Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagodba zapinje

Franck: Peruško krši zakon i šteti većini vjerovnika Agrokora

Fabris Peruško
Tomislav Miletic/PIXSELL
20.05.2018.
u 08:00

Predložena nagodba loša za Adris, Agram i Franck koji su uložili u Agrokor oko dvije milijarde kuna. Franck najavljuje nove tužbe

Bivši poslovni partneri Ivice Todorića podijelili su se u dvije skupine. Važna skupina dobavljača okupljena oko Marice Vidaković, šefice Kraša, čuva leđa Vladinu povjereniku i poziva na brzo postizanje nagodbe. Oponente predstavljaju zagrebački Franck, tvrtka u vlasništvu Milana Artukovića, zatim rovinjski gigant Adris te osiguravajući koncern Agram koji su raznim aranžmanima Todoriću i njegovim tvrtkama posudili oko dvije milijarde kuna. Kao osiguranje za uložena sredstva Todorić im je prepustio dionice svojih kompanija i zadužnice.

Usputna izjava

Prema prijedlogu nagodbe, dionice nekadašnjih Todorićevih kompanija postaju bezvrijedan papir, zbog čega Franck, Adris i Agram svaki na svoj način koriste dostupna pravna sredstva kako bi dobili isti status kao banke i strani fondovi koji su kreditirali Agrokor. Frank je ishodio i važnu sudsku presudu po kojoj bi o nagodbi trebalo odlučivati stalno vjerovničko vijeće, no izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško kazao je u petak da će o nagodbi odlučivati postojeće privremeno vjerovničko vijeće. U subotu je stoga uslijedila nova reakcija iz Francka.

– Izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško u petak je svojom usputnom izjavom novinarima u Opatiji nažalost potvrdio opravdanost naših višekratno izrečenih upozorenja. Pri kraju razgovora s novinarima, kao da se radi o nekoj banalnosti, rekao je da nema vremena za formiranje vjerovničkog vijeća te da će nagodba biti donesena uz suglasnost Privremenog vjerovničkog vijeća, čije je članove odabrao bivši izvanredni povjerenik Ante Ramljak, priopćio je Franck koji se “rukama i nogama” bori da spasi oko 600 milijuna kuna koje je uložio u Agrokor.

Franck u priopćenju podsjeća na to da je Visoki trgovački sud rješenjem od 5. travnja ove godine ukinuo razvrstavanje vjerovnika u pet skupina, a Vladin je povjerenik odmah po objavi tog rješenja izjavio da će prijedlog novog razvrstavanja u vjerovničke skupine dati u nekoliko idućih dana.

Sporan postupak

– Od tada su prošla tri tjedna, a izvanredni povjerenik ne samo da nije sukladno svojoj zakonskoj obvezi i odluci suda predložio razvrstavanje vjerovnika u skupine, nego je svojom izjavom u Opatiji priznao da je on samo izvršitelj volje nekolicine vjerovnika koji su prisvojili pravo da odlučuju o prijedlogu mogućeg teksta nagodbe i načinu njezina usvajanja – upozoravaju iz Francka. Ističu i da je Peruško ignoriranjem odredbi Zakona o postupku izvanredne uprave i opstruiranjem sudskih odluka sam sebe diskvalificirao za daljnje obavljanje dužnosti izvanrednog povjerenika, a cijeli je postupak učinio nezakonitim. Velikoj većini vjerovnika uskraćeno je zakonsko pravo da sami ili putem svojih opunomoćenih predstavnika sudjeluju u kreiranju nagodbe. To će imati nesagledive štetne posljedice ne samo za većinu vjerovnika, nego i za Republiku Hrvatsku u cjelini, navodi Franck.

Fabris Peruško
1/6

Komentara 20

CH
chupakabra
08:48 20.05.2018.

zapalio bi rado svijeću na kamenitim vratima ali kad grupa Borg bude kazneno sankcionirana. Sa ovoliko sugrađana koji glasaju za hdz, bojim se da ne ću skoro. ali zato ce mojim sugrađanima biti sve teže i teže živjeti u hrvatskoj. i neka im bude teže jer drugo nisu ni zaslužili.. pazi nakon potrošenih pola milijarde kuna ko pure gledate jel je to u redu ili nije a zakon pišu ekononisti a ne stručnjaci stečajnog prava i to u tajnosti?!

DU
Deleted user
09:49 20.05.2018.

Adris i Franck su tvrtke koje su na tržištu te imaju svako pravo tražiti svoja potraživanja.

Avatar dobry
dobry
10:48 20.05.2018.

Nije mi jasno kako si je Plenković dopustio da ispadne ovolika naivčina!!? Sve sam uvjereniji da je jednostavno izmanipuliran od strane onih (Dalićka, Ramljak&Co), kojima je bezuvjetno vjerovao, koji su izigrali njegovo povjerenje, "maznuli" lovu, a njemu ostavili odgovornost...i što si je dopustio da mu stara pijana komunjara Šeks soli pamet. Dalićka, Ramljak i "savjetnici" bi trebali već biti u istražnom, a Šeks optužen skupa u paketu sa Todorićem, kao "držač lojtri" tijekom pljačke 58 MILIJARDI iz Agrokora i veleizdaje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije