Naslovnica Vijesti Hrvatska

Fakulteti ne odustaju od prijamnih ispita i žele ih organizirati – sami

Rektor Bjeliš traži od fakulteta da naprave analize uspješnosti studenata upisanih na temelju mature.
28. prosinca 2010. u 23:25 24 komentara 2 prikaza
matura
Foto: Slavko Midzor/Pixsell

– Ako fakulteti žele dodatno testiranje potencijalnih studenata, smatram da za njih to treba obaviti Centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Nekoliko puta proveli smo nacionalne ispite, probnu i pravu državnu maturu i u tome imamo iskustva. Stoga im nudimo da testiranja kandidata provedemo mi – predlaže ravnatelj Nacionalnog centra Goran Sirovatka.

Vlastita selekcija


O toj mogućnosti već je razgovarao s dekanom zagrebačkoga Medicinskog fakulteta, koji je uza zagrebački Filozofski i Pravni, najavio povratak svojevrsna prijamnog ispita. Konkretan odgovor s Medicine još nije dobio, a za razgovor s dekanima Pravnog i Filozofskog tek se sprema.

Sirovatka ne želi prejudicirati moguće odgovore niti tumačiti njihovo značenje. No pojedinci iz prosvjetne vlasti smatraju da bi povratak prijamnih ispita koje bi organizirali i proveli sami fakulteti bila jasna poruka javnosti da čelni ljudi tih ustanova žele obaviti selekciju po svojim kriterijima. Između redaka neki to iščitavaju kao otvaranje vrata mogućoj korupciji na fakultetima.

– Nisam siguran kako oni to misle provoditi. No teško mi je odgovoriti konkretno bez ponude na stolu. Neka je pošalju pa ćemo razgovarati – kaže dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu Žarko Potočnjak. Ni dekan Medicine Davor Miličić nije dao izravan odgovor na pitanje što misli o ponudi Centra.

– Ništa se konkretno nismo dogovorili niti možemo mimo Sveučilišta i mimo Fakultetskog vijeća – kaže Miličić. Za odluku o uvođenju prijamnog ispita na Medicini jučer je još jednom tvrdio kako će olakšati upise budućim kandidatima koji su do sada morali polagati na maturi svu biologiju, fiziku i kemiju. Jer će po novome, kaže, polagati samo dijelove iz tih triju predmeta koji su bitni za studij medicine. O kojim je dijelovima riječ znat će se već u srijedu kada bi se na internetskoj stranici fakulteta trebali objaviti ispitni katalozi.

Gradivo nije egzotika

– Nije riječ ni o kakvu egzotičnu gradivu već o dijelovima gradiva iz udžbenika – kaže Miličić. Dodao je još jednom i kako posve podržava projekt državne mature, ali i napomenuo da nitko ne može oduzeti pravo Sveučilištu da barem u jednom dijelu ima utjecaja na odluku o upisu svojih kandidata. Zanimljivo je i da na Medicini nemaju ništa protiv da te njihove dodatne provjere znanja kandidata nadzire sam Centar kojem će ionako slati rezultate ispita da prema njima kreiraju upisnu listu. Odluku Medicinskog fakulteta branio je i rektor Aleksa Bjeliš. Poručio je kako je državna matura prije svega metoda evaluacije srednjoškolskog obrazovanja, a ne nikakva antikorupcijska mjera.

Bjeliš je poručio i kako je zatražio od svih fakulteta da u iduća dva mjeseca naprave detaljne analize uspješnosti studenata upisanih na temelju državne mature. Drugim riječima, budu li rezultati zabrinjavajući, nije nemoguće da se još koji fakultet odluči na vraćanje prijamnog ispita.

Argumenti medicine za povratak prijamnog

Argumenti medicine za povratak prijamnog:

Imamo pravo birati svoje buduće studente

Maturu podupiru, ali ona je prije svega za njih metoda evaluacije srednjoškolskog obrazovanja. Nitko ne može oduzeti Sveučilištu pravo da sudjeluje u dijelu postupka odabira budućih studenata.

Maturanti će za upis morati naučiti manje gradiva

Umjesto da se maturanti opterećuju učenjem za polaganje biologije, fizike i kemije moći će se usredotočiti na pojedine dijelove gradiva koji su u udžbenicima.

Nama ne trebaju antikorupcijske mjere

Iskustvo s prijamnim ispitima na Medicini bilo je uvijek pozitivno i u upisni postupak nikada nitko nije posumnjao niti otkrio elemente korupcije i nepotizma.


Gorivo
UŠTEDA
Čak i najmanja sitnica može utjecati na potrošnju goriva u vašem automobilu

A1 izdvaja za Vas

 • -obrisani-:

  Kad si HDZ moze sam suditi za pocinjene zlocine i pljacku, zasto ne bi ovi mogli .... koja je razlika? PLJUC!

 • -obrisani-:

  onaj tko zna nema se čega bojati. problem je s lopovima.

 • Avatar kelt
  kelt:

  @nekakav: ne znam u kojoj školi to prolaze svi s 5.0. U mojoj gimnaziji je samo jedna učenica prolazila s 5 i to ne 0. Znači samo je jedna bila oslobođena mature.