Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZNATA LICA

FOTO Tko su ustavni suci koji su bili protiv odluke da Milanović ne smije sudjelovati u izborima

Ustavni suci
Foto: Ustavni sud
1/15
18.03.2024.
u 15:58

Kako je objasnio predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, 9 sudaca glasalo je za upozorenje, dva su napustila sjednicu prije glasanja, a dva su bila protiv

Ustavni sud zasjedao je danas, raspravljajući o odluci Zorana Milanovića da na parlamentarnim izborima bude kandidat SDP-a za premijera. Izdali su upozorenje da ne smije biti kandidat na izborima dok god obnaša dužnost predsjednika. Ako želi ići na izbore, mora dati ostavku. On ne smije sudjelovati u kampanji, a ni SDP ga ne smije isticati kao svog kandidata. Ipak, nakon izbora, ako SDP pobijedi, smiju ga predložiti za mandatara za sastav nove Vlade. U tom slučaju mora dati ostavku. Kako je objasnio predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, 9 sudaca glasalo je za upozorenje, dva su napustila sjednicu prije glasanja, a dva su bila protiv. Sjednicu su napustili Lovorka Kušan i Goran Selanec

Protiv su glasali Andrej Abramović i Ingrid Antičević-Marinović. Antičević-Marinović je hrvatska političarka i pravnica, i bivša ministrica pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Republike Hrvatske u Račanovoj Vladi. Rođena je u Zadru, a članica SDP-a je od 1990. godine. Pravosudni ispit položila je 1982., a javnobilježnički ispit 1994. "Na Okružnom sudu u Zadru  započela je sudačko pripravničku praksu 1980., a radila je i na Općinskom sudu u Zadru do 1982., kada se zaposlila u Odvjetničkom uredu mr. sc. Marka Marinovića, odvjetnika u Zadru. U Imenik odvjetnika upisana je 1. listopada 1984. kao prva žena odvjetnica u Zadru. Od 1996. do 2000., kao suosnivačica odvjetničkog društva Marinović-Antičević, radi kao odvjetnica u tom društvu", piše joj u biografiji. Za zastupnicu u Hrvatski sabor birana je u pet saziva. Javnost pamti i njen govor u Europskom parlamentu na krnjem engleskom izgovorila rečenicu 'Pipl mast trast as'. 

VEZANI ČLANCI:

Andrej Abramović poznat je po tome što često ima izdvojena mišljenja, a znao je i kritizirati sam rad Ustavnog suda. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1993. Pravosudni ispit položio je 1995. "Nakon diplome zaposlio se u odvjetničkom uredu Jurja Vedrine, a zatim kod Milorada Čađenovića, gdje radi izbora za suca Općinskog suda u Zagrebu 1996. Od 2007. bio je sudac Općinskog građanskog suda u Zagrebu, gdje je određeno vrijeme bio i voditelj grupe za medijske sporove. Od 2012. do izbora za suca Ustavnog suda Republike Hrvatske bio je sudac i predsjednik Upravnog suda u Zagrebu. Bio je član Radne skupine Ministarstva pravosuđa za praćenje i primjenu Zakona o upravnim sporovima", stoji u njegovoj biografiji.

FOTOGALERIJA Život Zorana Milanovića u slikama 

Ustavni suci
1/42

 

Komentara 8

JE
Jegermeister
19:06 18.03.2024.

Dakle to su osobe koje za svoj nerad primaju ogromne plaće uplaćene iz državnog proračuna u koji svi posteni radnici uplaćuju 25% dohotka. Da se napomene da je za vrijeme feudalizma seljacima oduzimano 10% prihoda.

MA
Marina58
19:39 18.03.2024.

Mene zanima zasto su Kusan i Selanec izasli prije glasanja. Navodno su smatrali da nisu ispunjeni uvjeti za glasanje?!?

SJ
sjeverzapad1
20:22 18.03.2024.

Trebali su na Engleskom odlučivati onda nebi bila protiv

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije