Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Francuska vojska traži SF pisce da predvide ratovanja u budućnosti

Leteći vojnik na flyboardu koji je predstavljen na paradi u povodu obilježavanja 14. srpnja u Parizu, naznačio je promjenu smjera promišljanja u jednoj od vodećih vojnih sila
23. srpnja 2019. u 22:19 5 komentara 631 prikaza
Macron
Foto: pool/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Kada se prije nekoliko dana Franky Zapata pojavio na svom flyboardu, letećoj platformi na nebu iznad Pariza, bez sumnje je impresionirao francuskog predsjednika Macrona i njemačku kancelarku Merkel. Flyboard, odnosno svojevrsna leteća platforma s turbinskim motorima, predstavljena je tijekom parade francuske vojske u povodu nacionalnog praznika 14. srpnja i pada Bastille, a izgledala je poput naprave iz znanstvenofantastičnog filma. Vojnici na flyboardu mogli bi, prema zamislima stratega, izvoditi iznenadne invazije, brza iskrcavanja ili bi mogli pojačano djelovati u uvjetima urbanog ratovanja leteći s oružjem u rukama od kuće do kuće.

Letjelica u zraku može biti pola sata pa je idealna za infiltraciju u neprijateljsku pozadinu i brza iskrcavanja Zračna krstarica Vojnik budućnosti: ‘Francuski James Bond’ leti 200 kilometara na sat

Ova futuristička tehnologija očito je toliko je zadivila vojni vrh francuske vojske te su odlučili poći korak naprijed. Osnivaju “Crveni tim”, ekipu sastavljenu od pisaca znanstvene fantastike koji b trebali predvidjeti kako će izgledati bojišnica budućnosti i kakva bi oružja morala biti razvijena.

S perom u akciju

Posljednji izvještaj novoosnovane Agencija za inovacije u obrani, koja djeluje pri francuskom ministarstvu obrane, potvrđuje kako se ovoga trenutka pregovara s nekoliko pisaca znanstvene fantastike kako bi se osnovao tim od četiri do pet stručnjaka koji bi predviđali u kojem smjeru budućnost ratovanja ide. Prilično je jasno kako njihove ideje neće uključivati klasične “čizme na terenu”, odnosno vojnike s puškom u ruci, već će se oslanjati na razvoj umjetne inteligencije, oružanih sustava, ali i transportno logističke opreme kakva u stvarnosti još ne postoji ili je tek u eksperimentalnoj fazi. Naravno, neće to biti jedini strateški tim francuske vojske, ali će vojnom vrhu davati svoje sugestije.

– Cilj je imati vizionare koji bi mogli upozoravati vojni vrh na nove ideje i nove tehnologije koje bi se mogle u dogledno vrijeme razviti, ali i na načine kako će takve nove tehnologije utjecati na bojišnicu sutrašnjosti, stoji u izvještaju agencije.

Jedan od zadataka “crvenog tima” jest i predviđanje koliko će i kakvu novu tehnologiju koristiti ne samo suvremene vojske drugih zemalja već i terorističke organizacije poput ISIL-a ili Al-Qa’ide. Uostalom, slični scenariji već se razmatraju i u vojsci SAD-a, gdje su pisci znanstvene fantastike također djelomično uključeni u moguće razvoje scenarija. No francuski vojni vrh od svog “crvenog tima” očekuje znatno više. Očekuju pogled, prozor u budućnost kako bi ratovanje moglo izgledati za pet ili deset godina. A imajući na umu brzinu razvoja tehnologije, nema nikakve sumnje da bi ono moglo izgledati znatno drugačije nego danas.

Francois de Rugy REVOLT BIRAČA Macron smijenio ministra zbog jastoga i skupih vina

– U svakom slučaju, od crvenog tima očekujemo spektakularne scenarije i zamisli, čak i inovativnije nego u popularnim serijama poput “Crnog ogledala” – kaže Bruno Tertais, zamjenik direktora Francuskog instituta za strateška istraživanja, koji je također uključen u ovaj projekt.

Roboti u Maliju

Futurizam u vojsci već je dosegao svojevrsnu razinu, a nekoliko vojnih postrojbi već eksperimentira s umjetnom inteligencijom i scenarijima kakvi se očekuju od crvenog tima u Parizu. Među ovim eksperimentima i probama tehnologije su i roboti koje upravo francuske postrojbe sada koriste u Maliju, u borbama protiv tamošnjih islamističkih grupa. Ovi roboti, odnosno svojevrsne samohodne oružane stanice, samostalno se kreću terenom i biraju potencijalne ciljeve koje potom uništavaju vatrom iz oružja velikog kalibra. Ujedno, u ovome trenutku u pripremi je i “mazga-robot”, koja bi mogla biti korištena za logističke zadatke i samostalni prijenos teških tereta po nepristupačnim terenima.

U razvoju je i letjelica koja bi interaktivno djelovala s dronovima, odnosno bespilotnim letjelicama koje promatraju teren i pronalaze moguće ciljeve.

Ilustracija Slobodni zidari (2. dio) Jesu li masoni utjecali na ulazak SAD-a u Prvi i Drugi svjetski rat

Uz Francuze, daleko je naravno poodmakla i vojska SAD-a u razvoju robotskih sustava i umjetne inteligencije na bojištu. Već prije nekog vremena razvijeni su robotski sustavi koji sami “čuvaju stražu” uništavajući automatski neprijateljska vozila i pješaštvo ako se primaknu određenoj točki, ali i sustavi koji mogu samostalno napadajno djelovati.

Naravno, sličan pristup ima i Rusija. Njihova vojska razvija taktiku za buduće kopnene snage bazirane na robotima. Kremlj je prije nekog vremena Institutu za napredna istraživanja povjerio zadatak razvoja borbenih tehnika koje bio se temeljile na miješanim, ljudsko-robotskim postrojbama. U istraživanjima se koristi Marker, prilično veliki robot veličine omanjeg tenka koji je modularno građen, a prima odobrenje za uništavanje cilja od vojnika na terenu. Nema nikakve sumnje da će ratovanje u budućnosti biti znatno drugačije nego sada.

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
 • Avatar Kaladin
  Kaladin:

  Butlerijanski Jihad je budućnost ratovanja. Naravno, nakon Everminda, Omniusa i Erasmusa-Liberala, Merkel i Macrona.

 • miroslav.petkovic.7564:

  U ovom slucaju tu je vojnik izlozen kao glineni golub! Tu u Rusiji gledao sam tenkove roboti prikazali na TV...Naravno i vojnici roboti na motorima..Ispunija se san ovih koji se igraju rata preko komkutera. tj ratni igrica.

 • Avatar Syssko
  Syssko:

  Pročitaj ORWELA 1984 i jasno će biti da ne samo da predviđaju, nego ZNAJU budućnost jer se SVE iz Orwela DANAS DOGAĐA!