Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strah

Filip ne pruža ruku jer se srami masnica koje su mu zadali nasilnici

dječak
Foto: Danijela Herceg/24sata
1/3
03.03.2010.
u 12:55

Nakon sedam dana liječenja, Filip je u srijedu oko 13.30 sati napustio bolnicu u Dubravi.

Ne želi mi ni ruku pružiti, srami se masnica koje ima po licu, kao da je on zbog njih kriv, kazala je Sonja Š, majka pretučenog 14-godišnjeg Filipa dok je sa sinom ulazila u dizalo KB-a Dubrava. Nakon sedam dana liječenja, Filip je u srijedu oko 13.30 sati napustio bolnicu.

Sat ranije posjetio ga je predsjednik Ivo Josipović. Doduše, kad je iz Ureda predsjednika javljeno da on sa svojom pratnjom doći u KB Dubrava, Filip je već bio odjavljen s odjela na 6. katu. Neslužbeno, zbog posjeta predsjednika dječak je malo zadržan u bolnici. Filipa i predsjednika Josipovića nije se smjelo snimiti zajedno jer, kako je obrazloženo, “predsjednik nije ovdje radi reklame”.

Trebamo izvući pouku

– Filip je sjajno – kazao je nakon izlaska iz bolnice predsjednik te dometnuo da se iz njegova slučaja mora izvući pouka kad već nije iz prijašnjih. Poručio je da treba preispitati kaznenopravni sustav, poraditi na prevenciji te kazao kako vjeruje da će državni odvjetnik u ovom slučaju znati obaviti svoj posao. U Centru za socijalnu skrb u Sesvetama govore da će i oni odraditi svoj dio i u obradu uključiti i obitelji zlostavljača. Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb Marija Pavić prilično ogorčeno kaže da se Centar uključuje nakon dojave, kad je šteta već napravljena: – Mladi su okruženi nasiljem. Mi nikome ne možemo ući u dom i gledati odgaja li dobro svoje dijete. Roditelji moraju shvatiti da su odgovorni za vlastitu djecu. Neka pitaju s kim se druže, kamo idu, neka sudjeluju u njihovom životu – rekla je Marija Pavić. Filipovi roditelji svjesni su da će svom sinu sad morati biti od velike pomoći kako bi smanjili šok i strah koji se u toga visokog i mršavog dječaka uvukao nakon što su ga dječaci nešto stariji od njega brutalno pretukli nedaleko od kućnog praga i ostavili ga samog i ozlijeđenog da bespomoćno leži, sve do slučajnog nailaska Hitne.

Učenici su mu poslali srce

Dječakov liječnik iz bolnice Dubrava dr. Aleksandar Milenković objašnjava da će sad trebati liječiti Filipa zbog psihičkog stanja.

Dan prije izlaska iz KB-a Dubrava dječak je u bolničku sobu primio poruku svojih razrednih prijatelja iz 7.f OŠ “Luka” u Sesvetama:

– Poslali su mu veliko srce – kazala je majka Sanja dok je Filip bez riječi koračao uz nju.– Želi samo da što prije stignemo kući – kaže mama.

Roditelji napadača mogli bi ostati i bez 100 tisuća kuna

Osim kaznene odgovornosti maloljetnika koji su zvjerski tukli 14-godišnjaka, valja podsjetiti da postoje i instrumenti građanskog prava. Sudac Vrhovnog suda Đuro Sessa podsjeća na odredbe Zakona o obveznim odnosima prema kojima za štetu koju počine maloljetnici odgovaraju roditelji. U sudskoj parnici, a takva sudska praksa postoji, dijete koje je pretučeno, odnosno njegovi roditelji, mogu tužiti maloljetne nasilnike i njihove roditelje i tražiti od njih naknadu štete. O posljedicama koje će pretučeni dječak trpjeti ovisi koliki bi iznos bio dosuđen.

Sudovi obično za teške tjelesne ozljede u prometnoj nesreći, koje za posljedicu imaju 10-postotni invaliditet, dosude oko 40.000 kuna. A ovdje bi odšteta mogla biti i veća zbog 4-satne torture i velike psihičke traume koje je dječak pretrpio. Iako novac zacijelo ne može dječaka vratiti u stanje prije napada, možda bi – kad bi roditelji svih maloljetnih nasilnika morali dati 50 ili 100 tisuća kuna, a za smrt 220 tisuća kuna svakom roditelju – ipak svi poveli više računa.

 

Komentara 38

OB
-obrisani-
22:45 03.03.2010.

Ne valjaju nam zakoni (upamtite to već jednom). Nevalja ni vlada(koja ih donosi) a na kraju društvo jer se ne pridržava ni najmanjih moralnih načela.(Svi bi mukte, preko reda) bez pogovora. Sve skupa veliko sranje koje je teško ispraviti.

LU
luena
00:38 04.03.2010.

Nikakav novac nemoze nadokanaditi ono sto je to djete prozivilio...traume ostaju! Trebat ce dosta vremena da prodze i da se psihicki oporavi... roditelji zlostavljaca trebali bi svoje klince dobro isprebijat,pa neka je i mimo zakona...Neka i oni osjete kako jeete kako je kad te netko jaci satima mlati..

DU
Deleted user
11:06 04.03.2010.

Kod ovako okrutnih djela malojetnicima treba suditi kao odraslima, treba mijenjati zakone, a ove smješne odštete od 100tkn treba udeseterostručiti, a sudove kod takvog nasilja i odšteta maksimalno ubrzati, do tog trenutka pravde nema i da je to moje djete uzeo bi pravdu u svoje ruke....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije