Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRIJEDAN POVIJESNI NALAZ

FOTO Otvoren rimski sarkofag u Vinkovcima, pogledajte što je bilo unutra

Iskopan rimski sarkofag pronađen u Vinkovcima
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/8
12.07.2022.
u 23:31

Vrijedan pronalazak iz 3. ili 4. stoljeća iskopan je u Zvonarskoj ulici u Vinkovcima, u drevnim Cibalama.

Nedavno pronađeni vinkovački sarkofag zaintrigirao je javnost, ali prema svemu sudećem bio je meta pljačkaša grobova. U utorak je sarkofag otvoren, a u njemu su pronađene ljudske kosti i nešto keramike.

"Ovim fotografijama završava prvo poglavlje priče o sarkofagu iz Zvonarske ulice (kolokvijalno Đurinom sarkofagu, po predradniku Vodoprivrede. Hvala!). Osim kostiju, pronašli smo i nešto ulomaka keramike, dosta korodiran neprepoznatljiv željezni predmet, komad olova i nešto ulomaka rimskodobne opeke", objavljeno je na Facebook stranici koja se zove Potpuno neslužbena stranica Gradskog muzeja Vinkovci.

Foto: Facebook Potpuno neslužbena stranica Gradskog muzeja Vinkovci

Na spomenutoj stranici posljednjih dana su objavljivane vijesti i snimke vezane uz sarkofag.

Foto: Facebook Potpuno neslužbena stranica Gradskog muzeja Vinkovci

"Originalno i da je sarkofag neopljačkan, u njemu ne bi bilo zemlje, tako da je sva zemlja i ulomci opeke rezultat pljačkaškog zatrpavanja rupe. Kosti pokojnog vlasnika/ce dati će nam vrijedne podatke (14C za dataciju, DNK, izotopi...) kroz buduće analize i dobili smo vrijedan i zanimljiv izložak, tako da je ovo daleko od gubitka, ali svakako bi bilo bolje da je bio neopljačkan. Hvala na pažnji i uskoro slijede nova otkrića jer paralelno traju istraživanja na dvije lokacije u Vinkovcima s vrlo zanimljivim novim nalazima", navode.

Slučajni pronalazak

Vrijedan pronalazak iz 3. ili 4. stoljeća iskopan je  u Zvonarskoj ulici u Vinkovcima, u drevnim Cibalama. Prvi je to pronađeni sarkofag u Vinkovcima u posljednjih 25 godina i tek šesti na ovom području.

Kopajući u sklopu radova na aglomeraciji, podsjetimo, radnici su uočili sarkofag ispod ceste. Bager je, ispričali su radnici, pukom srećom prošao tik uz desnu stranu groba, a onda je oslobođen "okova" ceste i zemlje i izvučen na svjetlo dana. Težak je, procjenjuje se, dvije i pol do tri tone.

VIDEO: U Vinkovcima izvučen rimski sarkofag iz 3. ili 4. stoljeća, pretpostavlja se da je opljačkan

– Otvarat ćemo ga u laboratoriju, no sudeći po rupi na desnoj strani, zaključujemo da je opljačkan. Vide se kosti, životinjske i ljudske, pretpostavljamo da je riječ o ostacima dvaju vlasnika. Moguće je da su ostale neke sitnice koje su promaknule pljačkašima ili im nisu bile zanimljive – kazao je ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci Hrvoje Vulić za Večernji list.

VIDEO: Sezona je osa i stršljena, evo kako ih se najbrže riješiti

Komentara 10

MI
Mislav28
06:33 13.07.2022.

I onda su adzovci postojali tada, onda su sarkofage pljačkali. Znao sam da nema ništa u njemu.

Avatar krcedolac
krcedolac
06:12 13.07.2022.

A najavljivali senzaciju kao da je grob Aleksandra Velikog....

Avatar Tombstone
Tombstone
02:54 13.07.2022.

Netko Vas je preduhitril? Tak buju za par sto ili somova godina i nasa groblja prekopavali i nebuju nasli nis osim kosti a kod mnogih i vrecice sa silikonom. Pa buju krenula razna "znanstvena" objasnjenja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije