Naslovnica Vijesti Hrvatska

Softver će kažnjavati tvrtke koje manje plaćaju rad žena

U prosjeku muškarci u Francuskoj primaju devet posto veću plaću nego žene za isti posao koji obavljaju na svojim radnim mjestima
09. ožujka 2018. u 10:09 1 komentara 107 prikaza
Predsjednik vlade Edouard Philippe predstavio je zakon na Dan žena
Foto: Reuters/PIXSELL

Upravo na Dan žena francuski premijer Edouard Philippe predstavio je danas zakon kojim će francuske tvrtke u roku od tri godine morati izjednačiti plaće muškaraca i žena koji rade na istim poslovima ili će plaćati kazne. Iako zakonska odredba o jednakosti plaća u Francuskoj postoji već 45 godina, stvarnost je znatno drukčija. U prosjeku, muškarci u Francuskoj plaćeni su devet posto više od žena za istovjetne poslove. Ovaj put francuska vlada više ništa ne prepušta slučaju, već uvodi posebni računalni program koji će biti povezan sa sustavom za plaće, i koji će provjeravati isplaćene iznose te otkrivati neopravdane razlike u plaćama između žena i muškaraca.

Njemačka zastava 'Ne bi škodilo' Burne reakcije: Njemačka povjerenica želi izbaciti ove riječi iz himne

Prema planu, iduće godine taj će računalni program morati uvesti tvrtke s više od 250 zaposlenika, dok će tvrtke koje imaju od 50 do 249 zaposlenika za uvođenje programa moći pričekati do 2020. godine.

Tvrtka koja u sljedeće tri godine ne ukloni razlike u plaćama koje ovaj računalni program otkrije bit će novčano kažnjene, a iznos kazne može sezati do jedan posto ukupnih izdataka za plaće.

– Naravno, ovaj računalni program nije čarobni štapić, ali će otkriti razlike u plaćama između muškaraca i žena. Vjerojatno ne sve razlike, ali zasigurno dobar dio – ustvrdio je premijer Philippe prilikom predstavljanja zakonskog rješenja.

Tijekom sljedećih mjeseci francuska vlada će razraditi i usuglasiti sve detalje plana s poslodavcima i sindikatima, ali i stručnjacima koji će biti uključeni u širi paket reformi zakona. Gotova zakonska rješenja bit će predstavljena francuskom parlamentu sljedećeg mjeseca i stavljena na usvajanje.

Ujedno, francuske tvrtke morat će znatno transparentnije iskazivati plaće koje isplaćuju. Bit će dužne objavljivati podatke na internetskim stranicama, a sindikati će imati pristup podacima o radnim mjestima i stažu zaposlenika.

Poslodavci su pomalo zabrinuto komentirali novi zakon s tvrdnjom kako dodatni teret ne smije biti kontraproduktivan.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Predsjednik vlade Edouard Philippe predstavio je zakon na Dan žena
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
kolica Slažete li se? Upute na kolicima razljutile mnoge kupce – jedan detalj im je zasmetao poslovna žena Ljubica Gatarić Dajte ljudima pa će i žene biti zaštićene, ne samo deklarativno Posao Primanja po spolu U ovome je Hrvatska među najboljima u EU, bolja čak i od Njemačke
VR Pole
EU FONDOVI
“Odlučili smo spojiti virtualnu stvarnost s turizmom i ponuditi svima pogled u prošlost”
  • Z_Tenej:

    Što je sa razlikom plaća između radišnih i ljenih? Pametnih i glupih? Sposobnih i nesposobnih? Kako razlikovat zašto je nekome plaća manja ili veća? Da li zbog spolne diskriminacije ili jednostavno zbog produktivnosti. Izjednačavanje svih plaća za isto radno mjesto ... prikaži još! dovodi do toga da se ljudi prestanu trudit jer nema smisla radit bolje i više za istu plaću.