Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

'Francuska je tempirana bomba u srcu Europe'

Ugledni Economist je danas donio tekst s naslovom "Francuska je tempirana bomba u srcu Europe" u kojem objašnjavaju zašto bi ta država mogla postati najveća opasnost za zajedničku europsku valutu.
15. studenoga 2012. u 20:52 28 komentara 4 prikaza
'French President Francois Hollande gives a press conference after a hight level event on the Sahel at the UN building on September 26,2012 during the UN General Assembly in New York.    AFP PHOT
Foto: AFP/PIXSELL

Ugledni Economist je danas donio tekst s naslovom \"Francuska je tempirana bomba u srcu Europe\" u kojem objašnjavaju zašto bi ta država mogla postati najveća opasnost za zajedničku europsku valutu.

Iz uglednog britanskog tjednika kažu da bi Francuska ubrzo mogla postati veći problem od Grčke, Portugala, Španjolske i Italije iz kojih ovih dana gledamo masovne štrajkove i sukobe s policijom zbog teških reformi i rezanja proračuna.

Francuska ekonomija je ranjiva

\"Ta država je uvijek bila u srcu eura, kao i Europske unije\", pišu iz Economista te objašnjavaju da je socijalistički predsjednik Francois Hollande podržavao zajedničku valutu samo zbog jačanja francuskog utjecaja u EU, jer bi u protivnom pali pod utjecaj Njemačke.

Upozoravaju da je Francuska posuđuje sa rekordno niskim kamatama te je zbog toga uspjela izbjeći sudbinu drugih država Mediterana. No, kažu da je Francuska ekonomija postala ranjiva od dolaska Hollandea na vlast te prepuštanja vodstva Njemačkoj u krizi eura. Tvrde kako Francuska gubi konkurentnost te je povećala javno zaduženje i dug koji je narastao na preko 90 posto BDP-a, što je najviše u eurozoni.

Malo vremena za promjenu smjera

Tvrde da je sve gora poduzetnička klima te da su tvrtke u problemima zbog rigidnog radnog i tržišnog zakonodavstva, posebno visokih poreza i velikih socijalnih davanja. Hollandea posebno kritiziraju zbog poreza od 75 posto na bogataše, veće poreze na kompanije, bogatstvo, kapitalna ulaganja i dividende te veće minimalne plaće. \"Nije čudo što poduzetnici napuštaju državu\", piše Economist.

Na kraju poručuju Holandeu da mora promijeniti smjer jer će izgubiti povjerenje investitora i Njemačke. \"Kriza bi ih mogla pogoditi već sljedeće godine\", piše Economist te dodaje da Hollande nema mnogo vremena za deaktiviranje bombe u srcu Europe.

>>Supruge francuskih vojnika razgolitile se zbog kašnjenja plaća

 

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
 • rfilipci:

  Naravno da se javljaju problemi jer oni koji imaju,tj bogati,a s druge strane su spremni uložiti hoče nažalost ne malo nego ekstra zaraditi,a s druge strane ako su socijalna prava radnika velika,a država funkcionira i tu politiku(socijalnu ili rigidno socijalnu ... prikaži još! kako se ovdje spominje)provodi dolazi do sukoba interesa.I to nog pravog ne onog sirovog balkanskog,tipa tata je direktor firme,a gle čuda prvi menađer sin.Lobiji,interesne skupine,interes krupnog kapitala itd, od toga i zapad boluje,a s druge strane to je u modernom i to isprofiliranom društvu, a ne onom u tranziciji veliki problem socijalni,ekonomski,sociološki itd.A to je sad problem i na nivou čitavih članica unije,a ne samo unutarnji problem pojedinih da ne kažem gotovo svih članica ,osim eventualno Njemačke.

 • Avatar Khuen-Héderváry
  Khuen-Héderváry:

  Naravno da će The Economist, britansko-američko vlasništvo i propagiranje interesa istih, pokapati Francusku i Euro. Zanimljivo da The Economist pjeva hvalospjeve posebno nesposobnoj vladi Davida Camerona, kojoj je dana i preditborna podrška, i mudro šuti o katastrofalnoj britanskoj ekonomiji i ... prikaži još!i slabosti funte. Baš me zanima što francuski i njemački analitičari misle o budućnosti Britanije i SAD.