Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
borba protiv rasta islamizma

Francuska izglasala zakon protiv radikalnog islamizma: 'To je strog tekst, ali je potreban'

The questions to the government session at the National Assembly in Paris
Foto: GONZALO FUENTES/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
16.02.2021.
u 21:25

Francuska je proteklih godina bila poprište krvavih napada militanata, a iduće godine ju očekuju predsjednički izbori na kojima će velika tema biti francuski identitet, unutarnja sigurnost i borba protiv vjerskog ekstremizma

Francuska Nacionalna skupština u utorak je usvojila zakon čiji je glavni cilj borba protiv rasta islamizma za koji vlada kaže da prijeti nacionalnom jedinstvu. 

Zakon nije izdvojio nijednu religiju, no spominje prakse poput prisilnog braka i testova djevičanstva

Uključuje stroge mjere protiv onih koji na internetu brane nasilje, snažniji nadzor vjerskih organizacija i restrikcije odgoja djece izvan tradicionalnih obrazovnih institucija.

Procjenjuje se da u Francuskoj živi oko 5 milijuna muslimana, a većina njih porijeklom je iz Alžira ili drugih bivših dijelova francuskog imperija. 

Francuska je proteklih godina bila poprište krvavih napada militanata, a iduće godine ju očekuju predsjednički izbori na kojima će velika tema biti francuski identitet, unutarnja sigurnost i borba protiv vjerskog ekstremizma, piše agencija Reuters. 

Zakon je stavljen pred parlament na 115. godišnjicu zakona kojim su u Francuskoj odvojena crkva i religija. Ljevica ga je prozvala napadom na islam, a krajnja desnica i dio konzervativaca preblagim. 

Ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin rekao je da je to "snažna ofenziva“ sekularne države. "To je strog tekst, ali je potreban Republici“, kazao je za RTL radio uoči glasanja. 

Rasprava oko te mjere intenzivirala se nakon što je tinejdžer islamist 16. listopada prošle godine obezglavio profesora Samuela Patyja, tvrdeći da ga je kaznio jer je na satu o slobodi govora razredu pokazivao karikature proroka Muhameda. 

Krajnje desna čelnica Marine Le Pen optužila je Darmanina da se nije na vrijeme suprotstavio radikalnom islamu. 

"Ograničavate slobodu svih kako bi pokušali ograničiti slobodu nekoliko islamista“, rekla je u prošlotjednoj parlamentarnoj raspravi, referirajući se na ograničenja obrazovanja kod kuće. 

VIDEO Pogledajte kako izgleda Večernjakova izložba 'Hrvatska svijetu'

Komentara 8

Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
Anemija_talasemijaEU-bekrija
23:35 16.02.2021.

Prekasno , nema vise spasa za Francusku , za nasih zivota , Franzuci ce se kao ilegala borit za slobodu

ZI
zimerman
05:27 17.02.2021.

Drago mi je čuti za ovakve vijesti , ali bojim se da nije kasno . Francuska isto kao i cijela zapadna Europa prvo se moraju riješiti leftizma koji uzrok ovakvog stanja u zapadnom svijetu.

Avatar GeniKameni
GeniKameni
22:33 16.02.2021.

Malo su se kasno sjetili... bas kao i ostatak zapadne Europe. Za istocnu Europu jos uvijek ima nade, ako vrati nazad tzv. "zeljeznu zavjesu".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije