Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USPOREDIO SLUČAJ S BANOŽIĆEM

Fuchs o nastavniku: 'Pa on je sam rekao da mora smanjiti pivice, ostajem pri svojoj izjavi'

Zagreb: Potpisano prvih 14 programskih ugovora s javnim znanstvenim institutima i javnim veleučilištima
Tomislav Miletic/PIXSELL
22.12.2023.
u 12:32

Novinari su ministra tražili da ovaj slučaj usporedi s onim bivšeg ministra Marija Banožića. Banožić je, da podsjetimo, skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginula jedna osoba, no on, za razliku od nastavnika, nije išao u istražni zatvor.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs iznova je komentirao slučaj iz jedne zagrebačke srednje škole, gdje se 61-godišnji nastavnik sukobio s učenikom. Nastavnik je zbog incidenta završio u istražnom zatvoru, a policija ga je osumnjičila za kazneno djelo nanošenja teške tjelesne ozljede u pokušaju, kazneno djelo tjelesne ozljede i dva kaznena djela povrede djetetovih prava.

Fuchs je ranije poručio da alkoholiziranom nastavniku nije mjesto u školi i da je škola, koja mu je uručila otkaz, postupila po pravilniku. Fuchs se iznova osvrnuo na tu izjavu, kazavši da ostaje pri tome da nasilju nije mjesto u školi.

– Nakon cijele stvari otišao je kući i popio još neke pivice, neću to više komentirati. Ostajem pri onome da alkoholu nema mjesta u školama definitivno – rekao je.

Upitan je i je li pretjerana odluka da nastavnik zbog sukoba s učenicima ode mjesec dana u istražni zatvor. – Možda i jest pretjerano, ali to je stvar policije. Zaista ne znam kako se postupa u tim slučajevima, ali vjerujem da policija radi po pravilima – kazao je, nakon čega su ga novinari zatražili da usporedi taj slučaj s onim bivšeg ministra Marija Banožića, koji je skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginula jedna osoba, no nije išao u istražni zatvor.

– To su dva potpuno različita slučaja. Postoje jasni propisi kad netko ide u istražni zatvor. Ne vidim paralelu. Osim toga, Banožić je završio u bolnici – rekao je.

VEZANI ČLANCI:

To je teška povreda radne discipline, a s obzirom na alkoholiziranost profesora, definitivno se pretpostavlja mogućnost davanja otkaza, komentirao je ove srijede ministar obrazovanja Radovan Fuchs situaciju koja se prije nekoliko dana dogodila u jednoj zagrebačkoj srednjoj školi. 

Situaciju je, kako smo ranije pisali, osudio sam ministar pred novinarima nakon otvorenja obnovljene gimnazije Tituša Brezovačkog, no objasnio je kako situaciju treba sagledati u širem kontekstu.

– To je nemili događaj koji je za svaku osudu generalno, gdje god se zbivao. Naravno da je dolazak u alkoholiziranom stanju u školski objekt nedopustiv. Stvar treba gledati u širem kontekstu – treba raditi na klimi u školi koja će dati jasno do znanja svima i odgajati sve sudionike da se ponašaju sukladno normalnom načinu ophođenja i ponašanja – kazao je. Ponovio je kako je dolazak profesora u školu u alkoholiziranom stanju nedopustiv, dodajući kako će nadležna tijela doznati što se točno dogodilo.

Iako izvješća o incidentu ukazuju na to da je nastavnik bio pod utjecajem alkohola, što je i ministar Fuchs kazao, on je u svojoj obrani sve to porekao.

– U krivu sam. Znam da moram prestati s povremenim pivicama. I znam da nisam trebao tako reagirati jer ipak sam ja profesor i zbog toga mi je jako žao. Ali poričem da sam bio u razredu pod utjecajem alkohola. Bilo je to na četvrtom satu nastave. (...) Jedan učenik puštao je glazbu na satu, drugi je bacao kuglice koje je ukrao s novogodišnjeg bora.

VEZANI ČLANCI:

Onda je jedan digao tri prsta i rekao mi da sam četnički vojvoda. Pitao sam ih: "Tko vas je tako odgojio!?" (...) S police je pala remenica i udarila đaka. Nastavili su me dalje provocirati, a jedan učenik mi je rekao: "Ajmo popiti bombicu van." Tom jednom đaku koji se ozlijedio rekao sam da se makne od mene te sam ga odgurnuo i pali smo. A ostali đaci su to su sve gledali i doslovno navijali – kazao je u svoju obranu nastavnik, piše Jutarnji list.

VIDEO Policija istražuje objavu ubojice iz Praga

Komentara 15

JO
JovanC
12:46 22.12.2023.

U svakom slucaju istrazni zatvor za ovo je prestroga kazna. Van pameti.

MA
Majstorimargarita
13:23 22.12.2023.

Sramotno je da je prof, završio u pritvoru,a oni krkani od učenika još nisu izbačeni iz škole,Drugo, niko ne postavlja pitanje o odgovornosti ravnateljice koja je dopustila da joj škola sroza na takav nivo.Nju treba hitno smijeniti i postaviti nekog tko će vratiti renome toj školi kao odgojno-obrazovnoj ustanovi!

K3
Krešimir_3007
13:11 22.12.2023.

Ne znam kako bih iskazao ogorčenost s ovakvim stavom miniistra Fuchsa. Sramotno. Mogu misliti kako je prosvjetarima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije