Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
1, 1, 2, 3, 5...

Fibonaccijev niz možemo pronaći i u plodovima prirode

Suncokret
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
11.10.2014.
u 17:43

U prirodi, ukoliko uzmete najobičniji češer, uvidjet ćete kako ima pet spirala u jednom i osam u drugom smjeru,

Pisanski matematičar Leonardo Fibonacci osim što je zaslužan za prihvaćanje arapskih brojki u Europi, predstavio je u svojoj knjizi Liber abaci starom kontinentu i niz brojeva 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, ... u kojem je svaki sljedeći broj zbroj prethodna dva broja iz niza.

Taj niz potiče iz antičke Grčke, a iako naoko bez konkretne primjene, taj Fibonaccijev niz možemo pronaći praktički posvuda, čak i u plodovima prirode, dakle nečemu što nije napravljeno ljudskom rukom. Primjerice, često se stranica nacionalnih zastava izrađuju u omjeru 3:5, naći ćete ga kao preporuku u kakvom programu investicija koji traži određenu dinamiku gdje je ulog konstantno jedan, a povećava se za jedan u slučaju dobitka i smanjuje za dva u slučaju gubitka.

U prirodi, ukoliko uzmete najobičniji češer, uvidjet ćete kako ima pet spirala u jednom i osam u drugom smjeru, da ljuske ananasa tvore osam spirala u jednom i 13 u drugom smjeru, da se pri prebrojavanju spiralno poslaganih sjemenki u cvjetnoj glavici suncokreta, ovisno o njezinoj veličini, pojavljuju se manji ili veći parovi susjednih Fibonaccijevih brojeva...

>>  I bubamaru se može opisati matematički

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije