Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKO BRANITELJI POSLUJU S DIONICAMA

Fond u kojem je 200.000 branitelja ovisi o dionici HT-a. Što predviđa Zakon o privatizaciji HEP-a?

10.12.2014., Zagreb - Hrvatski branitelji koji 52. dan prosvjeduju u braniteljskom satoru ispred Ministarstva branitelja, odrzali su skup pod nazivom
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
12.01.2017.
u 08:19

Vrijednost imovine 2006. godine bila je dvije milijarde kuna, a danas je 818,9 milijuna kuna. Branitelji su izgubili povjerenje kad su dionice Ine prodali Mađarima

U Zakonu o privatizaciji HEP-a iz 2002. godine stoji da će se bez naknade sedam posto dionica prenijeti na branitelje i članove njihovih obitelji. Isto je stajalo u Zakonu o HT-u iz 2001. godine, što i je učinjeno kada se HT privatizirao i danas je udjel te dionice s oko 98 posto vodeći u Braniteljskom fondu.

Ta odredba stavljena je u zakone, na temelju Zakona o pretvorbi i privatizaciji, jer se time između ostalog htjelo na neki način nagraditi branitelje. No izmjenom iz 2010. godine to je prestalo biti obvezom iako neki od tvoraca Braniteljskog fonda tvrde da to nikada i nije zamišljeno kao obveza.

Ali sigurno se računalo na više dionica od samo nekoliko, koliko ih je danas, od kojih je jedina vrijedna dionica HT-a jer donosi i prinos i dividendu. Braniteljski fond osnovan je 2005. godine, tada je u njemu bilo pola milijuna branitelja, najvrednije dionice HT-a i Ine, a godinu dana poslije i predujam dividende tih dionica.

Branitelji su 2008. godine odlučili prodati sedam posto dionica Ine, zbog dugova od pola milijuna kuna, no time je zapravo izgubljena važna dionica u portfelju, ali i povjerenje sljedećih vlada jer dionice Ine branitelji su prodali mađarskom MOL-u.

Upravo je zato i definirano da prijenos sedam posto dionica u budućim privatizacijama ne treba biti obvezan. Na to se Vlada pozvala i u najavi sljedećih privatizacija – Croatia osiguranja i HPB-a. Kada se išlo u prodaju dijela Croatia osiguranja, branitelji nisu dobili sedam posto dionica.

No tadašnja je oporba, uključujući HDZ, podupirala da branitelji dobiju te dionice. Predstavnici HDZ-a tada su upozorili da se “imovina Fonda smanjuje i da se, ako se to nastavi, neće moći ulagati u razvojno-socijalne i humanitarne mjere poboljšanja statusa hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, posebice djece”.

A tu svrhu Fonda mnogi smatraju i važnijom od same dodjele dionica. Jer je kroz dividende, kaže nam sugovornik, podijeljeno više od 600 tisuća stipendija za školovanje djece branitelja. Strategija fonda je i definirana tako da se trećina imovine reinvestira, trećina isplaćuje članovima, a ostatak se dijeli između Fonda za stipendiranje i Zaklade hrvatskih branitelja.

Bivši ministar branitelja Fred Matić, iako u Vladi koja je bila protiv dodjele dionica braniteljima, za to se zalagao te je isticao da bi branitelji morali dobiti dionice HAC-a ako dođe do njegove privatizacije, kao i dionice svih ostalih kompanija koje bi išle u proces privatizacije. No nijedna privatizacija nije došla na dnevni red, sve do aktualne priče o HEP-u.

Uz HT u Fondu su još dionice Vjesnika, Kutjeva i Karlovačke banke i takva je situacija godinama. Posao Erste Investa koji je godinama upravljao portfeljom sveo se ponajprije na osiguranje likvidnosti, s obzirom na to da je velik broj branitelja izlazio iz fonda.

Prema posljednjim podacima, branitelja je u Fondu ostalo približno 200 tisuća, tj. oko 40 posto. Prije oko godinu dana upravljanje fondom preuzela je Addiko banka. Kako su nam odgovorili, od 12. listopada 2015. godine, kada su preuzeli upravljanje, pa do kraja prošle godine, neto imovina je porasla sa 688 milijuna na 818,9 milijuna kuna. Godine 2006. ta je imovina bila dvije milijarde kuna.

>> Klemm oštro uzvraća: Generali služe interesnim skupinama, gdje su bili kad se prodavala Ina?

Komentara 59

Avatar Istina je voda duboka
Istina je voda duboka
08:52 12.01.2017.

Prije par godina dok sam vodio jednu braniteljsku udrugu rekao sam nešto što je tada bilo jako opasno i zbog toga sam imao puno problema, ali svejedno nisam odustajao. Činjenica je da su tzv. braniteljski predstavnici (koji su se sami tako prozvali) koji su sjedili u Braniteljskom Fondu, napravili jednu od najvećih izdaja i pljački. Mađarima je nedostajalo još 5% dionica i tada Braniteljski Fond, uz dogovor sa mentorom Ivom Sanaderom, prodaje svojih 5% i na taj način omogućava Mađarima paket koji su trebali. Dakle, tih par izdajnika koji su tada bili Sanaderovi poslušnici, izdali su nacionalne interese i svoje suborce. Nije teško provjeriti tko je tada bio u Braniteljskom Fondu.... I koliko je dobio nagrade za prodaju braniteljskog paketa dionica! Sada ovi likovi poput Klemma, kojem je Sanader omogućio da sa svojom zaštitarskom tvrtkom radi ilegalno i da zapošljava aktivne specijalce i umirovljene branitelje, i da se sramno bogati a u isto vrijeme se kao i Sanader busa u prsa hrvatstvom, ponovno nam prodaju priče. Gade mi se više ovakvi u našim redovima, gade mi se lažni invalidi ili oni sumnjivih ratnih puteva i invalidnosti, koje stalno politika postavlja za neke naše predstavnike. Svi pošteni i stvarni ratnici jednostavno nemaju prilike i mogućnosti predstavljati svoje suborce jer ovi muljatori i politčki poslušnici su jednostavno prejaki. I dok je tako neće ni jednom branitelju biti bolje.

DU
Deleted user
09:18 12.01.2017.

Stambena zgrada za stanove branitelja. Dodijeljeno cca 25 stanova. Danas u zgradi nema branitelja, sve prodalo.

Avatar istovari
istovari
08:46 12.01.2017.

Kako kaže jedna stara knjiga; "Pijavica ima dvije kćeri :daj, daj...."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije