, nisam još imao prilike, no većina nas iz tog doba snažno je zagovarala Haaški sud, a i danas smatram da je taj Sud dio važnog procesa: optužnica je podignuta protiv 62 ljudi, 60 ih se pojavilo pred Sudom. Neki su osuđeni, neki oslobođeni, neki umrli. Dvojica su u bijegu. Golemu većinu zločina počinio je Miloševićev režim, Karadžić, Mladić... Sud je pokazao da postoji odgovornost za zločine i uspostavio njihovu povijesnu evidenciju.

Vaše se svjedočenje u Haagu razlikovalo od zaključaka Suda i u nekim dijelovima bilo je blaže u kvalifikaciji. Primjerice, ustvrdili ste da nije bilo neselektivnog granatiranja Knina, da nije postojao plan da se protjeraju Srbi...

- Na osnovi dokaza s terena, dobivenih od kvalificiranih djelatnika veleposlanstva, primjerice od atašea za obranu, smatrali smo da Knin nije pretrpio neselektivna granatiranja. Vjerujem da je moj iskaz bio točan, ali je Sud razmatrao i druge iskaze i bili su mu predočeni i drugi dokazi. Isto tako sam u svjedočenju istaknuo kako nisam smatrao da je Tuđman namjeravao protjerati Srbe. No kad su oni otišli – što je i očekivao – učinio je sve da se ne vrate, poput sustavnog paljenja kuća. I zbog toga smatram da je imao kaznenu odgovornost. No sud je, ponavljam, imao pristup informacijama koje ja nisam imao, Brijunskim transkriptima, snimkama..., i zaključio da je postojao udruženi zločinački pothvat.

Mogu li ovakve presude utjecati na političku scenu u Hrvatskoj?

- Ne bih to mogao procijeniti, ali mislim da se trebamo malo odmaknuti. Hrvatska je ostvarila tri cilja, neovisna je i demokratska država te dio zapadne alijanse. Takvo što je 1991. godine izgledalo kao neostvariv san. Nažalost, u tom su procesu počinjeni zločini i donesene su sudske presude, ali to ne kvari velika postignuća i žrtve ljudi koje su se podnosile u Domovinskom ratu. Razumijem razočaranje zbog presuda, ali one ne bi trebale umanjiti hrvatska postignuća.

Hoće li nakon ovoga slika Hrvatske u svijetu biti promijenjena? Hoće li se ona promatrati kroz presude i tezu o udruženom zločinačkom pothvatu?

- Ne mislim. Štoviše, smatram da to što je Hrvatska surađivala s Haaškim tribunalom pozitivno utječe na hrvatski ugled, na sliku Hrvatske kao zrele demokratske države, u kojoj vlada zakon i u kojoj postoji odgovornost čak i kad je ona politički nepopularna. Nema mnogo zemalja u svijetu koje bi uime pravde izručile svoje najviše generale koji su se borili u pobjedničkom ratu. To samo pokazuje da je Hrvatska sazrela.

Komentara 281

MA
marko53
21:08 17.04.2011.

Poslušajte govor Ivice Relkovića vi koji niste imali priliku na youtbeu

DU
Deleted user
15:00 17.04.2011.

Moja domovino prodat ću te za novi AUDI, Moja domovino trebam para za novi mobitel Moja domovino ja bi prodao otoke da kupim opanke Moja domovino Ja te ne mrzim ali pare trebam.

CB
cba
14:26 17.04.2011.

Del Ponte: Sretna sam, kazna je sukladna zločinu D.r.o.lj.a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije