Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA JE BILA ZA

Pogledajte koje države su bile za, a koje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici

Foto: UN
1/6
23.05.2024.
u 18:26

Srbija se oštro protivila njenom izglasavanju te je, uz pomoć saveznika, a prvenstveno Rusije i Kine, pokrenula veliku diplomatsku ofenzivu protiv rezolucije, posebno u Pokretu nesvrstanih.

Opća skupština Ujedinjenih naroda u četvrtak je izglasala Rezoluciju o genocidu u Srebrenici uz velik broj suzdržanih glasova.  Za njeno usvajanje glasalo je 84 zemalja, 19 ih je bilo protiv, a 68 suzdržanih. Dio zemalja, od ukupno njih 193 koje su članice UN-a, nije uopće glasalo, a među njima najzvučniji je Izrael. Protiv su, očekivano, bili Rusija, Kina, Bjelorusija, Kuba , Mađarska, itd., dok je među suzdržanima bio velik broj zemalja Pokreta nesvrstanih, uključujući Indiju, ali i Brazil, Argentina, Meksiko, Cipar, Gruzija, Grčka...

No, suzdržani glasovi više su pokazatelj nekog političkog stajališta, nego protivljenja samoj Rezoluciji, budući je za usvajanje trebala većina glasova onih koji glasaju, dok se suzdržani glasovi jednostavno ne broje. Tako su primjerice, suzdržani bili i Ujedinjeni Arapski Emirati čiji je predstavnik prije glasanja rekao da je u Srebrenici bio genocid i da je ta država uz "braću u BiH".

"Osuđujemo pokušaje poricanja ili minimiziranja genocida u Srebrenici", rekao je predstavnik Ujedinjenih Arapskih Emirata uz naznaku da će biti suzdržani „kako bi se smirile tenzije u regiji“.

VEZANI ČLANCI: 

Usvajanjem Rezolucije ispunile su se najave kako će Rezolucija biti usvojena, no sigurno je kako će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić , kao svoj uspjeh, isticati veliki broj suzdržanih glasova, iako je sama Rezolucija, kojoj se Srbija iznimno protivila i lobirala protiv nje, na koncu usvojena.

Srbija se oštro protivila njenom izglasavanju te je, uz pomoć saveznika, a prvenstveno Rusije i Kine, pokrenula veliku diplomatsku ofenzivu protiv rezolucije, posebno u Pokretu nesvrstanih.  Analitičari su isticali i kako je sama Srbija bila svjesna da će Rezolucija biti izglasana, no da su htjeli čim više država privući na svoju stranu ili stranu suzdržanih  kako bi to mogli prezentirati kao uspjeh, više na untarnjopolitičkom planu.

>>> FOTO Znate li koja je najduža rijeka u Hrvatskoj?

1/10
Ključne riječi

Komentara 7

GA
Gajger
20:40 23.05.2024.

Otomansko bizantinska posla.

Avatar ljutapica
ljutapica
20:30 23.05.2024.

Među suzdržanima, poput UAE, mnogi se slažu s rezolucijom, ali suzdržanost obrazlažu trenutkom donošenja. Mnogi interesi prema Kini i Rusiji duntu.. neki i prema Srbiji.. neki računaju i na figađanja u Izraelu... Poanta je da su PROTIV bili samo njih 18 (srbiju ne računamo) jadnih.

CH
chemica
20:21 23.05.2024.

Nešto je mnogo malen taj Putinov "ruski svet". Ali mi smo većina! I svi se grohotom nasmijaše urnebesnim tvrdnjama ruskih trolova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije