Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Cijepljenje jedini način zaštite'

Francetić: Broj zaraženih trebamo pomnožiti dva do tri puta kako bi znali pravo stanje

testiranje na koronavirus
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/3
08.11.2021.
u 10:20

Kako kaže, najgore je to što se činjenica da obolijevaju i cijepljeni koristi kao argument za necijepljenje

Farmakolog s Medicinskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Igor Francetić rekao je kako, prema grubim procjenama, brojku zaraženih trebamo pomnožiti s dva ili čak tri kako bi znali pravo stanje.

- Cijepljenje je još uvijek jedini način da se zaštitimo od COVID-19 virusa, a to što se i cijepljeni razbole, nije ništa neobično - rekao je u emisiji HRT-a Studio 4 i dodao kako je ovaj virus respiratorni te on napada više organskih sistema od virusa gripe. Francetić smatra kako je treća doza cjepiva potrebna.

- Ni jedno cjepivo nije 100 posto djelotvorno, s vremenom se njegova efikasnost gubi, javljaju se novi sojevi. Ono što je bitno u mutaciji virusa je to da je faktor transmisije novog delta soja pet do šest puta veći od originalnog wuhanskog soja, a delta 1 soj ima 15 posto veći faktor prenosivosti u odnosu na "običan” delta soj - istaknuo je Francetić te dodao kako se radi na poboljšanju cjepiva.

Kako kaže, najgore je to što se činjenica da obolijevaju i cijepljeni koristi kao argument za necijepljenje. - Da su se ljudi počeli ranije cijepiti, sigurno se moglo spriječiti mnogo teških oblika COVID-a, koji nažalost, ostavlja i posljedice što recimo nije slučaj s gripom - rekao je. Naglašava kako se ne treba zaboraviti činjenica da cijepljeni imaju nekoliko desetaka puta manju šansu za dobivanje težeg oblika bolesti ili smrtnosti.

- Možda smo previše razmaženi zbog razvoja medicinske tehnologije i tražimo sto postotnu djelotvornost - govori.

- Sigurno je da će se ova pandemija prometnuti u endemsku bolest - kazao je te pojasnio kako je to bolest koja je ograničena geografski i vremenski.

VIDEO Veliki redovi na Velesajmu, građani pohrlili na cijepljenje

Komentara 4

ZB
Zlatan.balkanac
12:51 08.11.2021.

Kod mene u firmi svi cjepljeni zaraženi. A Ne cjepljeni nisu.... Šta se dešava? Zašto? Kako to? Kako moguče?

AA
aabbcc
14:08 08.11.2021.

Ma da 2/3 bolesnih ne zna da su bolesni i zato ih treba lijeciti, cijepiti, raditi testove, jer oni pojma nemaju da su bolesni a ludi rade idu na posao svaki dan.

BO
borcanac
15:00 08.11.2021.

Dragi profesore Imate jedno od najslavnijih Hrvatskih prezimena

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije