Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI SPOR Pozadina polemike premijera i predsjednika

Gadafi u pismu Mesiću napao Nevena Juricu

VL
Autor
Jasmina Popović
18.01.2009.
u 19:20

Neven Jurica kriv je što Hrvatska nije dobila plin iz Libije, optužio je ovih dana predsjednik Mesić.

– Neven Jurica nije član uprave Ine – sarkastično je odgovorio Sanader. Žestokom razmjenom poruka u medijima čelni ljudi države otvorili su još jednu od svojih ne baš rijetkih fronta, što samo potvrđuje da, osim sveprisutne nervoze zbog plina, postoji i dodatna pozadina.

‘Spustio’ predsjedniku
Sanader, koji svaki put žestoko brani svoga prijatelja Juricu, hrvatskog veleposlanika pri UN-u, ‘spustio’ je Mesiću spočitavanjem njegova prijateljstva s Tomislavom Dragičevićem, predsjednikom uprave Ine. Kako su pozicije Jurice i Dragičevića rezultat dogovora upravo njih dvojice, i ovaj će obračun, kao i obično, završiti pat-pozicijom. No Mesić je, kako doznajemo, ovaj put ljutit zbog neugodnog pisma koje je dobio od libijskog predsjednika Gadafija, koji se požalio na Juričino ponašanje u VS-u. Hrvatski je predstavnik, naime, s još nekim diplomatima demonstrativno izašao iz dvorane za vrijeme govora libijskog predstavnika.

– To je zastarjela praksa, nestala sa završetkom Hladnog rata. Običaj je da se nakon nečijeg izlaganja s kojim se neka zemlja ne slaže traži riječ i argumentirano izloži svoje neslaganje. Postupak Hrvatske uvrijedio je Libiju i libijski je predsjednik reagirao – objašnjavaju diplomatski izvori. Mesić je nakon toga čak dva puta pisao Gadafiju pokušavajući ublažiti posljedice.

Ne slijediti slijepo EU
– Italija, koja je članica EU, ima dobre odnose i s Alžirom i s Libijom i Rusijom, a s naše strane ispada da smo bili prijatelji dok nam je trebala podrška za ulazak u VS UN-a, a sada nam te zemlje odjednom nisu važne. Slijepo slijeđenje tzv. EU politike nije dobro, jer, kao što se zna, o mnogim gorućim problemima ne postoji jedinstvena politika EU. Hrvatska zato treba čuvati svoje interese, to prije što još nije ni članica EU – razmišljaju u Mesićevu okruženju.

Među diplomatima se govori i da Jurica nije bio ni na jednom sastanku grupe istočnoeuropskih zemalja, među koje u podjeli unutar UN-a spada Hrvatska.

– U Vijeću sigurnosti ne glasuje se po blokovima. Svaka država glasuje za sebe i najbolje je imati dobre kontakte i veze sa svima, a ne slijepo slijediti jednu politiku. Krizne situacije, poput ove zbog plina, pokažu da oni koji o tome vode računa najbolje prolaze – tvrde upućeni diplomatski krugovi.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije