Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Frans Timmemans dao podršku SDP-ovim kandidatima za europske izbore

Timmermans je izjavio kako Rijeka simbolizira ono što bi Europa trebala biti, a to je "živjeti različitost i povijesne traume ostaviti za sobom te se okrenuti budućnosti"
19. svibnja 2019. u 16:15 3 komentara 241 prikaza
Članovi SDP-a u društvu Fransa Timmermansa obišli grad i kompleks Benčić
Foto: Goran Kovacic/pixsell
Pogledajte galeriju 1/18

Vodeći kandidat Stranke europskih socijalista (PES) i prvi potpredsjednik Europske komisije te njen povjerenik za bolju regulaciju, međuinstitucionalne odnose, vladavinu prava i Povelju o temeljnim pravima Frans Timmermans boravio je u nedjelju u Rijeci s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem i kandidatima SDP-a za Europski parlament kojima je dao podršku na tim izborima.  

Weber u Zagrebu POSJET HRVATSKOJ Weber: Želimo i Hrvatskoj pokazati što nudi EPP

Timmermans je izjavio kako Rijeka simbolizira ono što bi Europa trebala biti, a to je "živjeti različitost i povijesne traume ostaviti za sobom te se okrenuti budućnosti". "Kad god je nacionalizam bio dominantan, Rijeka je patila, te stoga sad trebamo inzistirati na gradnji mostova, prijateljstva i traženju zajedničkih rješenja", rekao je na konferenciji za novinare.

Kazao je da su ga domaćini upoznali s problemima brodogradilišta Uljanik i 3. maj, te istaknuo kako socijaldemokrati imaju zadaću pripremiti građane i radnike za novu ekonomiju u budućnosti. Uvjeren sam da brodogradnja ima budućnost, i to u okretanju gradnji održivih plovila, s manjim utroškom energije, te specijalizaciji u brodogradnji, rekao je. "Europska komisija će sudjelovati u traganju za rješenjima problema brodogradnje i ako postanem predsjednik Europske komisije, budite sigurni da ću biti na vašoj strani", obećao je. No, važno je i da u brodogradilištima budu kvalitetne uprave, kakve radnici zaslužuju, rekao je Timmermans.

Merkel i Plenković PREDIZBORNI SKUP Oko 6000 HDZ-ovaca napunit će dvoranu za Merkel i Webera

 Zauzima se za porast plaća i bolju kvalitetu radnih mjesta, jer, kako je naveo, danas više nije dovoljno imati posao, nego i biti odgovarajuće plaćen. Tri mjere koje zagovara su: da u svakoj članici EU minimalna plaća bude najmanje 60 posto prosječne plaće u toj zemlji, da multinacionalne kompanije plaćaju 18 posto poreza na dobit u zemljama gdje ga ostvaruju te da se smanji ili ukine razlika u visini plaća žena i muškaraca.

Važno da na čelu EK imamo borca za slobodu, jednakost i protiv korupcije

 Predsjednik SDP-a Davor Bernardić istaknuo je kako je Timmermans svojim radom, životnim iskustvom i predanošću idealima pokazao da živi socijaldemokraciju. Hrvatskoj je važno pitanje vladavine prava i Povelje o temeljnim pravima, što je njegovo područje djelovanja u Europskoj komisiji, rekao je Bernardić, napominjući kako se kod nas povećava indeks percepcije o razini korupcije i ugrožena je sloboda medija, te je zato važno da na čelu Komisije imamo borca za slobodu, jednakost i protiv korupcije.

Manfred Weber EPP Weber u Zagrebu: Želim stvoriti Europsku komisiju naroda

 "HDZ i njihovi prijatelji Pučani, s njihovim vodećim kandidatom Manfredom Weberom, nisu uspjeli osigurati spas za Uljanik i 3. maj, unatoč tomu što su imali sve poluge moći i institucije, zato je važno da predsjednik EK bude socijaldemokrat", istaknuo je Bernardić.

 Nositelj SDP-ove liste na izborima za Europski parlament Tonino Picula istaknuo je kako su ti izbori važni za definiranje smjera  Europske unije. "Mi u SDP-u bismo željeli da EU bude jednako uvjerljiva u 21. stoljeću, kao što je bila uspješan politički projekt u drugoj polovici 20. stoljeća", naglasio je. 

 Dobrodošlicu Timmermansu, Bernardiću i SDP-ovim kandidatima uputili su predsjednik riječkoga SDP-a Vojko Obersnel i županijske stranačke organizacije PGŽ Zlatko Komadina.

Pristalice Manfreda Webera EU izbori Fokus izbora je na klimi i migrantima

  Upitan o mogućim poslijeizbornim dogovorima s Europskom pučkom strankom i ALDE, Timmmermans je kazao da su temeljni problemi konzervativaca, što se žele ponašati kao i do sad, a što smatra neprihvatljivim, te njihova suradnja s krajnjom desnicom. "Problem, na koji sam ih upozoravao, jest njihova suradnja s krajnjom desnicom, a sad vidimo gdje ih to dovodi, kao u Austriji ili u Italiji. Mi nikad nećemo surađivati s krajnjom desnicom, jer je u našem naslijeđu borba protiv fašizma i borba partizana, a ja, ako postanem predsjednik EK nikad neću tražiti njihovu podršku", istaknuo je.
 

I Hrvatska bi trebala potpuno zabraniti fašistička obilježja 

Bernardić je, komenitrajući inicijativu premijera Andreja Plenkovića da se obilježavanje Dana državnosti vrati na 30. svibnja, ustvrdio da HDZ, u nedostatku političkog sadržaja, nemogućnosti da zaustavi iseljavanje i poveća plaće, govori o Bleiburgu, otvara pitanja novih revizionizama. Spominjući manifestaciju u Bleiburgu, rekao je da bi Hrvatska, kao i Austrija, trebala potpuno zabraniti fašistička obilježja.

Kao i sve ostalo, i oglašavanje je znatno poskupjelo, odgovorio je Bernardić na novinarski upit prema kojemu je SDP na promidžbu, od dozvoljenih četiri milijuna kuna, već potrošio dva i pol milijuna.

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
  • Princeza:

    Ljevicari su proslost. Komunizmu nema mjesta u Hrvatskoj

  • rimac444:

    I ovom Fransu je bilo jasno sa kakvom bagrom ima posla

  • Deleted user:

    Plenki o budućnosti, o ekonomiji, o EU o Pučkoj stranci. Bero o HDZ-u i Plenkoviću. Njegova opsjednutost HDZ-om i Plenkijem prelazi pomalo u područje psihopatologije.