Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AGROKOR

Peruško revidira ugovore: Alix Partnersu 1,1 mil. kuna mjesečno manje

Fabris Peruško
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/5
18.05.2018.
u 13:50

Ukupan broj od 141 savjetnika smanjit će se, najviše stoga što su mnoge stvari obavljene.

Nagodba vjerovnika Agrokora je pred vratima, idućeg tjedna trebao bi se završiti i finalni nacrt nagodbe, predati ugovor o nagodbi do kraja svibnja na Trgovačkom sudu, a pred izvanrednom upravom Fabrisa Peruška ostao je još niz nedovršenih zadataka. U tijeku su još pregovori s Adris Grupom koja je Agrokoru posudila milijardu kuna te Agramom koji je najveći mali dioničar tvrtki u sustavu koncerna.

Adris ne odustaje

To su ujedno i najveći kritičari nagodbe, uz kompaniju Franck. Adris Grupa osporila je tražbine vlasnika obveznica, kao i potraživanja roll-up kreditora još u siječnju, a pregovori se vode i o povlačenju “taktičkih osporavanja”, kako ih kvalificira izvanredni povjerenik Fabris Peruško. Stoga je Adris Grupi navodno ponuđeno nekoliko opcija koje bi ih trebale privoljeti na dogovor, a jedna od njih je da dio potraživanja refinancira kroz takozvani roll-up. Taj dio potraživanja u tom bi slučaju sasvim naplatio. Međutim, Nadzorni odbor Adrisa koji se održao u četvrtak raspravljao je o eventualnim načinima naplate, ali je poslana poruka da kompanija podržava pravne radnje na koje se odlučila uprava. – Raspravljali smo o najnovijim zbivanjima u vezi s Agrokorom i mogućnostima naplate Adrisovih potraživanja proizašlih iz ugovora o poslovnoj suradnji, osiguranih založnim pravima na dionicama i drugim kvalitetnim instrumentima osiguranja plaćanja. Nadzorni odbor podržao je napore svih sudionika nagodbe, nastojanja uprave Adris Grupe i poduzete pravne radnje kako bi se na pravičan način riješio ovaj uistinu zahtjevan proces i zaštitili legitimni Adrisovi interesi – stoji u priopćenju rovinjske kompanije. Drugim riječima, Adris se ne namjerava naglo povući ni bitno promijeniti svoje poteze jer u kompaniji duboko vjeruju da je model namirenja nepravedan u dijelu u kojem privilegira veći broj jamstava u odnosu na kvalitetu jamstava, kao što vjeruju da refinancirana potraživanja ne mogu sudjelovati u samoj nagodbi vjerovnika. Hoće li u slučaju Agrama biti više uspjeha, upitno je, ali može se čuti da se pregovara da se kompaniji kao najvećem malom dioničaru u okviru nagodbe potvrdi da će mu dio plasmana poput onih u Agrolaguni biti osiguran. Pitanje je hoće li to stimulirati osiguravajućeg mogula na bolju percepciju nagodbe ili na potpuno povlačenje iz najavljenih pravnih postupaka.

Poruka iz Bugarske

I dok premijer Andrej Plenković iz Bugarske poziva konzultante da vrate novac Agrokoru, Peruško je započeo proces revidiranja konzultantskih ugovora. Tako će se u prosjeku nekim grupama savjetnika troškovi smanjiti za 30 posto, međutim posljedica je to činjenice da su se neki poslovi već završili, ali i da neke dijelove posla može odraditi manji broj ljudi. Tako će se ukupan broj od 141 savjetnika smanjiti, ali najviše stoga jer su mnoge stvari već odrađene. Sam tim za restrukturiranje, koji je od ukupno 321 milijuna kuna uprihodio 159 milijuna kuna, imat će manje ugovore. Alix Partners, neslužbeno je potvrđeno, imat će ugovor manji za oko 15 posto. Kako dobiva oko 7,5 milijuna kuna mjesečno za svoj posao, to bi značilo da će ostati bez oko 1,1 milijun kuna mjesečno. Kako će se taj novi aranžman odraziti na honorare lokalnih savjetnika, još nije definirano. U Agrokoru nemaju nikakvu reakciju na kontroverznu zamisao premijera da se “novac vrati”, ali sve i da je to moguće izvesti unatoč poreznim i knjigovodstvenim pravilima, takav bi potez konzultanata značio da njihov rad ne vrijedi ništa i da zapravo u Agrokoru nisu trebali ni biti angažirani. Po mnogim vjerovnicima odradili su kvalitetan posao vrijedan honorara.

Komentara 8

AN
antonelić
14:27 18.05.2018.

a koji su to važan posao odradili konzultanti ? ... obećali su 20 % provizije trilaterali ( anemija-pinokio-klimavica ) ... poznate su mi provizije na visokom državnom nivou jer sam nekad potpisivao ugovore za poslove u iraku preko ujedinjenih nacija ... ( tamo je bilo 30 % provizije ) ...

DU
Deleted user
14:04 18.05.2018.

Mogu oni revidirat koliko hoće, samo se zapliću još više. To je samo priznanje da se radilo svašta. Stoga predlažem da se u ustav ugradi tzv. Rojsov amandman "Ko je jamio jamio" prema kojem bi država funkcionirala prema etičkim standardima vladajućih ma kakvi oni bili, a nikako prema zakonima jer nam u tom slučaju zakoni niti ne trebaju. Ne može niti jedan zakon biti iznad etičkih standarda jednog hadezeovog viteza. To je nemoguće.

SJ
Sve je uzalud
14:13 18.05.2018.

......Plenkoviću. vrati se doma skuhali su ti PAŠTU ŠUTU...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije