Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon napada u Parizu

Francuska želi da EU što prije donese protuterorističke mjere

Bernard Cazeneuve
Foto: Reuters/PIXSELL
20.11.2015.
u 11:18

"Mi želimo da Europa, koja je izgubila puno vremena na pitanjima koja je trebalo hitno rješavati, danas donese potrebne odluke", izjavio je ministar Cazeneuve

Francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve zatražio je u Bruxellesu da EU što prije donese potrebne odluke za borbu protiv terorizma, a povjerenik za unutarnje poslove Dimitris Avramopulos predložio je stvaranje europske obavještajne agencije.

– Mi želimo da Europa, koja je izgubila puno vremena na pitanjima koja je trebalo hitno rješavati, danas donese potrebne odluke – izjavio je ministar Cazeneuve po dolasku na izvanredni sastanak ministara pravosuđa i unutarnjih poslova  zemalja članica Europske unije.

Izvanredni sastanak sazvan je na zahtjev Francuske nakon terorističkih napada u Parizu prije tjedan dana u kojima je poginulo 129 ljudi.

Cazeneuve je istaknuo da je ključno pojačati nadzor nad vanjskim granicama Europske unije, jačanjem uloge europske agencije za granice Frontex te fleksibilnim korištenjem schengenskog informacijskog sustava.

Francuska smatra da bi se registar putnika u zračnom prostoru (PNR) trebao koristiti i za letove unutar EU, oko čega su zemlje članice podijeljene.

Francuski predsjednik Francois Hollande u ponedjeljak je izjavio da prioritet sada treba dati borbi protiv krijumčarenja oružja te usvajanju PNR-a do kraja ove godine kako bi se lakše moglo pratiti džihadiste koji se vraćaju iz Sirije. 

Prema nacrtu zaključaka, granične kontrole na vanjskim schengenskim granicama trebale bi se sustavno provoditi i za građane EU, što do sada nije bilo slučaj.

Povjerenik za unutarnje poslove Avramopulos rekao je da Komisija predlaže stvaranje europske obavještajne agencije.

– Nakon atentata na Charlie Hebdo predložio sam, a to je i napravljeno, stvaranje protuterorističkog centra unutar Europola, europske agencije za policijsku suradnju. Sada mislim da treba ići korak dalje i stvoriti temelj za europsku obavještajnu agenciju. Naša suradnja treba biti utemeljena na povjerenju i efikasnosti – rekao je Avramopulos po dolasku na sastanak ministara unutarnjih poslova i pravosuđa. 

 Za stvaranje takve agencije, neke vrste europske inačice FBI-a, trebalo bi promijeniti Ugovor Europske unije, jer je to područje jedno od ključnih za nacionalnu suverenost. 

>> Francuski tužitelji: U stanu u pariškom predgrađu pronađeno tijelo treće ubijene osobe 

>> Francuska od UN-a zatražila pomoć u borbi protiv Islamske države

Komentara 3

Avatar d-ano
d-ano
11:32 20.11.2015.

...........gospodo ,,dok se vi dogovorite Ruski narod i vojska vodi i Vas rat,,,,svaki dan,,,,, protiv onih koje ste vi stvorili,,,,,,,i naoruzali,,,,,,,,

MX
Mister X
11:47 20.11.2015.

Da nakon toliko puno pro terorističkih mjera konačno eto vidimo i ovo Francuska želi da EU što prije donese protuterorističke mjere.... Bravo francuzi tko vas to .....

UN
unbekant
16:47 20.11.2015.

A hoceli te mjere protiv terorizma,ako budu donesene,vrjediti za francusku,englesku,ameriku,ili se to odnosi samo na one s istoka????????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije