Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nezadovoljstvo rezolucijom o Srebrenici

FOTO/VIDEO Kaos u Beogradu, ljudi na ulicama prosvjeduju: 'Uvijek slobodni, nikada poraženi!'

Foto: Pixsell/X- The National Independent
1/12
23.05.2024.
u 21:00

Pljušte reakcije na usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Nakon UN-ove skupište na kojoj je izglasana rezolucija kojom se 11. srpnja proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, u Srbiji i Crnoj Gori krenule su reakcije nezadovoljstva

Srpski premijer Miloš Vučević odmah nakon sjednice na svom Instagram profilu objavio je fotografije uz poruku:

"Sloga bit će poraz vragu! Uvijek slobodni, nikada poraženi! Podrška predsjedniku Aleksandru Vučiću u bespoštednoj borbi za naš narod i državu! Neka žive Srbija i Srpska u vječnost!".

 

Izglasavanje rezolucije komentirao je i potpredsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin. “Za nas Srbe ovo je dan ponosa i dan nakon kojeg svoju politiku trebamo uskladiti s izbornim rezultatima”, rekao je.

“Tražili ste lisicu, naišli ste na vuka. Njemačka, SAD i njihove kolonije smatrale su Srbe lakim plijenom. Očekivao sam da nas zemlje koje su ratovale protiv Srbije bolje poznaju i više cijene. Pokazali su silu, ali nisu ubili istinu. Više zemalja članica UN-a nije podržalo rezoluciju nego što jest”, prenosi N1.

U Beogradu se nakon izglasavanja rezolucije preko puta Skupštine Srbije pojavila kolona automobila sa srpskim zastavama. Ispred zgrade Vlade Crne Gore održao se skup kako bi građani izrazili nezadovoljstvo zbog glasanja izvršne vlasti u Općoj skupštini UN-a kojim je podržana Rezolucija o genocidu u Srebrenici. Okupljeni skandiraju “izdaja”, “Rusija” i ime ratnog zločinca osuđenog zbog genocida u Srebrenici Ratka Mladića.

Pojedini srpski mediji, poput Kurira, usvajanje rezolucije smatraju sramotnim činom te izvještavaju o zemljama koje su glasovale protiv rezolucije, nazivajući ih "pravim prijateljima Srbije". Kurir ističe da su te države "uspjele oduprijeti velikim pritiscima svjetskih sila i stati na stranu jedne male, ali slobodarske Srbije".

Blic piše da su nakon usvajanja rezolucije skupine građana izašle na ulice Beograda i Podgorice kako bi izrazile podršku predsjedniku Vučiću, koji nazoči sjednici Opće skupštine UN-a u New Yorku.

Podsjetimo, rezolucijom se osuđuje negiranje genocida i veličanje osuđenika za ratne zločine. Za rezoluciju je bilo 84 predstavnika zemalja, 19 je država bilo protiv donošenja rezolucije, a 68 je bilo suzdržano pri glasanju, uglavnom uz obrazloženje da nije bilo potrebnog konsenzusa.

VEZANI ČLANCI: 

 

 

Komentara 52

Avatar Stradun
Stradun
21:39 23.05.2024.

Zapalila se masa! To su oni isti koji su bacali cvijeće na tenkove. Kasnije sijače smrti u Vukovaru. Oni isti ili pak djeca im. (Ipak je prošlo 33 godine.)Vuk dlaku mijenja, ali ćud ne.

PR
pravednik2
21:15 23.05.2024.

Ponovno pobijedili. Kao 1389. na Kosovu polju.

LL
lijepa_li si
21:39 23.05.2024.

poraženo je i ono malo ljudstva što ste imali, ako vam je pobjeda poubijat 8 i po tisuća ljudi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije