Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U IZRAELU

U rat se višestrukim napadima uključio i Hezbolah: Izraelska vojska je opkolila Gazu

Rocket strike in the Israeli border town Kiryat Shmona
Foto: RAMI SHLUSH/REUTERS
1/19
Autori: Vecernji.hr, Hina
02.11.2023.
u 21:18

UN i nevladine organizacije upozoravaju na katastrofalnu humanitarnu situaciju na malom palestinskom teritoriju s 2,4 milijuna stanovnika.

Više od 20.000 ranjenika i dalje je u pojasu Gaze, objavili su Liječnici bez granica (MSF), unatoč prvim evakuacijama palestinskih pacijenata, stranaca i osoba s dvojnim državljanstvom u Egipat u srijedu. MSF, koji dodaje da su 22 njegova međunarodna zaposlenika napustila Gazu preko graničnog prijelaza Rafaha, zatražio je evakuaciju većeg broj ljudi s palestinskog teritorija.

"Onima koji žele otići iz Gaze mora se omogućiti da to učine bez čekanja i bez uskrate prava na kasniji povratak u Gazu", ocijenio je MSF koji poziva na "trenutni prekid vatre".

Po riječima egipatskog dužnosnika, 76 palestinskih ranjenika i 335 stranaca i osoba s dvojnim državljanstvom napustili su Gazu u srijedu, u prvoj operaciji evakuacije od početka rata Hamasa i Izraela 7. listopada.

UN i nevladine organizacije upozoravaju na katastrofalnu humanitarnu situaciju na malom palestinskom teritoriju s 2,4 milijuna stanovnika.

Tijek događaja:

21:00 - Čelnik glavne agencije Ujedinjenih naroda u Gazi rekao je da su njezine zalihe goriva "potpuno iscrpljene", a posljednje preostale javne službe u Gazi "potpuno propale". Nedostatak goriva znači da Agencija UN-a za palestinske izbjeglice (UNRWA) neće moći opskrbljivati ​​bolnice, vodovodnu stanicu i pekare u narednim danima, rekao je Philippe Lazzarini, glavni povjerenik agencije.

Posljednje preostale javne službe u Gazi su "potpuno kolabirale", rekao je dužnosnik UN-a, a "šačica" kamiona s humanitarnom pomoći kojima je trenutno dopušten ulazak na teritorij "u osnovi ne čini ništa da poništi činjenicu" da se Gazu "guši opsadom". "Iznimno je tužno vidjeti koliko je ova populacija sada potpuno ovisna o međunarodnoj humanitarnoj zajednici koja više nije u poziciji pružiti ono što im je potrebno", rekao je Lazzarini, dodajući da se "glad pretvara u bijes".

Izraelske obrambene snage javno tvrde da Hamas posjeduje značajne količine goriva za svoje vojne operacije i da ne koristi zalihe za humanitarne potrebe civila u Gazi. "Ono što vam mogu reći je da se trenutno nitko ne brine o civilnim potrebama. Kada je riječ o gorivu, nemam pojma kolika je vojna snaga Hamasa u Pojasu Gaze", rekao je Lazzarini.


20:55 - Izraelska vojska je opkolila grad Gazu, rekao je glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga (IDF) Daniel Hagari. Izraelski inženjerijski korpus sada radi na lociranju i neutraliziranju podzemne infrastrukture, eksploziva i drugih prijetnji kako bi se IDF-u omogućilo slobodno kretanje u tom području, rekao je.

Ranije u četvrtak, načelnik stožera Izraelskih obrambenih snaga, general Herzi Halevi, rekao je da izraelska vojska okružuje grad Gazu i tamo "produbljuje" svoje operacije. "Naše snage su u vrlo značajnim područjima grada Gaze", rekao je Halevi.


20:50 -  Hezbollah je priopćio da su izveli višestruke napade na položaje izraelske vojske. Prvi je bio s bespilotnim letjelicama, a Izrael je zatim pokrenuo zračne napade na južni Libanon. Izraelska je vojska priopćila da je odgovorila na lansiranja iz Libanona prema Izraelu zračnim napadima na ciljeve Hezbollaha, zajedno s tenkovskom i topničkom vatrom

Hezbollah, koji podržava Iran, razmjenjuje vatru s izraelskim snagama preko izraelsko-libanonske granice od početka rata Hamasa i Izraela 7. listopada. Vođa Hezbollaha Sayyed Hassan Nasrallah danas je trebao održati svoj prvi govor od početka rata. Hezbollah je u svojoj izjavi ranije priopćio da su njihovi borci pokrenuli 19 istovremenih napada na položaje izraelske vojske koristeći navođene projektile, topništvo i drugo oružje.

Dodali su da su dva drona napunjena eksplozivom pogodila zapovjedni položaj izraelske vojske u području Shebaa Farms na granici. Izraelske su granate pogodile predgrađe grada Khyama oko 6 kilometara od granice, a pritom je lakše ozlijeđen jedan civil, priopćio je gradonačelnik tog grada, Ali Rashed. "Intenzitet granatiranja je veći nego prethodnih dana", rekao je.


18:15 - Izrael se ne bori protiv palestinskog naroda nego protiv Hamasa čije je djelovanje na štetu samih Palestinaca, rekao je u četvrtak izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Gary Koren nakon što je novinarima prikazao snimke brutalnog Hamasova iživljavanja na žrtavama. On je u izraelskom veleposlanstvu u Zagrebu održao brifing za novinare na kojem su prikazane snimke Hamasova napada 7. listopada ove godine u kojem je, prema posljednjim podacima, ubijeno 1400 ljudi, 5400 je ozlijeđeno, 240 otetih, a 15 posto žrtava nije identificirano. 

Na šokantnim snimkama koje nisu objavljene u izraelskoj javnosti nego su samo prikazane ministrima i političarima, prikazane su dekapitacije, smaknuća, iživljavanja nad poginulima i otmice. Veleposlanik je rekao da su ih odlučili prikazati jer smatraju da na zapadu „nije dovoljno jasno” protiv čega se Izrael bori. "Ne borimo se protiv Palestinaca, nego protiv terorističkih organizacija, džihadista", rekao je Koren. Izrael nije predvidio napad 7. listopada jer je vjerovao da je Hamas obuzdan te da bi, jer je odgovoran za život stanovnika u Pojasu Gaze, "imao previše toga za izgubiti", nastavio je veleposlanik.

Istaknuo je da je to bila velika pogreška jer Izrael nije imao dovoljno vojnika na granici, a Hamas nema problema s žrtvovanjem svojih sunarodnjaka. Oni znaju da velik broj poginulih Palestinaca šteti Izraelu u međunarodnoj zajednici. "Palestinci su žrtve Hamasa", smatra Koren i dodaje da palestinski narod zaslužuje „normalan život”. Oni Palestinci koji se usprotive militantnoj skupini koja upravlja Pojasom Gaze bivaju smaknuti, tvrdi veleposlanik i naglašava da bi Hamas preuzeo kontrolu i nad Zapadnom obalom da nije Izraela. 

VEZANI ČLANCI:

Naglasio je da Hamas ne krije da Izrael kao država treba biti zbrisan pa je upozorio one koji na prosvjedima na zapadu uzvikuju "from the river to the sea, Palestine will be free" ("od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna"), zapravo također pozivaju na genocid jer to implicira nestanak židovske države, smještene između Mediterana i rijeke Jordana. Koren ističe i da zapadnjaci danas lako zauzimaju „pravednički” stav o sukobu jer im nitko ne prijeti. A Izraelu je to pitanje opstanka, naglasio je. Kazao je kako "ne iznenađuje" da su Europljani postali pacifisti nakon dva užasna svjetska rata, ali Izrael nije u Europskoj uniji nego na Bliskom istoku. A ondje su pravila drugačija, kaže.

"Mi nismo kršćani, mi nećemo okrenuti drugi obraz", kazao je veleposlanik. "Ratovi nisu nježni, nisu to bile ni Oluja niti Domovinski rat", dodao je Koren, naglašavajući da Izrael nema drugog izbora osim potpunog uništenja Hamasa. Nastavljajući usporedbu s ratovima u bivšoj Jugoslaviji, Koren je rekao da su Srbi imali sreće što ih je Srbija htjela primiti, jer arapske države to ne žele s Palestincima koje smatraju "izazivačima problema".  Danas i neke arapske države, poput Jordana i Saudijske Arabije, žele da Izrael uništi Hamas, tvrdi izraelski veleposlanik. 

Naglasio je da Izrael ne želi upravljati Gazom, ali da ne želi ni da njome upravlja Hamas. Ta militantna skupina odabrala je trenutak za napad i zbog inicijative za normalizaciju odnosa između Izraela i Saudijske Arabije, što bi ugrozilo Iran, tvrdi veleposlanik. Rijad i dalje želi poboljšanje odnosa s Izraelom, rekao je. Braneći izraelsku ratnu taktiku u Pojasu Gaze, Koren je rekao da imaju pravo napadati civilnu infrastrukturu ako se koristi u vojne svrhe, što je i u skladu s međunarodnim pravom. Istaknuo je da se Hamas namjerno krije iza civila, pa ponovio kako su militanti spremni žrtvovati palestinske živote. 

Naglasio je da je Izrael odgodio kopnenu ofenzivu na Gazu upravo radi smanjenja broja stradalih civila, te da je 700 tisuća ljudi otišlo na jug Pojasa, dok su druge Hamasovci spriječili. Koren tvrdi da Hamas i lažira broj mrtvih te krade gorivo kako bi održavao svoju mrežu tunela. Što se tiče napada na bolnicu Al Ahli u Gazi, za koju su Palestinci optužili Izrael, Koren je kritizirao medije jer su odmah prenijeli da iza napada stoje izraelske snage. Po izraelskim i američkim obavještajnim podacima, na bolnicu je pala palestinska raketa koja se prerano raspala u zraku. Kazao je također da je broj žrtava te nesreće višestruko napuhan.


17:50 - Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rekao je u četvrtak da bi prisilna evakuacija bolnica u Pojasu Gaze mogla ugroziti živote stotina pacijenata. "Dvadeset i tri bolnice dobile su naredbu da se evakuiraju u gradu Gazi i na sjeveru Gaze, a prisilna evakuacija u ovim okolnostima ugrozila bi živote stotine pacijenata", rekao je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Na konferenciji za medije u Ženevi, Tedros je ponovno pozvao na humanitarnu pauzu u ratu Izraela i Hamasa kako bi se pomoglo tisućama ozlijeđenih. Ozlijeđenih je 21.000 s obje strane, a 1,4 milijuna je raseljeno u Gazi, dodao je. "Ponestaje nam riječi da opišemo užas koji se odvija u Gazi", rekao je Tedros.


14:12 - Brigadni general Iddo Mizrahi, šef izraelskih vojnih inženjera, rekao je za vojni radio da su trupe u prvoj fazi otvaranja pristupnih ruta u Gazi. "Ovo je zasigurno teren koji je jače zasijan nego u prošlosti minskim poljima i minama", rekao je. "Hamas je naučio i dobro se pripremio", dodao je.

Izrael kaže da je izgubio 17 vojnika i ubio desetke militanata otkako su kopnene operacije proširene u petak. Nasilje se također proširilo na okupiranu Zapadnu obalu. Izraelska vojska provela je nekoliko akcija kako bi uhitila osumnjičene militante, prilikom čega je došlo do sukoba s naoružanim osobama, dok su civili bacali kamenje. Palestinski liječnici i ministarstvo zdravstva rekli su da su tri tinejdžera i 25-godišnjak ubijeni u sukobima u četvrtak na Zapadnoj obali.

Izraelska vojska nije komentirala te navode. Palestinski je napadač pak ubio izraelskog motorista na Zapadnoj obali.  Za taj napad nije preuzela odgovornost nijedna palestinska organizacija.


12:47 - Izraelski tenkovi i vojnici naišli su na žestok otpor militanata Hamasa dok su pokušavali izvršiti pritisak prema gradu Gazi. Hamasovi borci koristili su napade 'udari i bježi' iz svoje mreže podzemnih tunela, te su pucali minobacačima na izraelske snage, izvijestili su stanovnici.

"Nalazimo se pred vratima grada Gaze", rekao je izraelski vojni zapovjednik brigadni general Itzik Cohen.

Militanti koji pripadaju Hamasu i njegovom savezniku Islamskom džihadu viđeni su kako izlaze iz tunela kako bi pucali na tenkove, a zatim nestaju, rekli su stanovnici.  "Izraelske snage su još uvijek izvan grada, u predgrađu, a to znači da je otpor veći nego što su očekivali", rekao je stanovnik grada koji nije želio biti imenovan.


11:02 - Prvi državljanin Republike Hrvatske je nešto iza 10 sati po hrvatskom vremenu prešao granicu iz Pojasa Gaze u Egipat i tako je počela dugo čekana evakuacija. Manje od pola sata kasnije, granicu su prešle još dvije obitelji, potvrđeno je Večernjem listu. Tamo ih čeka ekipa hrvatskog veleposlanstva iz Kaira, a daljnji plan je pružiti odmah liječnički pregled i pomoć, ako bude potrebna, te prijevoz do Kaira i potom skrb do odlaska prema Hrvatskoj. Više pročitajte OVDJE.


11:00 - Broj boraca Hezbollaha ubijenih od 7. listopada popeo se na 50, priopćila je skupina. Militanti koje podupire Iran zadnji put su procijenili da je broj mrtvih iznosio 47, nakon tjednih sukoba s Izraelom preko libanonske granice. Većina je ubijena u napadima bespilotnim letjelicama, ali Hezbollah je u nedjelju predstavio svoju prvu raketnu sposobnost zemlja-zrak.


9:48 - Korištenje bijelog fosfora potvrdio je Amnesty International u Gazi i Libanonu, rekla je viša savjetnica za krize za Sky News. Donatella Rovera rekla je da je njezina organizacija geolocirala snimke granata koje su nosile kemikaliju kako eksplodiraju iznad Gaze i Libanona, te je razgovarala s liječnicima koji su liječili devet osoba u Libanonu od ozljeda bijelim fosforom. Kada je izvještaj Human Rights Watcha iznio slične tvrdnje prošlog mjeseca, Izraelske obrambene snage zanijekale su korištenje bijelog fosfora.

"Geolocirali smo i potvrdili videozapise koji pokazuju kako topničke granate ispaljuju iznad Gaze i iznad Libanona, izbacujući bijeli fosfor", rekla je . "Dokazi su prilično nepobitni", dodala je.

Video: Gužve pred jedinim izlazom iz Gaze koji nije pod kontrolom Izraela

Rekla je da se ni Izrael ni Hamas nisu pridržavali međunarodnog prava tijekom sukoba, pri čemu je Hamas 7. listopada izravno ciljao na civile, a Izrael je izveo "neselektivna i nerazmjerna bombardiranja koja su ubila tisuće djece".

Rovera je nastavila: "Prilično je skandalozno vidjeti neaktivnost međunarodne zajednice suočena s katastrofom, humanitarnom krizom ovih razmjera. To je jedan od najintenzivnijih i najsmrtonosnijih sukoba koje smo vidjeli u posljednje vrijeme."

VEZANI ČLANCI:


9:27 - Oko 7.000 nositelja stranih putovnica iz 60 zemalja čeka da napusti Pojas Gaze, priopćilo je u četvrtak egipatsko ministarstvo vanjskih poslova. Ministarstvo je pozvalo predstavnike stranih veleposlanstava na sastanak u Kairu kako bi ih informirali o dokumentima potrebnim za ulazak u Egipat s ratom razorenog palestinskog teritorija.

Nije jasno jesu li 7000 osoba samo strani državljani ili i Palestinci s drugom putovnicom. Također nije jasno ima li drugih stranaca u Gazi koji ne žele otići. U srijedu su stotine stranih državljana i Palestinaca s dvojnim državljanstvom napustile Gazu i ušle u Egipat prvi put otkako je izbio rat između Izraela i Hamasa.

Neki teško ranjeni Palestinci također su prebačeni u Egipat preko prijelaza Rafah na liječenje. Palestinski Crveni polumjesec priopćio je u srijedu navečer da je primio još 55 kamiona humanitarne pomoći, čime se ukupan broj povisio na 272 - što je još uvijek mali dio onoga što humanitarni djelatnici kažu da je potrebno.

Izrael je zatvorio Pojas Gaze i izvodi zračne napade na gusto naseljeno područje nakon što su militanti islamističke skupine Hamasa, koja upravlja Pojasom Gaze, 7. listopada počinili teroristički napad na izraelske zajednice u kojemu je ubijeno više od 1400 ljudi. Oko 240 drugih odvedeni su kao taoci u Gazu. Ministarstvo zdravstva u Gazi koje vodi Hamas priopćilo je da su izraelske snage u napadima na Gazu od početka rata ubile 8.796 ljudi i 22.219 ranile.


7:52 - Izraelske obrambene snage izvijestile su o teškim borbama s Hamasom u Gazi tijekom noći i tvrde da su na strani Hamasa "deseci" žrtava.  IDF je rekao da je Hamas ispalio protutenkovske projektile, detonirao eksploziv i bacao granate na izraelske snage. Odgovorili su, kaže IDF, topničkom vatrom, tenkovskom vatrom, zračnim udarom iz helikoptera i projektilnim napadom s mornaričkog čamca. IDF je također izvijestio o kopnenom sukobu između svojih trupa i Hamasa.


7:42 - Glasnogovornik izraelske vojske kaže da su uz potporu iz zraka i mora trupe sada probile Hamasove prednje crte obrane u sjevernom dijelu Gaze. Izraelski zapovjednik rekao je da su izraelske snage pred "vratima grada Gaze".

Tijekom noći su se u gradu mogle čuti glasne eksplozije i granatiranje, uključujući blizinu bolnice al-Quds, prema palestinskom Crvenom polumjesecu. Izraelske vlasti prethodno su upozorile bolnicu da se odmah evakuira. Međutim, dužnosnici UN-a rekli su da je to nemoguće bez ugrožavanja života pacijenata.


6:30 - Hezbollah je u četvrtak priopćio da je raketom zemlja-zrak uništio izraelski dron koji je letio iznad južnog Libanona. Ali glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga, Daniel Hagari, rekao je u objavi na X (bivši Twitter) da "nije bilo štete" na njihovim daljinski upravljanim letjelicama. Hagari je rekao da su izraelske snage napale odred koji je pucao na njihov dron. Ovo je drugi put u tjedan dana da Hezbollah tvrdi da je oborio izraelski dron dok tinjaju granični sukobi.

GALERIJA Rat Izraela i Hamasa

Rocket strike in the Israeli border town Kiryat Shmona
1/41

6:28 - Satelitske slike pokazuju razaranje nakon izraelskog zračnog napada na Jabaliju. Slike, koje je objavio Maxar Technologies, prikazuju sravnjene zgrade u Jabaliji nakon napada.

Foto: Reuters/PIXSELL

Foto: Reuters/PIXSELL

IDF je jučer potvrdio da su eksplozije u naselju Falluja u izbjegličkom kampu Jabalia posljedice novog zračnog napada. 

"Ranije danas su borbeni zrakoplovi IDF-a na temelju preciznih obavještajnih podataka napali Hamasov zapovjedni i kontrolni kompleks u Jabaliji. Tijekom napada smo eliminirali Hamasove teroriste", priopćio je IDF, a prenosi CNN.

VEZANI ČLANCI: 

6:24 - Očekuje se da će više ljudi danas prijeći iz Gaze u Egipat nakon što je prijelaz Rafah otvoren prvi put od izbijanja rata između Izraela i Hamasa. Kao i jučer, popis od oko 500 imena ljudi kojima je dopušteno prijeći, a sastavio ga je Egipat, bit će postavljen na prijelaz, kaže BBC-jev dopisnik Rushdi Abu Alouf za Newshour. Više od 400 ljudi uspjelo je jučer napustiti Gazu. 

Neki ljudi koji su jučer išli na prijelaz Rafah nisu bili svjesni da im neće biti dopušten ulazak u Egipat ako njihova imena nisu na popisu. Napuštanje Gaze je kritično posebno za one kojima je potrebna medicinska skrb jer bolnice ponestaju zaliha, a borbe se nastavljaju.

VEZANI ČLANCI

6:20 - Najmanje je 195 Palestinaca ubijeno u izraelskim napadima na izbjeglički kamp Džabaliju u Gazi u utorak i u srijedu, priopćila je služba za medije Hamasove vlade. Oko 120 ih je još pod ruševinama, a najmanje 777 je ranjeno, dodaje u priopćenju. Izrael je gađao i ubio Hamasove vođe u kampu. Kamp Džabalija, smješten sjeverno od grada Gaze, najveći je od osam izbjegličkih kampova u Pojasu Gaze. Izrael je proglasio sjever Gaze evakuacijskom zonom.

Ključne riječi

Komentara 73

Avatar ♌
11:31 02.11.2023.

Stop the war, stop killer's.

ZP
Zabranjen pristup
18:58 02.11.2023.

Ovi su cak gori i od rusa..fuj.

ZA
zagabria3
19:01 02.11.2023.

Inače za one koji ne znaju. Hamas je formiran na inicijativu i uz podršku Izraela i Katara. Cilj Izraela je bio da stvori Hamas i Fatah i zavadi ih, po principu zavadi pa vladaj. Izrael ih je čak financirao kao političke stranke. Mislili su da će tako smanjiti pritisak Palestinaca za državom ili tu mogućnost potpuno ukinuti ali vratilo im se kao bumerang. Pokazalo se toliko puta da je težnju za slobodom teško suzbiti bilo čime.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije