Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
francuska

Francuska: Scijentološkoj crkvi 600.000 eura kazne zbog obmane

scijentologija, crkva
Reuters
03.02.2012.
u 09:51

Scijentologe je tužila mlada žena koja je za upitne lijekove, tečajeve, knjige i ''pakete čišćenja organizma'' platila ukupno 21.000 eura

Francuski sud potvrdio je u četvrtak presudu iz 2009. godine kojom je Scijentološku crkvu osudio za prijevaru i obmanu članova te je kaznio sa 600.000 eura, prenio je Huffington post.

Slučaj je pokrenula jedna mlada žena koja je za upitne lijekove, tečajeve, knjige i ''pakete čišćenja organizma'' od 1989. godine, odnosno od kad je pristupila sekti, platila Scijentološkoj crkvi ukupno 21.000 eura. Za podmirivanje računa morala je podići zajam, a kad je odlučila napustiti grupu pri čemu je i zatražila povratak uloženih sredstava, scijentolozi nisu odobrili ni jedan zahtjev.

Osuđeno je ukupno petero djelatnika crkve kojima su izrečene novčane kazne u iznosu od 10.000 do 30.000 eura. Četvorica su dobila i uvjetne kazne zatvora do dvije godine.

Komentirajući najnoviju presudu, odvjetnik troje tužitelja Olivier Morice istaknuo je da odluka suda predstavlja ozbiljan poraz Scijentološkoj crkvi u Francuskoj. Iako je scijentologija kao religija priznata u SAD-u i mnogim zemljama, francuski ju je parlament 1995. proglasio ''opasnim kultom''.

Komentara 4

IP
info_punkt
10:36 03.02.2012.

zar se ne bi moglo onda isto primjeniti na sve crkve... zar nisu obmana i raznorazni \"duhovni\" servisi koje katolička crkva naplaćuje, poput npr. blagoslova kuća i štošta drugo?

SP
spartak
12:32 03.02.2012.

Pa sve su Crkve, od Katoličke nadalje, opasni kultovi. Truju ljudima mozak puneći ga lažima. Lažu da postoji zagrobni život, nitko još nije uskrsnuo osim mitološkog Isusa i ponekog junaka iz romana tipa Harry Potter, , a na sprovodima popine stalno ponavljaju kako nam je Isus pokazao primjeromi kako će i ovaj pokojnik krenuti njegovim putem, iskrisiti, kao i Isus. Kad će se zabraniti ovakvo laganje jadnim ljudima.

Avatar Meggi
Meggi
18:33 04.02.2012.

To nije crkva i prvo što treba napravit je kazniti ih jer se nazivaju crkvom. To je umjetno stvorena organizacija za doslovno ispiranje mozga i nema veze s vjerom u Isusa Krista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije