Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGLED S RUBA ZNANOSTI Američki i britanski piloti su 1943. počeli masovno izvještavati o neobjašnjivim svjetlećim loptama koje su mijenjale boje i fantastičnim brzinama u formacijama letjele pokraj njih...

Foo fighteri - NLO-i Drugog svjetskog rata

zan-foo-txt.jpg
import
29.12.2007.
u 15:16

Prvi izvještaji - nagovještaji poslijeratne NLO-histerije koja će početi 1947 - stigli su ranih 1940-ih od časnika raznih vojski. 1942. jedan je fotograf namjestio svoju opremu nasred prometne ulice u Kini. Svojim velikim fotoaparatom namjeravao je slikati posjetitelje i prodati im slike kao suvenir. Iznenada, pažnju mu je privuklo nešto na nebu. Tamo je u tišini lebdio veliki, crni diskoliki objekt.

Fotograf je smjesta fokusirao aparat na neobičan prizor i napravio sliku objekta. Japanski časnik koji je sudjelovao u ratu protiv Kine također se nalazio na toj ulici. Kupio je fotografiju i stavio je u album, uz druge fotografije koje je skupio dok je bio stacioniran u Kini. Godinama je tamo ležala nezamijećena, dok taj japanski gospodin dugo nakon rata nije opet otkrio svoj stari ratni album i dao objaviti fotografiju.

U kolovozu 1942. narednik američkih marinaca Stephen Brickner bio je smješten na Solomonskim otocima. Tamo je svjedočio pojavi nekonvencionalnih letećih objekata. Narednik Brickner napisao je izvještaj u kojem je opisao sto pedeset “teturavih” objekata koji su letjeli u ravnim formacijama od deset do dvanaest letjelica. No, pravi bal započeo je na pacifičkim i europskim pozornicama Drugog svjetskog rata početkom 1943. godine.

Pratitelji zrakoplova
Godine 1943. piloti i članovi posada zrakoplova masovno su počeli izvještavati o neobjašnjivim svjetlećim loptama koje su u formacijama letjele pokraj njihovih zrakoplova. Skupine crvenih ili zelenih svjetlucavih kugli (opisivanih kao “lopte svjetla”) veličine nekoliko desetaka centimetara u promjeru ili pak grupe malih diskova metalna izgleda, slijedili bi zrakoplov ili letjeli oko njega, ostavljajući dojam inteligentna ponašanja. Naganjale su se nebom fantastičnim brzinama.

Radari onoga vremena najčešće ih nisu mogli detektirati, pa se ponekad činilo da nisu “materijalne” naravi. Štoviše, neki su zapanjeni piloti promatrali kako dodiruju krila ili rep njihova aviona bez izazivanja ikakve vidljive štete. Nisu pokazivali nikakvu agresivnost.

Prvo ih se nazivalo “kraut fighters” ili “kraut balls”, jer se smatralo da je riječ o njemačkim lovcima. No, priča kaže da je oko 1944. godine jedan američki pilot parafrazirao naslov dnevne pasice stripa Lil’ Abner i rekao “Where there’s foo, there’s fire!”. Skovan je izraz “foo fighter”.

Lopte svih boja
Američki i britanski piloti tijekom 1943. i 1944. sve su češće viđali čudne objekte fantastičnih brzina koji su mijenjali boje od narančaste do crvene i bijele te potom natrag do narančaste. 1944. su dva pilota P-47 odvojeno vidjela foo fightere usred dana. Leteći iznad njemačkog grada Neustadta, jedan je pilot vidio “loptu zlatne boje s metalnim krajevima”. Drugi je pilot, također pokraj Neustadta, opisao “fosforescentnu zlatnu sferu” promjera metar do metar i pol.

Jedan pilot vidio ih je petnaest, i to po danu, također ih opisavši kao zlatne sfere metalna sjaja, promjera metar i pol. Pored Truk Lagoona u Japanu, posade B-29 izvijestile su o loptama koje bi došle do ispod kokpita, lebdjele iznad repova, mijenjala boje od crvene do narančaste i natrag, pa sve do bijele. Bojnik E. R. T. Holmes je 24. kolovoza 1943. u izvještaju ministarstvu informiranja o akciji bombardiranja njemačkog industrijskog kompleksa Schweinfurt opisao foo fightere koje su vidjeli piloti zrakoplova B-17 384. bombarderske grupe. Konstatirao je da ti diskovi nisu nanijeli nikakvu štetu bombarderima.

Iako su ti izvještaji zadali puno glavobolje i briga savezničkim vlastima, koje su vjerovale da je riječ o začetku naprednog njemačkog oružja, kad je rat završio, postalo je jasno da nije bilo ništa takvog.

Doznalo se da su u isto vrijeme njemački piloti bili uvjereni da je riječ o nekom tajnom američkom oružju. U Berlinu je čak organiziran istraživački odbor koji je trebao istražiti taj predmet. Osim foo fightera (naziva koji se danas specifično odnosi na blještave kugle), obje zaraćene strane zabilježile su zabrinjavajuća viđenja većih letećih objekata oblika cigare, diska ili sfere. Čini se da su se dosjei vezani uz foo fightere smatrali vojnom tajnom najmanje do 1949. godine.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije