Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Francuska zabranila pesticide koji ubijaju pčele

Odluku francuskih vlasti pozdravljaju pčelari i aktivisti za zaštitu okoliša, ali joj se protive uzgajivači žitarica i šećerne repe koji tvrde da nemaju učinkovitu alternativu za zaštitu svojih usjeva od nametnika.
31. kolovoza 2018. u 10:48 1 komentara 198 prikaza
Pčela
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

U subotu u Francuskoj na snagu stupa zabrana pet vrsta neonikotinoidnih pesticida, čime je ta zemlja preuzela vodeće mjesto u borbi protiv kemikalija koje se smatraju odgovornima za dramatično smanjenje broja pčela. 

pčela Apel pčelara Proglasite pčelu ugroženom vrstom!

Odluku francuskih vlasti pozdravljaju pčelari i aktivisti za zaštitu okoliša, ali joj se protive uzgajivači žitarica i šećerne repe koji tvrde da nemaju učinkovitu alternativu za zaštitu svojih usjeva od nametnika. U Europskoj uniji na snazi je zabrana triju vrsta neonikotinoida u usjevima - klotianidina, imidakloprida i tiametoksama.  

Francuska je otišla korak dalje i zabranila još dvije vrste, tiakloprid i acetampirid, ali ne samo na otvorenim poljima nego i u staklenicima. 

Uvedeni u upotrebu sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća, neonikotinoidi se temelje na kemijskoj strukturi nikotina i napadaju središnji živčani sustav kukaca. Smatralo ih se manje štetnim od pesticida starije vrste i danas se široko koriste za zaštitu usjeva žitarica, voćnjaka i vinograda

Med, staklenka meda Projekt Ministarstva poljoprivrede Med u nacionalnoj staklenci na dar svim prvašićima u prosincu

U međuvremenu je ustanovljeno na neonikotinoidi izrazito štete pčelama, remeteći im reprodukcijski ciklus, navigacijske sposobnosti i otpornost na bolesti. UN je nedavno upozorio da je gotovo pola svjetskih oprašivača, posebno pčele i leptiri, ugroženo na globalnoj razini.To posebno zabrinjava pošto 1,4 milijarde radnih mjesta u svijetu i tri četvrtine svih usjeva ovise o oprašivačima, posebno pčelama koje 'besplatno pružaju usluge' oprašivanja, inače vrijednog milijarde dolara

Dio francuskih seljaka ljutit je zbog zabrane i kažu da nema dovoljno dokaza da su neonikotinoidi odgovorni za smrt pčela i prigovaraju da nemaju efikasnu alternativu za zaštitu svojih polja.S time se ne slaže francuska agencija za javno zdravstvo ANSES koja je u svibnju objavila da ima "dovoljno učinkovitih i operativnih" zamjena za pesticide. 

Ima i onih koji vjeruju da su vlasti trebale biti i strože. 

Pčelinji otrov: Košta više od zlata, a mi ga ne koristimo

"Ne bi se trebali ograničiti samo na tu obitelj pesticida", kaže Francois Veillerette iz lobističke skupine za zaštitu okoliša Generations Futures. "I mnoge druge bi trebalo zabraniti". 

Polemika o neonikotinoidima dovela je i do sukoba u francuskoj vladi. Ministar poljoprivrede Stephane Travert i ministar zaštite okoliša Nicolas Hulot našli su se na suprotnim stranama. Travert je tražio da se zabrana ublaži, a Hulot je to odbio. I Kanada je početkom kolovoza najavila da postupno namjerava klotianidin i thiametoksam izbaciti iz upotrebe.

NOVA KOLEKCIJA
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
  • Avatar nekakav
    nekakav:

    pa nema dokaza dovoljno čvrstih ni za što na ovom svijetu! tek kad stignu odašiljači za 5G mrežu, vidjeti ćete kud smo došli. a to stiže, već ej tu, blizu. frekvencija koja doslovce ubija mozak. a odašiljača će biti potrebno ... prikaži još! jako puno, jer im je domet relativno mali. a svi hoće mobitele, smartphone.. nego, velite, pčele... pa jesu li današnje pčele zbilja tolki oprašivači, jer ih danas ima tisuće puta nego npr. prije 100 godina, i postale su domaće životinje, a pčelari u biti jesu farmeri..? jer znate da su pčelari najveći kupci šećera? i kakva je sad razlika između stočara koji hrani 5 krava smjesom i silažom, i ovog pčelara koji ima 50 košnica, a troši skoro tonu i pol šećera za med, kojeg onda prodaje po 50-60 kuna..? ima li je uopće? maknite pesticide i herbicide iz poljoprivrede, i biti ćete gladni. a znate, i od gladi se umire, polako, teško... svi budete izgledali ko makenenke, 175 cm i 42 kile...