Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potraga za koprivničkim milijunima

Fima Podravki dužna 44 mil. zajma iz tajnog plana Spice

jadranka kosor, damir polančec
Josip Maljak/VLM
26.09.2009.
u 11:57

U potpunosti sam koncentriran na svoje svakodnevne poslove - dovršetak privatizacije brodogradnje, Salonit, splitsku željezaru i drugo - kazao je Polančec na pitanje novinara u vezi s aferom Podravka.

Iako u Podravki tvrde da je sav novac koji je koprivnička kompanija preko SMS-a plasirala varaždinskoj Fimi za potrebe “projekta Spice” – oko 200 milijuna kuna – vraćen Podravki, danas smo iz pouzdana izvora u kompanijinome Nadzornom odboru doznali da to nije točno.

Krediti za SMS
– Ove je godine Podravkina uprava Fimi odobrila pozajmicu od 44 milijuna kuna. Novac je sjeo direktno na Fimin račun i još nije vraćen – ustvrdio je taj izvor.

Podravkina uprava, podsjetimo, danas je Večernjemu listu potvrdila da je bivši šef uprave Darko Marinac lani SMS-u odobrio tri pozajmice u ukupnome iznosu od 136,1 milijun kuna, što je otišlo Fimi za projekt Spice.

Uprava je također potvrdila da je ove godine predsjednik uprave Zdravko Šestak odobrio daljnjih 138 milijuna kuna SMS-u kako bi splitska tvrtka mogla vratiti Marinčeve pozajmice koje su došle na naplatu, da bi sve bilo zatvoreno kreditom koji je Fima dobila od mađarske banke OTP te da je sav novac vraćen. Šestak je navodno sve transakcije poduzeo kako bi vratio sav Podravkin novac nazad u firmu.

Podravkina uprava ustvrdila je da je svih pet pozajmica SMS-u s danom 31. ožujka 2009. godine vraćeno Podravki.

Na zahtjev Polančeca
Taj bi se nevraćeni Fimin kredit, prema našemu izvoru, sutra trebao naći na stolu na izvanrednoj sjednici Nadzornog odbora.

Dio članova toga tijela navodno je iznimno ljutit zbog transakcija što su se odigravale iza njihovih leđa i bez njihova znanja te su spremni potegnuti pitanje odgovornosti dijela uprave koji je upleten u netransparentno poigravanje vlasničkim udjelima u koprivničkoj kompaniji.

Naš upućeni izvor također kaže da je sve očitija stranačka podjela u Podravkinoj upravi.

– Za projekt Spice znali su Šestak, Saša Romac i Josip Pavlović, Polančecovi članovi uprave, a nisu Miroslav Vitković i Marin Pucar, Friščićevi ljudi. Nakon što je policija otvorila istragu, nije im svejedno kako će ona završiti, pa su počele razne igre – rekao je naš sugovornik.

U petak navečer, pak, na Polančecov zahtjev, održan je sastanak koprivničkog i županijskog odbora HDZ-a na kojemu se, na opće iznenađenje, potpredsjednik Vlade ipak nije pojavio.

“Očekuje se od državnih institucija da što prije utvrde stvarno stanje stvari vezano uz medijska nagađanja kojima se pokušava diskreditirati rad uprave”, odaslana je informacija novinarima nakon sastanka lokalnog HDZ-a.

Komentara 80

AV
avanti
13:23 26.09.2009.

predstavnica vlasnika (države) kaže da u Podravki ima problema ali se rješavaju?!? da je bilo koji tajkun vlasnik (npr. Kerum) , što mislite što bi on napravio da mu 60 direktora želi preuzeti tvrtku sa njenim novcem?! ispekao bi ih na ražnju u Muću...

MI
miso
13:25 26.09.2009.

Znači, ode li Polančec, ode i Kosor.

SP
Stojan Protić
15:26 26.09.2009.

Podravka je hrvatski ponosan, stabilna firma s poznatim i priznatim proizvodima i nikakva huškačka medijska kampanja nece to ugroziti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije