Naslovnica Vijesti Svijet

Slovenski predsjednički kandidati u sučeljavanju govorili i o arbitraži

Odgovarajući na tvrdnje nekih protukandidata kako je kao premijer 2009. bio popustljiv prema Hrvatskoj, te omogućio nastavak njenih pristupnih pregovora s Europskom unijom iako granično pitanje nije bilo riješeno, Pahor je kazao da je arbitražni sporazum koji je postigao s tadašnjom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor bio "dobra stvar"
05. listopada 2017. u 00:15 9 komentara 1778 prikaza
Borut Pahor
Foto: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL

Spor oko arbitraže o granici s Hrvatskom bila je jedno od desetak tema na koje su u srijedu u prvom predizbornom sučeljavanju govorili kandidati koji će se 22. listopada natjecati za mjesto predsjednika Slovenije.

Zagreb: Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović na konferenciji "Dan velikih planova" Summit Plenković i Cerar s kancelarkom: 'Nismo došli Merkel na ispovijed'

Odgovarajući na tvrdnje nekih protukandidata kako je kao premijer 2009. bio popustljiv prema Hrvatskoj, te omogućio nastavak njenih pristupnih pregovora s Europskom unijom iako granično pitanje nije bilo riješeno, Pahor je kazao da je arbitražni sporazum koji je postigao s tadašnjom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor bio "dobra stvar" i koristan za Sloveniju jer je predviđao da ona dobije poveznicu s otvorenim morem, dok je više od toga bilo nemoguće postići.

Nisam bio mekan kako se ponekad govori, a prvi sam se odlučio za blokadu hrvatskih pristupnih pregovora, kazao je Pahor, dodavši kako on stoji na stanovištu sadašnje vlade da su arbitri donijeli svoju presudu, te da je ona obvezna i za Hrvatsku, ali da razgovore s Hrvatskom treba nastaviti.

Gradonačelnik Kamnika Marjan Šarec kojega ankete spominju kao najozbiljnijeg protukandidata Pahoru ako dođe do drugog izbornog kruga, kazao je kritički da je stanje u odnosima s Hrvatskom sve gore nakon svakog bilateralnog susreta, da Slovenija treba kompetentnu vanjsku politiku i mlađe političare, te da je došlo vrijeme da se oni koji su sada na vodećim pozicijama u državi povuku.
 

Ljudmila Novak koju za predsjednicu kandidira njena stranka Nova Slovenija (NSI) rekla je da osobno nije zadovoljna arbitražnom presudom i da za Sloveniju nije najpovoljnija, no da je odluka arbitara sada važeća i da je treba provesti, te pozvala slovensku politiku da djeluje odlučnije kako bi se to dogodilo.

Predsjednička kandidatkinja Slovenske demokratske stranke (SDS) Renata Tomc rekla je da Slovenija ima dovoljno vremena za provedbu arbitražne presude, no da ta presuda za Sloveniju nije povoljna jer kako je rekla, nije dala Sloveniji ono što je očekivala na kopnu, a na moru nije dobila teritorijalni izlaz na otvoreno more, kako je svojedobno obećavao Pahor kao potpisnik arbitražnog sporazuma.

Umjesto da članovi sadašnje vlade u vezi s arbitražom "idu od jednog do drugog medija" i daju izjave koje su za Sloveniju "štetne" trebalo bi formirati sposobnu i profesionalnu diplomatsku službu, rekla je Tomc, dodavši da je cijeli arbitražni postupak bio velika "greška".

Gradonačelnik Kopra Boris Popovič koji za mjesto predsjednika kandidira kao nezavisni kandidat kazao je da je za dobre odnose s Hrvatskom i da bi bilo bolje da vlada "skine žicu" s granice prema Hrvatskoj umjesto da daje neke izjave koje otkrivaju razlike koje postoje u gledanju na arbitražu. Priznao je da je od početka bio protiv arbitražnog sporazuma i da je 2010. na referendumu glasovao protiv njega.

Slovenija granično pitanje s Hrvatskom nije riješila u vrijeme Pahorove vlade kad je bila u odličnoj poziciji jer je bila članica Europske unije, a Hrvatska nije, pojasnio je Popovič koji očekuje da će do konačnog rješenja graničnog pitanja i provedbe arbitraže proteći još mnogo vremena.

Karl Erjavec ARBITRAŽA Slovenci traže odvjetnike Karl Erjavec Erjavec: Nakon Plenkovićeva govora jasno je da je dijalog s Hrvatskom nemoguć Karl Erjavec NE POPUŠTAJU Erjavec poručio Plenkoviću: Arbitražna odluka će prije ili kasnije biti provedena
smoker box
SAVRŠENA AROMA
Nedostaje vam onaj karakterističan miris dimljenja, a ne želite se odreći komfora plinskog roštilja?

A1 izdvaja za Vas