Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LEŠEVI ZAKOPANI U JAMU

FOTO Jeziv prizor: U Srbiji pronašli 800 mrtvih ptica, sumnjaju na trovanje

Mrtve ptice
DZPPS
04.03.2024.
u 23:39

Ornitolozi kažu da je ovo do sada najveći pojedinačni pomor ptica nastao uslijed trovanja u ovom dijelu Europe.

Članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) pronašli su više od 800 mrtvih ptica na oranicama kod kikindskog sela Nakovo. Među njima je bilo najmanje 434 gačca, lovostajem zaštićene vrste, i 373 čavke koje zakon štiti kao zaštićenu vrstu. Sve okolnosti ukazuju na masovno trovanje, što tek treba, pišu na stranici Ptice Srbije, biti potvrđeno laboratorijskim analizama u nadležnom veterinarskom institutu. Ornitolozi kažu da je ovo do sada najveći pojedinačni pomor ptica nastao uslijed trovanja u ovom dijelu Europe.

Ove ptice iz porodice vrana obično se hrane na plodnim poljima u blizini sela, gdje traže razne insekte, njihove ličinke i sjemenke biljaka. Vjerojatno su ovdje pronašle i otrovane mamce koji su postali njihov posljednji obrok. Ranko Samardžija, stanovnik Nakova i pčelar, u subotu je otišao obići svoje košnice na dvije lokacije sjeverno od sela. Već kod posljednjih kuća primijetio je mrtve ptice, prvo uz put, zatim uz kanal, a na kraju i one koje vise s drveća i grmlja.

Zabrinut za sigurnost pčela i prisjećajući se stravičnog trovanja koje je pogodilo pčelare u Kikindi 2015. godine, kada je otrovano 1.600 pčelinjih zajednica, Ranko je snimio uznemirujuće scene telefonom i podijelio ih na Facebooku. Na snimci, koja je nakon nekoliko sati pod pritiskom dijela javnosti uklonjena, vidimo mrtve ševe u pčelinjaku, ptice koje se bore za život u krošnjama drveća i mnoge koje ne mogu poletjeti s polja.

Nakon što je podijelio ovu snimku, Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu ptica i prirode Srbije (DZPPS), brzo je kontaktirao Ranka kako bi zatražio dodatne informacije. Trovanje ševa nije jedini razlog za uzbunu: baš kod Nakova, jedan par orlova krstaša ovog proljeća počeo je graditi gnijezdo, a velik broj otrovanih ptica na poljima gotovo sigurno može privući orlove i dovesti do njihove smrti.

"U subotu, 2. ožujka, navečer sam poslao obavijest Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, Osnovnom javnom tužiteljstvu u Kikindi i Jedinici za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu okoliša MUP-a, navodeći da sumnjamo na masovno trovanje ptica kod Nakova te da s pravom strahujemo za sudbinu orlova krstaša", rekao je Ružić, nastavljajući: "Brzo smo organizirali terenski tim i u nedjelju ujutro bili smo u Nakovu. Budući da u Srbiji ne postoji određena nadležnost ili protokol za postupanje u slučajevima trovanja životinja, obavijestio sam lokalnu policijsku postaju koja je na teren poslala dva policijska službenika".

VEZANI ČLANCI:

Veliko uginuće ptica brzo je privuklo pažnju javnosti, što je rezultiralo naglim dolaskom velikog broja policajaca, veterinarskih inspektora i radnika komunalnih službi na to područje. Leševi ptica pronađeni su u rasponu od otprilike 2 kilometra, uglavnom na mjestima gdje su vrane noćile. Leševi su se neprestano pojavljivali, a prisutni su ih zajedno slagali i brojali. Tim policijskih forenzičara detaljno je dokumentirao i bilježio leševe i mjesto događaja. Dio leševa je izuzet za analize, dok je više od 800 mrtvih ptica zakopano u jamu na rubu polja.

VIDEO Zaljubljeni par labudova skrasio se na jezeru Kerestinec

Komentara 1

HO
homofobic
23:55 04.03.2024.

Svakako je potrebno istraziti mogucnost NATO agresije a nije na odmet pogledati da li su ustase umjesani u pticji genocid! Moguce naci i 700 tisuca zrtava!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije