Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DETALJI AKCIJE 'MARŽA'

Lažirali račune za čak 174 automobila

U akciju kodnog imena 'MARŽA' bilo je uključeno stotinjak međimurskih i varaždinskih policajaca...
Foto: PU međimurska
1/6
12.03.2020.
u 13:38

Tijekom operativne akcije od osumnjičenika i trgovačkih društava oduzeto je više desetaka osobnih automobila, računala i mobitela.

Uskok je na temelju kaznenih prijava Policijske uprave međimurske i Porezne uprave donio rješenje o provođenju istrage protiv 13 hrvatskih državljana i sedam trgovačkih društava zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine, pomaganja u utaji poreza ili carine te krivotvorenja službene ili poslovne isprave. 

Prvookrivljeni se od veljače 2017. do 10. ožujka 2020., kao odgovorna osoba više trgovačkih društava, u Čakovcu i Varaždinu povezao s ostalima i dogovorio varanje na PDV-u na rabljenim motornim vozilima koja su kupovali u Njemačkoj i drugim državama članicama Europske unije.

Ispostavili bi račune bez iskazanog PDV-a s naznakom "Isporuka u EU", za koja je stjecatelj u Hrvatskoj obvezan platiti PDV na cjelokupnu vrijednost vozila. Kako bi osigurali nižu cijenu vozila, zbog čega su se kupci i odlučili za nabavu vozila preko njih, te time ostvarili zaradu na proviziji za svako prodano vozilo, ispostavljali su nevjerodostojne račune s neosnovano iskazanom primjenom posebnog postupka oporezivanja marže.

Tim računima je lažno prikazano da su trgovačka društva iz Njemačke, Austrije i Slovačke ta vozila prodala tvrtkama iz Hrvatske.

Prilikom prodaje vozila kupcima u Hrvatskoj, ispostavljali su račune na kojima nije obračunat PDV na cjelokupnu vrijednost vozila. Uz to, kupcima su ispostavljali nevjerodostojne račune trgovačkih društava iz inozemstva. U tim je računima lažno prikazano da su ta trgovačka društva vozila prodala kupcima u Hrvatskoj i neosnovano je iskazana primjena posebnog postupka oporezivanja marže, pojašnjavaju u Uskoku.

Izdavanjem nevjerodostojnih računa za najmanje 174 vozila oštetili su državni proračun za najmanje 5.491.654 kune, dok su sebi pribavili 3.395.948 kuna na ime razlike između nabavne i prodajne cijene tih vozila.

Uskok je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv četvorice okrivljenika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije